Contact
Spaarrente

Spaarrente buitenland

Hoe hoog is de spaarrente in het buitenland?

In Nederland wordt momenteel veel gemopperd over de huidige spaarrente. Veel mensen vinden het huidige rentetarief aan de lage kant en kijken daarom buiten onze landsgrenzen. In dit artikel gaan we dieper in op de spaarrente in Nederland en spaarrentes in het buitenland.

Spaarrente België en Duitsland

In Nederland kun je momenteel tevreden zijn wanneer je een rentevergoeding van 0,5 procent over je spaargeld ontvangt. De rentetarieven in België en Duitsland liggen over het algemeen zelfs nog iets lager. Zoals je kunt zien in de onderstaande top 5 spaarrentes van België en Duitsland.

Top 5 spaarrekeningen België
AanbiederRekeningBasisrente*
MeDirectMaandsparen Max0,70%
SantanderConsumer Bank Vision0,60%
bpost BanktCocoon Spaarrekening0,55%
MeDirectFidelity Sparen0,55%
NIBCDirect flex0,42%

*Inclusief getrouwsheidspremie. Dit is een percentage dat je als bonusrente ontvangt in België wanneer het geld gedurende het hele jaar op de spaarrekening staat. Bron: Spaargids.be, laatste update: 06 januari 2020

Top 5 spaarrekeningen Duitsland
AanbiederRekeningRente
Avida FinansTagesgeld0,40%
Komplett BankTagesgeld0,40%
BRAbankTagesgeld0,40%
ResursTagesgeld0,35%
Rabo DirectTagesgeld0,30%

Bron: Direktbankvergleich.de, laatste update: 06 januari 2020

Spaarrente buitenland

Wanneer je verder weg kijkt, zie je dat er soms extreem hoge spaarrentes worden geboden. Op deze website kun je wereldwijd spaarrentes vergelijken. Opvallend is dat landen als Pakistan, Brazilië en Ethiopië aantrekkelijke variabele spaarrentes bieden. Terwijl Vietnam en Turkije juist een hoge vaste rentevergoeding bieden.

Hoogste spaarrente buitenland - Risico

Waarom de spaarrentes in sommige landen nog altijd extreem hoog zijn, heeft met verschillende factoren te maken. Zo speelt de waarde van de munt een belangrijke rol. Wanneer de munteenheid in het betreffende land minder waard wordt, daalt ook de waarde van het spaargeld. Daarnaast worden spaartegoeden die op een buitenlandse rekening staan, doorgaans niet beschermd door het Nederlandse depositogarantiestelsel. Wanneer de bank failliet gaat, ben je al je geld kwijt. Ook de politieke situatie kan een rol spelen. Wanneer een land erg onstabiel is, zijn de gevaren voor spaarders groter. De munteenheid kan hierdoor snel in waarde dalen.

Tip! Overigens zijn de risico’s van sparen in het buitenland niet overal even groot. Lees je goed in over het betreffende land alvorens je een spaarrekening opent.

Spaarrekening openen buitenland

Ondanks de risico’s hebben verschillende Nederlanders hun spaargeld op een spaarrekening in het buitenland staan. In theorie is het namelijk gewoon mogelijk om een spaarrekening in het buitenland te openen. Toch kan het knap lastig zijn om daadwerkelijk in het buitenland te gaan sparen. Banken eisen namelijk dat je officieel ingezetene van het land bent waar je een spaarrekening wilt openen.

Spaarrente ontwikkeling Nederland

In 2008 ontvingen Nederlandse spaarders in eigen land een zeer hoge spaarrentevergoeding. Meerdere banken boden zelfs spaarproducten aan met een rentevergoeding van 5 procent of hoger. Wellicht dat een rentevergoeding van 2,5 procent daardoor nog zuurder aanvoelt.

Wanneer de spaarrentes in Nederland weer gaan stijgen is lastig te voorspellen. Als banken kapitaal nodig hebben, kunnen ze dit "ophalen" via spaarrekeningen. Andere opties zijn lenen bij de Europese Centrale bank of lenen bij een concurrerende bank. Zolang de Europese Centrale Bank haar rentetarief niet drastisch verhoogd, zullen banken de spaarrentetarieven ook niet snel laten stijgen. Ze kunnen immers op een andere manier goedkoper aan geld komen.

Spaarrentes vergelijken

Ondanks dat de spaarrentes momenteel aan de lage kant zijn, zeker vergeleken met de spaarrente in het buitenland, kan het verstandig zijn om de rentetarieven goed te vergelijken alvorens je een spaarrekening opent. De renteverschillen kunnen oplopen tot ruim 1 procent. Bij spaardeposito’s zijn de verschillen nog groter.

Laat geen spaarrente liggen!
Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken
;