
Hoog rendement op spaargeld
Hoe behaal je hoog rendement op je spaargeld?
Het rendement op je spaargeld wordt gerealiseerd door de geboden spaarrente, maar ook de inflatie (geldontwaarding) en de vermogensrendementsheffing (belasting op vermogen) spelen mee. Het hoogste rendement op je spaargeld krijg je dus door deze drie elementen tegen elkaar af te zetten. De rente op je spaargeld kun je zelf bepalen door goed te vergelijken op product (vorm) en aanbieder. De inflatie, daar heb je helaas geen invloed op. Het spaarsaldo, de basis voor de vermogensbelasting, daar kun je nog een beetje mee spelen, al is dat ook alleen maar als je op de grens van het saldo zit.
Hoog rendement op vrij opneembare rekening
Als je spaarrekeningen met elkaar gaat vergelijken, merk je al snel dat de aangeboden rentes behoorlijk verschillen. De hoogte van de rente is van een aantal factoren afhankelijk, waaronder de flexibiliteit in voorwaarden en de looptijd waarover de bank over het saldo kan beschikken. Hoe flexibeler de opnamemogelijkheden zijn en hoe korter de bank zekerheid heeft over het spaargeld, hoe lager over het algemeen de rentevergoeding.
De vrij opneembare spaarrekening, waarbij je altijd kosteloos over je geld kunt beschikken, biedt meestal de laagste rente en daarmee het laagste rendement op spaargeld. Dit is echter niet altijd zo. Er zijn ook aanbieders van spaarproducten die jou graag als klant aan zich binden en daarom een interessante rente bieden.
Hoog rendement - Sparen met beperkende voorwaarden
Een spaarrekening met beperkende voorwaarden kan een prima keuze zijn en levert vaak een hoger rendement op. Maar hier kleven wel beperkende voorwaarden aan. Zolang je hiermee rekening houdt en het product aansluit op je wensen en persoonlijke situatie, kan dat een prima keuze zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld spaarrekeningen die een verplicht minimumsaldo hanteren, een minimale of maximale periodieke inleg vragen of waar je een bonusrente ontvangt over het laagste saldo per kwartaal of jaar.
Deposito hoogste rendement
De meest bekende spaarvorm met beperkende voorwaarden is de deposito. Wil je geld sparen met het hoogste rendement, dan is het deposito een prima alternatief. Over het algemeen biedt het deposito een hoge rente, maar dat is ook omdat je tijdens de looptijd (variërend van 3 maanden tot 10 jaar) niet vrijelijk over je saldo kan beschikken (of hier staat een flinke boete tegenover).
Wat is effectief rendement?
Twee termen die je regelmatig voorbij hoort komen zijn nominaal en effectief. Het nominale rendement van een financieel product, bijvoorbeeld een spaarrekening, is het rentepercentage dat wordt uitgekeerd op een spaarrekening. Bij een nominale rente profiteer je niet van ‘het rente op rente effect’. De spaarrente wordt jaarlijks 1 keer uitgekeerd.
Wat is effectief rendement?
Als de nominale rente per kwartaal of maand wordt uitgekeerd, ontvang je over de periode van een jaar eigenlijk een hogere rentevergoeding op je spaargeld. Je krijgt namelijk rente op rente. Wanneer dit het geval is wordt er gesproken over een effectieve (werkelijke) rente op jaarbasis.
Hoe bereken je rendement over spaargeld?
Om te bepalen of het overstappen of veranderen van product zinvol is, is het belangrijk om te weten wat het daadwerkelijke rendement is. Het rendement berekenen is relatief eenvoudig. Hieronder vind je een voorbeeld berekening.
Mieke heeft een spaarrekening bij bank A waarop zij 1,50 procent rente ontvangt op jaarbasis. Op deze rekening staat het gehele jaar hetzelfde bedrag, namelijk 8.000 euro. Zij ontvangt een rente vergoeding van 120 euro (rendement berekening: 8.000 x 1,50% = € 120).
Bank B had hetzelfde jaar een spaarrekening met een rentepercentage van 2,25 procent. Wanneer ze haar spaargeld bij bank B had ondergebracht had ze 180 euro aan rente ontvangen (berekening rendement: 8.000 x 2,25% = €180).
Het wisselen van bank had Mieke dus 60 euro extra kunnen opleveren.

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis.
Zij is als expert geld & verzekeringen gespecialiseerd in sparen en zorgt dat je in onze vergelijking een goede keuze kunt maken voor je spaarrekening. Amanda is verantwoordelijk voor onze onderzoeken en persberichten en zorgt dat onze vergelijkingen compleet en actueel zijn. Ook is ze een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld bij RTL Nieuws en Telegraaf.