Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

Eigen vermogen bijstand

Hoeveel spaargeld mag je hebben in de bijstand?

Een bijstandsuitkering is bedoeld voor mensen die niet zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Dat betekent dat zij op geen enkele manier zelf voor voldoende inkomen kunnen zorgen en zelf de rekeningen kunnen betalen. Daarom gelden er beperkingen voor de hoogte van het spaargeld. Heb jij in de bijstandsuitkering spaargeld, dan legt dit artikel je de regels uit.

Spaargeld bijstand

Bij de berekening van jouw bijstandsuitkering wordt gekeken naar hoeveel geld je op je spaarrekening of spaardeposito hebt staan. Je mag namelijk niet onbeperkt geld sparen als je een bijstandsuitkering krijgt. Elk jaar verandert de hoogte van het maximale eigen vermogen dat je mag hebben.

Binnen dit eigen vermogen valt niet alleen je spaargeld. Ook het geld dat op je betaalrekening staat telt mee. Verder tellen beleggingen en obligaties, de waarde van je auto, de waarde van een caravan of boot, kunst en de afkoopwaarde van verzekeringen mee. Ook als je in een koopwoning woont, telt de waarde van je woning mee. Betaal je schulden af? Dan mag je deze schulden van je eigen vermogen aftrekken.

Het kan dus zijn dat je niet te veel spaargeld hebt, maar wel te veel eigen vermogen. Geldt dat voor jou, dan heb je geen recht op bijstand. Je moet dan eerst je eigen vermogen gebruiken om je rekeningen te betalen. Zodra je eigen vermogen dan onder de grens komt, krijg je alsnog recht op een bijstandsuitkering. 

Bijstand en eigen vermogen in 2020

Ook in 2020 zijn regels voor het maximale eigen vermogen bij de bijstand weer aangepast. In de onderstaande tabel staat hoeveel eigen vermogen je maximaal mag hebben om recht te hebben op bijstand:

GezinssamenstellingMaximaal eigen vermogen
Alleenstaand zonder inwonenende kinderen€ 6.225
Alleenstaande ouder met inwonende kinderen € 12.450
Gehuwd of samenwonend zonder kinderen€ 12.450 (samen)
Gehuwd of samenwonend met kinderen€ 12.450 (samen, inclusief spaargeld kinderen) 


Bijstand en eigen woning

Heb je een koopwoning, dan gelden daar aparte regels voor. De waarde van je huis wordt ook gezien als eigen vermogen. In 2020 wordt 52.500 euro van de waarde van je huis niet meegeteld. Deze waarde bereken je door het bedrag van je hypotheek die je nog moet aflossen, af te trekken van de waarde van je huis. Het bedrag dat boven 52.500 euro uitkomt, wordt gezien als eigen vermogen.

Bijvoorbeeld: Waarde huis: 180.000 euro. Nog af te betalen: 100.000 euro. Waarde woning = 180.000 – 100.000 – 52.500 = 27.500 euro.

In deze situatie ontvang je geen bijstand. Wel kan de gemeente je een bijstandsuitkering in de vorm van een lening verstrekken. Dit heet een krediethypotheek.

Laat geen spaarrente liggen!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl