Contact

Spaargeld spreiden

Spaargeld spreiden over banken, is dat slim?

45 procent van alle Nederlanders heeft maar één spaarrekening en spaart bij één enkele bank (Bron: Nibud). Dit, terwijl je spaargeld spreiden over meerdere banken bijna altijd verstandiger is. Zo ben je namelijk niet afhankelijk van één bank. Daarnaast is het soms nodig om je spaargeld te spreiden zodat je saldo onder 100.000 euro, de grens van het depositogarantiestelsel blijft. Recent is hier nog een reden bijgekomen: voorkomen dat je negatieve rente betaalt over je spaargeld. In dit artikel leggen we je uit hoe dit precies zit en waar je op moet letten bij het spreiden van je spaargeld.

Spaargeld spreiden vanwege depositogarantie

De meest voorkomende reden om je spaargeld te spreiden, is dat je dan ook het risico spreidt. Ook al gebeurt het maar zelden, het is mogelijk dat de bank waar jij spaart failliet gaat. Gelukkig vallen alle spaarbanken die je op Geld.nl ziet onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie. Zo weet je zeker dat je spaargeld tot 100.000 euro beschermt is bij een faillissement.

Spaar je meer dan die 100.000 euro, dan is het verstandig je spaargeld te spreiden over verschillende banken. Zo zorg je dat je spaargeld bij elke bank onder de grens van 100.000 euro blijft.

Spaargeld spreiden? Let op bankvergunning!

Ga je je spaargeld spreiden over verschillende banken? Let dan even goed op de bankvergunning waar een bank onder valt. De bescherming van het depositogarantiestelsel geldt namelijk per bankvergunning. Zou je je spaargeld spreiden over twee banken die onder dezelfde bankvergunning vallen, dan is je spaargeld alsnog maar tot 100.000 euro beschermt. Zo delen SNS Bank, ASN Bank en RegioBank samen één bankvergunning, die van De Volksbank.

Op de website van De Nederlandsche Bank (DNB) kun je opzoeken onder welke bankvergunning een spaarbank valt.

Spaargeld spreiden over verschillende spaarvormen

Een andere reden om je spaargeld te spreiden, is dat je dan kan kiezen voor verschillende spaarvormen. Zo zet je bijvoorbeeld een deel van je geld op een deposito voor lange tijd vast tegen de hoogste depositorente. Aan de andere kant houd je dan nog een deel van je spaargeld vrij opneembaar op een spaarrekening. Wel zo handig als je plotseling geld nodig hebt om een nieuwe wasmachine te kopen.

Laat geen spaarrente liggen!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken
Spaargeld spreiden over meerdere banken? Vergelijk & kies de hoogste rente!
;