Contact

Spaarrente buitenland

Hoe hoog is de spaarrente in het buitenland?

In Nederland wordt momenteel regelmatig gemopperd over de spaarrente. Veel mensen vinden het huidige rentetarief aan de lage kant en kijken daarom buiten onze landsgrenzen. In dit artikel gaan we dieper in op de spaarrente in Nederland en spaarrentes in het buitenland.

Spaarrente België en Duitsland

Bij de Nederlandse banken ontvang je momenteel 1,5 tot 4 procent spaarrente. De rentetarieven in België en Duitsland verschillen hiervan. Zoals je kunt zien in de onderstaande top 5 spaarrentes van België en Duitsland.

Top 5 spaarrekeningen België
AanbiederRekeningRente*
VDK bankRitme Spaarrekening3,15%
INGING Tempo Sparen
3,00%
NIBCNIBC getrouwheidsrekening3,00%
SantanderConsumer Bank Vision Max3,00%
ArgentaGroeirekening3,00%

*Inclusief getrouwheidspremie. Dit is een percentage dat je als bonusrente ontvangt in België wanneer het geld gedurende het hele jaar op de spaarrekening staat. Bron: Spaargids.be, laatste update: 16 juli 2024

Top 5 spaarrekeningen Duitsland
AanbiederRekeningRente*
Trade Republic Zins-Kampagne3,76%
Consorbank
Tagesgeld3,75%
BarclaysTagesgeld3,60%
SantanderTagesgeld 3,51%
INGExtra-Konto3,30%

* Inclusief eventuele bonusrente voor nieuwe klanten. Bron: Direktbankvergleich.de, laatste update: 16 juli 2024

Spaarrente buitenland

Wanneer je verder weg kijkt, zie je dat er soms extreem hoge spaarrentes worden geboden. Op deze website kun je wereldwijd spaarrentes vergelijken. Je ziet hier dat landen die een relatief hoge spaarrente bieden, meestal ook een redelijk hoge inflatie kennen. Dit betekent dus dat je spaargeld ook rap minder waard wordt in deze landen.

Hoogste spaarrente buitenland - Risico

Waarom de spaarrentes in sommige landen nog altijd extreem hoog zijn, heeft met verschillende factoren te maken. Zo speelt de waarde van de munt een belangrijke rol. Wanneer de munteenheid in het betreffende land minder waard wordt, daalt ook de waarde van het spaargeld. Daarnaast worden spaartegoeden die op een buitenlandse rekening staan, doorgaans niet beschermd door het Nederlandse depositogarantiestelsel. Wanneer de bank failliet gaat, ben je al je geld kwijt. Ook de politieke situatie kan een rol spelen. Wanneer een land erg onstabiel is, zijn de gevaren voor spaarders groter. De munteenheid kan hierdoor snel in waarde dalen.

Tip! Overigens zijn de risico’s van sparen in het buitenland niet overal even groot. Lees je goed in over het betreffende land alvorens je een spaarrekening opent.

Spaarrekening openen buitenland

Ondanks de risico’s hebben verschillende Nederlanders hun spaargeld op een spaarrekening in het buitenland staan. In theorie is het namelijk gewoon mogelijk om een spaarrekening in het buitenland te openen. Toch kan het knap lastig zijn om daadwerkelijk in het buitenland te gaan sparen. Banken eisen namelijk dat je officieel ingezetene van het land bent waar je een spaarrekening wilt openen.

Spaarrentes vergelijken

Ook als je in Nederland blijft met je spaargeld, is het verstandig om de rentetarieven goed te vergelijken alvorens je een spaarrekening opent. De renteverschillen kunnen oplopen tot ruim 2 procent. Bij spaardeposito’s zijn de verschillen nog groter.

Laat geen spaarrente liggen!
Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken
Hoogste spaarrente bij buitenlandse of Nederlandse bank? Vergelijk & kies de hoogste rente!