Sparen

Spaargeld spreiden

Geld spreiden over banken, is dat slim?

In principe is het altijd mogelijk om je spaargeld te spreiden. Sommige spaarrekeningen vragen wel een minimum inleg. Als je aan dat minimumbedrag voldoet, kun je dus je geld gemakkelijk spreiden over meerdere rekeningen. Bedenk vooraf wel goed met welk doel je gaat geld sparen.

Voordelen spaargeld spreiden 

De meest voorkomende reden om je spaargeld te spreiden, is dat je dan ook het risico spreidt. Ook al gebeurt het maar zelden, het is mogelijk dat de bank waar jij spaart failliet gaat. Valt deze bank niet onder het depositogarantiestelsel, dan verlies jij je spaargeld. Daarom is het verstandig om een bank uit te zoeken die wel onder het depositogarantiestelsel valt. Je krijgt dan je spaargeld terug als de bank failliet gaat. 

Maar ook als je bank onder deze regeling valt, loop je een risico. Het depositogarantiestelsel vergoedt bij faillissement namelijk een bedrag van maximaal 100.000 euro aan de spaarder (bedrag per rekeninghouder). Spaargeld boven de 100.000 euro wordt niet teruggegeven. Spaar je dus meer, dan is het verstandig je spaargeld te spreiden.

Tip! Kies voor je tweede spaarrekening altijd een bank die niet onder dezelfde bankvergunning valt als je eerste spaarrekening. De depositogarantie garandeert 100.000 euro per bankvergunning, niet per bank.

Verschillende spaarvormen 

Een andere reden om je spaargeld te spreiden, is dat je dan kan kiezen voor verschillende spaarvormen. Zo zet je bijvoorbeeld een deel van je geld op een deposito voor lange tijd vast en een ander deel op een rekening met een korte looptijd. Zo kan je profiteren van een spaarrekening waar je snel bij je geld kan en van de hoogste depositorente.

Tip! Of je nu wel of niet een andere spaarvorm per spaardoel nodig hebt, het biedt veel overzicht als je per spaardoel een andere spaarrekening kiest. Zo maak je aparte 'spaarpotjes' aan en kun je je vorderingen goed bijhouden. 

Nadelen spaargeld spreiden

Je spaargeld spreiden heeft geen duidelijke tegenargumenten. Het enige nadeel is dat je met meerdere banken te maken hebt. Dit is misschien iets minder overzichtelijk. Maar dit nadeel weegt niet op tegen het voordeel dat je kan halen uit het spreiden van je spaargeld. 

Laat geen spaarrente liggen!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten