Sparen

Spaargeld spreiden

Geld spreiden over banken, is dat slim?

45 procent van alle Nederlanders heeft maar één spaarrekening en spaart dus bij één enkele bank (Bron: Nibud). Dit terwijl je spaargeld spreiden bijna altijd verstandig is. Zo ben je namelijk niet afhankelijk van één bank. Daarnaast is het soms nodig om je spaargeld te spreiden zodat je saldo onder de grens van het depositogarantiestelsel blijft. Recent is hier nog een reden bijgekomen: voorkomen dat je negatieve rente betaalt over je spaargeld. In dit artikel leggen we je uit doe dit precies zit en waar je op moet letten bij het spreiden van je spaargeld.

Spaargeld spreiden vanwege depositogarantie

De meest voorkomende reden om je spaargeld te spreiden, is dat je dan ook het risico spreidt. Ook al gebeurt het maar zelden, het is mogelijk dat de bank waar jij spaart failliet gaat. Gelukkig vallen alle spaarbanken die je op Geld.nl ziet onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie. Zo weet je je zeker dat je spaargeld tot 100.000 euro beschermt is bij een faillissement.

Spaar je echter meer, dan die 100.000 euro (per rekeninghouder) dan is het verstandig je spaargeld te spreiden over meer verschillende banken. Zo zorg je dat je spaargeld bij elke bank onder de grens van 100.000 euro blijft.

Spaargeld spreiden? Let op bankvergunning!

Ga je je spaargeld spreiden over verschillende banken? Let dan even goed op de bankvergunning waar een bank onder valt. De bescherming van het depositogarantiestelsel geldt namelijk per bankvergunning. Zou je je spaargeld spreiden over twee banken die onder dezelfde bankvergunning vallen, dan is je spaargeld alsnog maar tot 100.000 euro beschermt.

Spreiden spaargeld om negatieve rente te voorkomen

De laatste jaren zijn steeds meer banken negatieve rente gaan rekenen. Is je spaarsaldo hoger dan 100.000 euro? Dan betaal je bij steeds meer banken een negatieve rente over je spaargeld. Wanneer je meer spaargeld hebt dan de grens voor negatieve rente, is het dus ook slim om je spaargeld te spreiden over meerdere banken. Zo voorkom je dat je gaat betalen voor je spaargeld. Op de website van De Nederlandsche Bank (DNB) kun je opzoeken onder welke bankvergunning een spaarbank valt.

Spaargeld spreiden over verschillende spaarvormen

Een andere reden om je spaargeld te spreiden, is dat je dan kan kiezen voor verschillende spaarvormen. Zo zet je bijvoorbeeld een deel van je geld op een deposito voor lange tijd vast  tegen de hoogste depositorente. Aan de andere kant houd je dan nog een deel van je spaargeld vrij opneembaar op een spaarrekening. Wel zo handig als je plotseling geld nodig, om een nieuwe wasmachine te kopen.

Laat geen spaarrente liggen!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten
;