Contact

Spaarrente berekenen

Hoe bereken je de rente op je spaarrekening?

Als je geld spaart op een spaarrekening, geeft de bank je een bepaald percentage rente over dat bedrag, bijvoorbeeld 1,8%. Je ontvang deze spaarrente vaak op jaarbasis, maar je spaarsaldo verandert gedurende het jaar regelmatig door stortingen en opnames. Ook past de bank vaak een aantal keren per jaar de rente aan. De bank houdt hier rekening mee bij het berekenen van de spaarrente. In dit artikel lees je hoe de bank berekent welk bedrag jij aan spaarrente ontvangt.

Hoe werkt rente op je spaarrekening?

De bank kijkt dagelijks naar het saldo op je spaarrekening en berekent vervolgens hoeveel rente je over dat bedrag krijgt. Elke dag ontvang je een klein deel van het rentepercentage, gebaseerd op je spaarsaldo en de actuele rente. In een schrikkeljaar is dit deel nog iets kleiner, namelijk 1/366e.

Voorbeeld spaarrente berekenen

Amir heeft aan het begin van het jaar € 25.000 op zijn spaarrekening staan. Hierover ontvangt hij 1,6% rente. Op 1 april stort hij € 5.000 op de spaarrekening. Op 1 juni verhoogt de bank de rente naar 2,0%. Tot slot neemt Amir op 1 oktober € 2.000 van zijn spaarrekening op. De renteberekening ziet er voor Amir dan als volgt uit:

PeriodeSpaarsaldoRentegevende periodeRenteberekeningOpgebouwde rente
1 januari t/m 31 maart€ 25.00090 dagen€ 25.000 * (90*(1,6% / 365))€ 109,59
1 april t/m 31 mei€ 30.00061 dagen€ 30.000 * (61*(2,0% / 365))€ 98,63
1 juni t/m 30 september€ 30.000122 dagen€ 30.000 * (122 * (2,0 / 365))€ 213,15
1 oktober t/m 31 december€ 27.00092 dagen€ 27.000 * (92 * (2,0 / 365))€ 117,97
Totaal te ontvangen rente€ 539,34

Let op! Bovenstaand rekenvoorbeeld is een eenvoudige versie van de realiteit. In werkelijkheid past de bank de spaarrente meerdere keren per jaar aan en zal ook je spaarsaldo waarschijnlijk regelmatig veranderen.

Tip! Op zoek naar de hoogste spaarrente van dit moment? Ga je spaarrente vergelijken op Geld.nl en vind direct de spaarbank die de beste spaarrente geeft voor jouw spaargeld.

Spaarrente berekenen, waarop letten?

In het rekenvoorbeeld zie je hoe de spaarrente in een eenvoudig scenario wordt berekend. Er zijn echter ook nog andere zaken die invloed kunnen hebben op je spaarrente berekenen. Bijvoorbeeld:

  • Rente-op-rente: In het voorbeeld van Amir keert de bank eens per jaar de spaarrente uit. Sommige spaarbanken keren echter ook maandelijks of elk kwartaal rente uit. Je ontvangt dan rente-op-rente: je krijgt namelijk ook rente op de eerder ontvangen rente.
  • Spaardeposito: Bij een spaardeposito zet je een bedrag vast tegen een vooraf afgesproken rente voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld 5 jaar. De renteberekening is vaak veel eenvoudiger, omdat je tussendoor geen geld mag storten of opnemen. Let wel op: sommige banken keren jaarlijks de rente uit, anderen eenmalig aan het einde van de looptijd. Ga je deposito vergelijken om het spaardeposito met het hoogste rendement te vinden.

  • Valutering: Spaarders bij een buitenlandse bank kunnen te maken krijgen met "valutering". Dit betekent dat wat je inlegt op je spaarrekening pas de volgende dag meetelt voor de renteberekening. Hierdoor mis je één dag aan rente. Hoewel geen groot verschil, heeft dit natuurlijk wel invloed op het berekenen van de spaarrente. Let op: dit geldt alleen voor spaarders bij buitenlandse banken.

Op zoek naar de hoogste spaarrente van dit moment?

Op Geld.nl vergelijk je het meest complete aanbod spaarbanken in binnen- en buitenland. Vergelijk en vind direct de spaarbank die de hoogste spaarrente geeft voor jouw spaargeld!Spaarrente vergelijken

De hoogste spaarrente van dit moment? Vergelijk & kies de hoogste rente!
;