Contact

Sparen in Duitsland

Waarop letten bij sparen in Duitsland?

De meeste spaarders willen natuurlijk een zo hoog mogelijke spaarrente over hun spaargeld ontvangen. Nu de rentevergoedingen in Nederland aan de lage kant zijn, kun je ook eens buiten onze landsgrenzen gaan kijken. Hoe zit het bijvoorbeeld met de spaarrente in Duitsland en waar moet ik opletten als ik wil sparen in Duitsland?

Rente sparen in Duitsland

Een spaarrekening met een variabele spaarrente wordt in Duitsland Tagesgeld genoemd. Wanneer je het spaargeld voor een bepaalde tijd wilt vastzetten tegen een vaste rente kun je een Festgeld rekening openen. Net als in Nederland, ontvang je in Duitsland op een deposito ene hogere rente dan op een vrij opneembare spaarrekening.

Top 5 spaarrekeningen Duitsland

Wil je weten welke bank in Duitsland de hoogste spaarrente biedt? In onderstaande tabel vind je de top 5:

Top 5 spaarrekeningen Duitsland
AanbiederRekeningRente*
BarclaysTagesgeld3,85%
ConsorbankTagesgeld3,77%
comdirectTagesgeld PLUS3,77%
1822direktTagesgeldkonto3,60%
TARGOBANKTagesgeld-konto3,55%

* Inclusief eventuele bonusrente voor nieuwe klanten. Bron: Direktbankvergleich.de, laatste update: 3 januari 2024

Depositogarantiestelsel Duitsland

Heb je jouw spaargeld op een Duitse spaarrekening gestald en gaat deze bank failliet? Dan krijg je net als met het Nederlandse depositogarantiestelsel het tegoed dat je tot een maximum van 100.000 euro vergoedt.

Sparen in Duitsland en belasting

Vermogende Nederlanders kozen vroeger voor sparen in Duitsland om zo de Belastingdienst te omzeilen. Het spaargeld stond veilig in Duitsland geparkeerd, zonder belasting te hoeven afdragen. Europese regelgeving heeft hier een einde aangemaakt. Tegenwoordig is het niet geven Duitse banken de gegevens van Nederlandse spaarders door aan Belastingdienst in Nederland. Nederlanders die in Duitsland sparen moeten het spaartegoed invullen in box 3 (eigen vermogen). Wanneer de heffingsvrije grens wordt overschreden moet je vermogensrendementsheffing betalen. Je betaalt in Duitsland zelf geen bronbelasting over je spaargeld.

Spaarrekening openen in Duitsland

Hoewel het gewoon is toegestaan om een spaarrekening in Duitsland te openen, is dit voor een buitenlander niet altijd eenvoudig. Het is voor een Nederlander niet mogelijk om een Duitse spaarrekening bij de Duitse grote banken te openen. Deze banken stellen namelijk vaak als eis dat je officieel in het land moet wonen. Bij sommige internetbanken in Duitsland is het wel mogelijk om als Nederlander een spaarrekening te openen.

Tip! Wil je een spaarrekening openen in Duitsland? Neem dan eerst contact op met de betreffende bank en vraag of het openen van een spaarrekening überhaupt mogelijk is. Zo kun je eenvoudig voorkomen dat je voor niets naar Duitsland rijdt.

Laat geen spaarrente liggen!
Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken