Contact

Spaarrente buitenland

Hoe hoog is de spaarrente in het buitenland?

In Nederland wordt momenteel regelmatig gemopperd over de spaarrente. Veel mensen vinden het huidige rentetarief aan de lage kant en kijken daarom buiten onze landsgrenzen. In dit artikel gaan we dieper in op de spaarrente in Nederland en spaarrentes in het buitenland.

Spaarrente België en Duitsland

Bij de Nederlandse banken ontvang je momenteel 1 tot 2,5 procent spaarrente. De rentetarieven in België en Duitsland verschillen hiervan. Zoals je kunt zien in de onderstaande top 5 spaarrentes van België en Duitsland.

Top 5 spaarrekeningen België
AanbiederRekeningRente*
SantanderConsumer Bank Vision Max2,50%
MeDirectMeDirect Fidelity Sparen
2,30%
INGING Tempo Sparen2,25%
SantanderConsumer Bank Vision+ plus2,25%
ArgentaGroeirrekening2,25%

*Inclusief getrouwheidspremie. Dit is een percentage dat je als bonusrente ontvangt in België wanneer het geld gedurende het hele jaar op de spaarrekening staat. Bron: Spaargids.be, laatste update: 23 augustus 2023

Top 5 spaarrekeningen Duitsland
AanbiederRekeningRente*
J&T DirektbankTagesgeld3,65%
Renault Bank direktTagesgeld2,70%
Scalable CapitalPrime+ Broker Tagesgeld2,60%
LeasePlan BankTagesgeld2,60%
Suresse Direkt BankTagesgeld2,40%

* Basisrente per jaar (nieuwe klanten krijgen meestal een hogere rente). Bron: Direktbankvergleich.de, laatste update: 23 augustus 2023

Spaarrente buitenland

Wanneer je verder weg kijkt, zie je dat er soms extreem hoge spaarrentes worden geboden. Op deze website kun je wereldwijd spaarrentes vergelijken. Je ziet hier dat landen die een relatief hoge spaarrente bieden, meestal ook een redelijk hoge inflatie kennen. Dit betekent dus dat je spaargeld ook rap minder waard wordt in deze landen.

Hoogste spaarrente buitenland - Risico

Waarom de spaarrentes in sommige landen nog altijd extreem hoog zijn, heeft met verschillende factoren te maken. Zo speelt de waarde van de munt een belangrijke rol. Wanneer de munteenheid in het betreffende land minder waard wordt, daalt ook de waarde van het spaargeld. Daarnaast worden spaartegoeden die op een buitenlandse rekening staan, doorgaans niet beschermd door het Nederlandse depositogarantiestelsel. Wanneer de bank failliet gaat, ben je al je geld kwijt. Ook de politieke situatie kan een rol spelen. Wanneer een land erg onstabiel is, zijn de gevaren voor spaarders groter. De munteenheid kan hierdoor snel in waarde dalen.

Tip! Overigens zijn de risico’s van sparen in het buitenland niet overal even groot. Lees je goed in over het betreffende land alvorens je een spaarrekening opent.

Spaarrekening openen buitenland

Ondanks de risico’s hebben verschillende Nederlanders hun spaargeld op een spaarrekening in het buitenland staan. In theorie is het namelijk gewoon mogelijk om een spaarrekening in het buitenland te openen. Toch kan het knap lastig zijn om daadwerkelijk in het buitenland te gaan sparen. Banken eisen namelijk dat je officieel ingezetene van het land bent waar je een spaarrekening wilt openen.

Spaarrentes vergelijken

Ook als je in Nederland blijft met je spaargeld, is het verstandig om de rentetarieven goed te vergelijken alvorens je een spaarrekening opent. De renteverschillen kunnen oplopen tot ruim 2 procent. Bij spaardeposito’s zijn de verschillen nog groter.

Laat geen spaarrente liggen!
Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis.

Zij is als expert geld & verzekeringen gespecialiseerd in sparen en zorgt dat je in onze vergelijking een goede keuze kunt maken voor je spaarrekening. Amanda is verantwoordelijk voor onze onderzoeken en persberichten en zorgt dat onze vergelijkingen compleet en actueel zijn. Ook is ze een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld bij RTL Nieuws en Telegraaf.

Tevreden over ons? Stem nu en maak kans op mooie prijzen!
;