Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

Spaardoelen

Hoe bereik je spaardoelen?

Spaardoelen zijn er in alle soorten en maten. Met welk doel spaart de gemiddelde Nederlander eigenlijk en hoe kan jij je spaardoel het best bereiken? Lees alles over spaardoelen in onderstaand artikel. 

Sparen voor een doel

Wil je geld sparen voor onvoorziene uitgaven, dan is een vrij opneembare rekening de beste keuze. Je wilt immers snel en gemakkelijk over je geld kunnen beschikken wanneer dat nodig is. Ook kun je op elk moment extra geld in leggen. Op een vrij opneembare rekening kun je tegen een variabele spaarrente sparen. Dat wil zeggen dat het rentetarief niet vaststaat. Deze spaarvorm past ook goed bij spaardoelen die je binnen enkele maanden of jaren denkt te bereiken, zoals een vakantie.

Spaardeposito

Wil je sparen voor een doel dat dichtbij ligt, maar wil je voor alle zekerheid niet de mogelijkheid hebben om je geld op te nemen? Dan kan een termijndeposito uitkomst bieden. Op deze spaarrekening zet je je geld vast voor enkele maanden of jaren. Je legt eenmalig een bedrag in en ontvangt hierover een vaste rente. Kies je voor een deposito van enkele maanden, dan doe je dat meestal omdat je je spaargeld even opzij wilt zetten voor een bepaald doel.

Op een langlopend deposito sparen levert een hogere en rente op dan op een vrij opneembare rekening. Ook staat de rente vast. Een spaardeposito heeft een maximale looptijd van 20 jaar. Je spaart met deze rekening voor een doel dat verder in de toekomst ligt. Denk hierbij aan een verbouwing die je over 5 jaar uit wilt voeren of aan een wereldreis als je over 10 jaar met pensioen gaat.

Tip! Spaardeposito vergelijken: Op Geld.nl kun je in de vergelijkingsmodule precies aangeven welke looptijd bij je past en wat je belangrijk vindt bij het openen van een deposito. Daarna zie je alleen de deposito's die aan je wensen voldoen. 

Spaardoel - Banksparen voor pensioen

Dan zijn er nog specifieke spaarvormen, zoals sparen voor pensioen met banksparen. Ook kun je op een speciale rekening fiscaal vriendelijk sparen voor je uitvaart. Bij deze spaarvormen is het spaardoel direct gekoppeld aan het type spaarrekening.

Spaardoelen – Hoe spaar je slim?

Veel mensen sparen onregelmatig en zonder spaarplan of zonder echt te leren sparen. Maar volgens het NIBUD spaar je meer als je goed bijhoudt wat je spaart. Ook blijkt dat mensen die een huishoudboekje bijhouden meer geld overhouden om te sparen.

Verder sparen mensen die maandelijks sparen meer dan mensen die onregelmatig sparen. Om jezelf hiermee een handje te helpen, kun je bijvoorbeeld automatisch sparen. Ook kan het slim zijn om te kiezen voor meerdere spaarrekeningen voor verschillende spaardoelen. Je hebt dan altijd een passende rekening en ziet beter hoeveel je spaart per doel.

Laat geen spaarrente liggen!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl