Sparen

Rendement berekenen

Hoe bereken je rendement over spaargeld?

Veilig geld sparen tegen een zo hoog mogelijke spaarrente wie wil dat nou niet? Een hogere spaarrente zorgt immers voor een hogere opbrengst, rendement, van je spaargeld. Maar wat betekent rendement nou eigenlijk en hoe kan jouw spaargeld meer opleveren bij de bank? Geld.nl geeft uitleg en helpt je met berekenen van het rendement.

Het woord rendement staat voor opbrengst. Als je geld op een spaarrekening staat met een hoge spaarrente is het rendement ook hoger dan wanneer je geld op een rekening staat met een lage spaarrentevergoeding. Spaarders kunnen in bepaalde gevallen een hoger rendement over hun spaargeld behalen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te wisselen van bank of spaarproduct.

Om te bepalen of het overstappen of veranderen van product zinvol is, is het belangrijk om te weten wat het daadwerkelijke rendement is. Het rendement berekenen is relatief eenvoudig.

Voorbeeld - Berekening rendement

Mieke heeft een spaarrekening bij bank A waarop zij 1,50 procent rente ontvangt op jaarbasis. Op deze rekening staat het gehele jaar hetzelfde bedrag, namelijk 8.000 euro. Zij ontvangt een rente vergoeding van 120 euro (rendement berekening: 8.000 x 1,50% = € 120).

Bank B had hetzelfde jaar een spaarrekening met een rentepercentage van 2,25 procent. Wanneer ze haar spaargeld bij bank B had ondergebracht had ze 180 euro aan rente ontvangen (berekening rendement: 8.000 x 2,25% = €180).

Het wisselen van bank had Mieke dus 60 euro extra kunnen opleveren.

Rendement vergroten via spaardeposito

Deposito’s kennen doorgaans (zeker voor de langere looptijden) een hogere spaarrente dan reguliere spaarrekeningen. Banken keren een hogere depositorente uit omdat je je spaargeld voor een langere periode vastzet bij de bank. Toch is het niet verstandig om je spaargeld klakkeloos op een deposito te zetten. Deze spaarvariant kent namelijk ook een aantal voorwaarden waar je rekening mee moet houden. Wanneer je het spaargeld tijdens de looptijd wilt opnemen, mogen banken een boete in rekening brengen. Het hogere rendement kan zo eenvoudig verdwijnen. Kun je het spaargeld voor een bepaalde periode missen? Dan kan dit wel een aantrekkelijke optie zijn om het rendement te vergroten. Daarnaast speelt de verwachting van de rente ook nog een belangrijke rol. Verwacht je dat de rente gaat stijgen, hoe verstandig is het dan om je geld voor een langere periode vast te zetten?

Een voordeel van een spaardeposito is dat het rendement gegarandeerd is. De rente op een spaardeposito mag niet tijdens de looptijd worden aangepast.

Rendement vergroten via overstap

Het wisselen van spaarbank kan ook een mogelijkheid zijn om je spaargeld beter te laten renderen. Dit is alleen het geval wanneer je een lage rentevergoeding krijgt bij je huidige bank en het om een wat groter spaarbedrag gaat. Een renteverschil van 0,75 procent kan al aardig wat opleveren op jaarbasis. Houd er wel rekening mee dat de spaarrente op een normale spaarrekening variabel is. Dit houdt in dat je jaaropbrengst niet gegarandeerd is. Een bank mag het rentetarief op een normale spaarrekening gewoon wijzigen.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod spaarrekeningen. Zo vind je makkelijk de best passende spaarrekening met de hoogste rente. Spaarrente vergelijken