Contact

Hoog rendement op spaargeld

Hoe behaal je hoog rendement op je spaargeld?

Het rendement op je spaargeld bouw je op door de spaarrente die je ontvangt, maar de inflatie (geldontwaarding) en de vermogensrendementsheffing (belasting op vermogen) gaan juist weer ten kosten van dat rendement. Het uiteindelijke rendement op je spaargeld bepaal je dus door deze drie elementen tegen elkaar af te zetten.

De rente op je spaargeld kun je zelf zelf beïnvloeden door een spaarrekening te kiezen met een hoge spaarrente. De inflatie, daar heb je helaas geen invloed op. Het spaarsaldo, de basis voor de vermogensbelasting, daar kun je nog een beetje mee spelen, al is dat ook alleen maar als je op de grens van het saldo zit.

Hoog rendement op vrij opneembare rekening

Als je spaarrekeningen met elkaar gaat vergelijken, merk je al snel dat de aangeboden rentes behoorlijk verschillen. De hoogte van de rente is van een aantal factoren afhankelijk, waaronder de flexibiliteit in voorwaarden en de looptijd waarover de bank over het saldo kan beschikken. Hoe flexibeler de opnamemogelijkheden zijn en hoe korter de bank zekerheid heeft over het spaargeld, hoe lager over het algemeen de rentevergoeding.

De vrij opneembare spaarrekening, waarbij je altijd kosteloos over je geld kunt beschikken, biedt meestal de laagste rente en daarmee het laagste rendement op spaargeld. Dit is echter niet altijd zo. Er zijn ook aanbieders van spaarproducten die jou graag als klant aan zich binden en daarom een interessante rente bieden.

Deposito hoogste rendement

De meest bekende spaarvorm met beperkende voorwaarden is de deposito. Wil je geld sparen met het hoogste rendement, dan is het deposito een prima alternatief. Over het algemeen biedt het deposito een hoge rente, maar dat is ook omdat je tijdens de looptijd (variërend van 3 maanden tot 10 jaar) niet vrijelijk over je saldo kan beschikken (of hier staat een flinke boete tegenover). Zet dus alleen spaargeld op een spaardeposito dat je ook daadwerkelijk zolang kunt missen.

Hoe bereken je rendement over spaargeld?

Om te bepalen of het overstappen of veranderen van product zinvol is, is het belangrijk om te weten wat het daadwerkelijke rendement is. Het rendement berekenen is relatief eenvoudig. Hieronder vind je een voorbeeld berekening.

Mieke heeft een spaarrekening bij bank A waarop zij 1,50 procent rente ontvangt op jaarbasis. Op deze rekening staat het gehele jaar hetzelfde bedrag, namelijk 8.000 euro. Zij ontvangt een rente vergoeding van 120 euro (rendement berekening: 8.000 x 1,50% = € 120).

Bank B had hetzelfde jaar een spaarrekening met een rentepercentage van 2,25 procent. Wanneer ze haar spaargeld bij bank B had ondergebracht had ze 180 euro aan rente ontvangen (berekening rendement: 8.000 x 2,25% = €180).

Het wisselen van bank had Mieke dus 60 euro extra kunnen opleveren. In dit voorbeeld is geen rekening gehouden met inflatie en vermogensrendementsheffing.

Wist je dat...Je op Geld.nl het grootste aanbod spaarrekeningen vergelijkt? Zo vind je zeker de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Je spaargeld laten groeien wordt zo wel heel makkelijk! Spaarrente vergelijken
Een hoog rendement op je spaargeld behalen? Vergelijk & kies de hoogste rente!
;