Sparen

Slim sparen

Hoe slim geld sparen?

Slim geld sparen is eigenlijk het afstemmen van je spaargedrag op je persoonlijke en financiële situatie. Maar hoe doe je dat? Allereerst is het belangrijk in kaart te brengen hoeveel je maandelijks opzij kunt zetten. Het aanleggen van een buffer is voor iedereen verstandig om te doen. Het maakt daarvoor dus niet uit of je nu veel of weinig verdient.

Slim geld sparen

Je kunt het geld onder je matras bewaren of in een oude sok, maar dat zijn natuurlijk behoorlijk onveilige manieren van sparen. Bovendien levert je spaargeld op die manier geen rendement op en dat is natuurlijk nu juist wat je wilt bereiken. Slim geld sparen begint daarom met het kiezen van de juiste spaarrekening. En dat is nog niet zo eenvoudig, want er zijn heel veel verschillende vormen met verschillende voorwaarden.

Houd er rekening mee dat er grofweg twee soorten spaarrekeningen bestaan: spaarrekeningen met en zonder beperkende voorwaarden. De hoofdvraag is: wil je het spaargeld op elk gewenst moment kunnen opnemen of kun je het best een tijdje missen? Wie altijd bij zijn of haar spaargeld wil kunnen, kiest een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden. Heb je het geld niet direct nodig, dan kun je kiezen voor een spaarrekening met beperkende voorwaarden, bijvoorbeeld een deposito.

Spaargeld vastzetten levert meestal een hogere spaarrente op, bovendien staat deze vast gedurende de looptijd die je met de bank afspreekt. Maar wil je het geld gedurende de looptijd gebruiken, dan kan dat alleen tegen betaling van (vaak hoge) opnamekosten. Kies je voor een vrij opneembare spaarrekening, dan kun je het geld wel te allen tijde opnemen, maar is de rentevergoeding variabel. Dat betekent dat de rente elk moment kan stijgen of dalen.

Slim sparen? Let op de rente

Heb je de keuze gemaakt tussen een spaarrekening met of zonder beperkende voorwaarden, dan ben je er natuurlijk nog niet. Je kunt alleen een mooi rendement behalen als de bank een aantrekkelijke spaarrente over je spaargeld uitkeert. 

Tip! Op Geld.nl vind je per spaarvorm een overzicht van de actuele spaarrentes, bijvoorbeeld de hoogste depositorente en de rente op kinderspaarrekening. Let bij het vergelijken goed op de voorwaarden, want ook deze verschillen per bank en moeten wel bij je wensen aansluiten. 

Het rendement is grotendeels afhankelijk van de spaarrente die je ontvangt, maar ook inflatie (geldontwaarding) en vermogensbelasting spelen een rol. Op de hoogte van de inflatie heb je helaas geen invloed, maar het betekent wel dat ook je spaargeld minder waard wordt. Is de inflatie hoog, dan is een hoge spaarrente nog belangrijker. Zeker wanneer je spaargeld voor langere tijd vaststaat op een deposito. Vermogensbelasting betaal je zodra je spaargeld boven de heffingvrije grens van 30.360 euro (bedrag 2019) uitkomt. Houd bij het berekenen van het verwachte rendement op je spaargeld dus altijd rekening met de drie factoren: rente, inflatie en belasting.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod spaarrekeningen. Zo vind je makkelijk de best passende spaarrekening met de hoogste rente. Spaarrente vergelijken