Sparen

Rente op rente

Hoe bereken je rente op rente?

Ga je geld sparen bij een bank, dan ontvang je hiervoor een rentevergoeding, de zogenaamde spaarrente. Afhankelijk van de gekozen spaarvorm wordt de rente bijgestort op de spaarrekening of op een andere (betaal)rekening. Wordt de rentevergoeding bijgestort op de spaarrekening, dan ga je over datt rentebedrag ook weer rente opbouwen. Dit wordt ook wel het rente op rente effect genoemd (samengestelde rente).

Dankzij het rente op rente effect kun je jouw spaargeld versneld laten groeien, zonder zelf extra geld op de rekening te storten. Hoe hoger de spaarrente en/of het spaarsaldo, hoe groter het effect. Dit laatste geldt natuurlijk ook voor de looptijd. Hoe langer je het geld laat staan hoe groter de opbrengst. In dit artikel van vergelijkingssite Geld.nl lees je alles over het rente op rente effect.

Rente op rente berekenen

De meeste spaarproducten kennen een jaarlijkse rente uitkering. De rente vergoeding wordt dan jaarlijks op een vast moment achteraf uitgekeerd. Het uitgekeerde bedrag komt dan overeen met de nominale rente. Wordt de rente niet jaarlijks, maar bijvoorbeeld maandelijks uitgekeerd, dan heeft dit invloed op het rendement. Als de rentevergoeding maandelijks wordt uitgekeerd groeit deze ook al mee in het rendement (de rente geldt dan ook voor deze maandelijkse rente uitkering).

Bijvoorbeeld:

Bedrag: 10.000 euro
Bank A: rentevergoeding: 4% (per jaar)
Bank B: rentevergoeding: 1% (per kwartaal)

Bank A: 4% van 10.000 euro = 400 euro aan rente per jaar

Bank B: 1% van 10.000 euro = 100 euro in het eerste kwartaal
1% van 10.100 euro = 101 euro in het tweede kwartaal
1% van 10.201 euro = 102,10 euro in het derde kwartaal
1% van 10.303,10 euro = 103,03 euro in het vierde kwartaal

Bank B: totaalbedrag aan rente op jaarbasis: 406,13 euro. Het effectieve rendement ligt in dit geval hoger, namelijk 4.06 procent op jaarbasis.

Rente op rente formule

Hoe bereken je rente op rente? Rente op rente kan eenvoudig berekend worden via een speciale formule. Deze formule is vooral handig als je het geld voor een langere periode, bijvoorbeeld 15 jaar, op een spaarrekening wilt zetten. In dit voorbeeld gaan we uit van een begin van 10.000 euro. Het bedrag wordt op een spaardeposito gestort met een jaarlijkse rentevergoeding van 4 procent. De formule die hiervoor gehanteerd wordt is die van samengestelde interest

Rente over rente berekenen 

Voor het berekenen van de rente op rente effect wordt gebruik gemaakt van de fomule voor samengestelde interest: 
K = B ( 1 + r )^j
10.000 (1 + 0,04)^15 = 18.009,44 euro

Rente op rente - formule afkortingen
K = het saldo;
B = het oorspronkelijk gestorte bedrag
r = het rentepercentage gedeeld door honderd
j = het aantal jaren.

Het berekenen van rente op rente kan verstandig zijn wanneer je een spaardoel hebt. Dankzij de bovenstaande formule kun je eenvoudig uitrekenen wanneer het gewenste spaarbedrag bereikt wordt.

Naast de bovenstaande formule voor het uitrekenen van de rente op rente bestaat er nog een rekentruc waarmee je de verdubbeling van het beginbedrag kunt berekenen. Dit wordt de 72-regel genoemd. Als je het getal 72 deelt door het ontvangen rentepercentage, zie je grofweg hoeveel jaar het kost om het beginkapitaal te verdubbelen. Bij een spaarrente van 4 procent duurt het grofweg 18 jaar (72 : 4 = 18 ), alvorens het bedrag verdubbeld is.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod spaarrekeningen. Zo vind je makkelijk de best passende spaarrekening met de hoogste rente. Spaarrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten