Sparen

Spaardeposito en belasting

Betaal je belasting over je spaardeposito?

Wil je geld sparen via een deposito, dan zet je je spaargeld voor langere tijd vast. Je krijgt dan vaak een hogere spaarrente dan bij vrij opneembare spaarrekeningen. En net als over al het andere spaargeld, betaal je dan ook belasting over je deposito als dit boven de heffingsvrije grens uitkomt. Of iemand belasting moet betalen over zijn spaargeld hangt dus af van de hoogte van het eigen vermogen.

Deposito belasting – Hoogte heffingsvrije vermogen

Er geldt een vrijstelling voor de belasting voor sparen en beleggen, ook wel het heffingvrije vermogen. Deze heffingsgrens is 30.846 euro in 2020. Over dit bedrag hoeft geen belasting te worden betaald. Voor het bedrag boven de vrijstelling wordt belasting geheven. Deze heffing wordt de rendementsheffing genoemd. Je betaalt over een tegoed op een spaardeposito belasting, maar ook spaartegoeden in het buitenland tellen mee. Bij de aangifte moet je het totale vermogen aan spaargeld opgeven.

De exacte hoogte van het vrijgestelde bedrag hangt af van de omstandigheden. Wanneer je een fiscale partner hebt, kan het heffingsvrije vermogen van de ene partner overdragen worden naar de andere partner om op deze manier gunstiger uit te komen. Het heffingsvrije vermogen bedraagt 30.846 euro. Voor fiscale partners bedraagt het heffingsvrije vermogen 61.692 euro.

Deposito belasting – Schenken aan (klein)kinderen

Ouders en grootouders mogen jaarlijks belastingvrij een bepaald bedrag schenken aan kinderen en kleinkinderen. Voor grootouders bedraagt het belastingvrije deel 2.208 euro. Voor ouders is een bedrag van 5.514 euro belastingvrij. Hierdoor kan het belastingtechnisch verstandiger zijn om een bedrag te schenken. Dit bedrag wordt verminderd op het totale vermogen waardoor minder belasting betaald hoeft te worden.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod spaardeposito's vergelijkt? Zo vind je zeker het deposito met de hoogste rente en beste voorwaarden. Je spaargeld laten groeien wordt zo wel heel makkelijk! Deposito vergelijken