Sparen

Rente op betaalrekening

Waar krijg je rente op je betaalrekening?

Bij de meeste banken krijg je geen spaarrente op je betaalrekening. Maar iedereen wil natuurlijk juist wel rente krijgen over het saldo op de betaalrekening. Sommige banken geven je wel rente op je betaalrekening. In dit artikel lees je waar je rente kan krijgen op je betaalrekening en waarom je meestal geen rente krijgt.

Waarom geen rente op betaalrekening?

De meeste banken geven geen rente op betaalrekeningen. Je betaalt juist voor je betaalrekening, gemiddeld zo’n 25 tot 30 euro per jaar. Waarom is dat eigenlijk? Volgens banken kosten betaalrekeningen hen veel geld, tijd en materiaal. Zeker de grote banken bieden veel voorzieningen voor betaalrekeningen, zoals servicekantoren en pinautomaten. Maar ook ontvang je altijd een betaalpas en is het mogelijk gemaakt om te kunnen pinnen en betalen in het buitenland. Verder vinden er op betaalrekeningen meer transacties plaats die de bank uit moet voeren.

Maar tegelijk haalt de bank ook opbrengsten uit betaalrekeningen. Over rood staan betaal je bijvoorbeeld een hoge rente. Hier haalt de bank inkomsten uit. Verder vindt er op betaalrekeningen een constante geldstroom plaats waar je bank mee kan beleggen.

Tip! Banken vergoeden vaak een rente op betaalrekeningen voor kinderen. Op deze manier heeft je kind een spaar- en betaalrekening ineen. Dit biedt voordelen voor je kind, maar tegelijk neemt je kind op deze manier misschien te makkelijk spaargeld op. Benieuwd naar de verschillende rekeningen voor kinderen? Op Geld.nl kun je de kinderspaarrekening vergelijken van alle banken banken en de rekening met de beste rente en voorwaarden uitkiezen. 

Betaalrekening met rente 2020

Bij een aantal banken krijg je wel rente op je betaalrekening, namelijk bij de ASN Bank Betaalrekening, bij SNS Bank Betalen en bij Knab Betalen.

In deze tabel staan de kosten en de rentetarieven:

BankKosten per jaarRentepercentage
ASN Bankrekening€ 1,65 per maand0,03%
SNS Bank€ 2,75 per maandTot € 5.000 - 0,04%
Knab€ 5 per maand0,02%


Tip! Wil je tegen een hoge rente sparen, dan is een spaarrekening een slimmere keuze. Op een spaarrekening krijg je namelijk in bijna altijd een hogere spaarrente. Ook zijn spaarrekeningen gratis en duurt het overschrijven van geld van de spaarrekening naar betaalrekening vaak maar een dag.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod spaarrekeningen vergelijkt? Zo vind je zeker de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Je spaargeld laten groeien wordt zo wel heel makkelijk! Spaarrente vergelijken