Contact
Sparen

Sparen in Duitsland

Waarop letten bij sparen in Duitsland?

De meeste spaarders willen natuurlijk een zo hoog mogelijke spaarrente over hun spaargeld ontvangen. Nu de rentevergoedingen in Nederland aan de lage kant zijn, kun je ook eens buiten onze landsgrenzen gaan kijken. Hoe zit het bijvoorbeeld met de spaarrente in Duitsland en waar moet ik opletten als ik wil sparen in Duitsland. Deze en andere vragen worden beantwoord in dit artikel.

Rente Duitsland

De spaarrentes in Duitsland, zijn net als de Nederlandse rentetarieven, momenteel vrij laag. Het is dan ook niet aantrekkelijk om je spaargeld vanwege de rentevergoeding naar Duitsland te verplaatsen. Maar misschien kun je wel in Nederland tegen een hogere rente sparen.

Hoogste spaarrente Duitsland

Net als in Nederland ontvang je in Duitsland ook de hoogste spaarrente op een spaardeposito. Daarnaast wordt een klimrente spaarrekening in Duitsland veel aangeboden. Hoe langer het spaargeld op de spaarrekening staat, hoe hoger de rentevergoeding zal zijn. Een spaarrekening met een variabele spaarrente wordt Tagesgeld genoemd. Wanneer je het spaargeld voor een bepaalde tijd wilt vastzetten tegen een vaste rente kun je een Festgeld rekening openen.

Top 5 spaarrekeningen Duitsland

Wil je weten welke bank in Duitsland de hoogste spaarrente biedt? In onderstaande tabel vind je de top 5:

Top 5 spaarrekeningen Duitsland
AanbiederRekeningRente
Avida FinansTagesgeld0,40%
Komplett BankTagesgeld0,40%
BRAbankTagesgeld0,40%
ResursTagesgeld0,35%
Rabo DirectTagesgeld0,30%

Bron: Direktbankvergleich.de, laatste update: 06 januari 2020

Sparen in Duitsland en belasting

Vermogende Nederlanders kozen vroeger voor sparen in Duitsland om zo de Belastingdienst te omzeilen. Het spaargeld stond veilig in Duitsland geparkeerd, zonder belasting te hoeven afdragen. Europese regelgeving heeft hier een einde aangemaakt. Tegenwoordig is het (haast) niet meer mogelijk om zwart te sparen in Duitsland. Banken moeten tegenwoordig de gegevens van buitenlandse spaarders verstrekken aan de Belastingdienst van het betreffende land. Nederlanders die in Duitsland sparen moeten het spaartegoed invullen in box 3 (eigen vermogen). Wanneer de heffingsvrije grens wordt overschreden moet je vermogensrendementsheffing betalen.

Depositogarantiestelsel

Een voordeel van Duitse spaarrekeningen ten opzichte van Nederlandse rekeningen is dat het spaartegoed in Duitsland 100 procent gegarandeerd is. Heb je jouw spaargeld op een Duitse spaarrekening gestald en gaat deze bank failliet? Dan krijg je gewoon al je spaargeld terug van de bank. Dit kan een reden zijn om een spaarrekening bij onze oosterburen te openen. In Nederland is conform het depositogarantiestelsel het tegoed dat je hebt gedekt tot een maximum van 100.000 euro.

Spaarrekening openen in Duitsland

Hoewel het gewoon is toegestaan om een spaarrekening in Duitsland te openen, is dit voor een buitenlander niet altijd eenvoudig. De spaarrekening moet altijd persoonlijk geopend worden bij de bank en is dus niet telefonisch af te sluiten. Op de Duitse spaarmarkt zijn ook een aantal Nederlandse banken actief zoals ING en Rabobank. Het is voor een Nederlander niet mogelijk om een Duitse spaarrekening bij deze Nederlandse banken te openen. Nederlandse banken in Duitsland stellen namelijk vaak als eis dat je officieel in het land moet wonen.

Tip! Wil je een spaarrekening openen in Duitsland? Neem dan eerst contact op met de betreffende bank en vraag of het openen van een spaarrekening überhaupt mogelijk is. Zo kun je eenvoudig voorkomen dat je voor niets naar Duitsland rijdt.

Laat geen spaarrente liggen!
Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis.

Zij is als expert geld & verzekeringen gespecialiseerd in sparen en zorgt dat je in onze vergelijking een goede keuze kunt maken voor je spaarrekening. Amanda is verantwoordelijk voor onze onderzoeken en persberichten en zorgt dat onze vergelijkingen compleet en actueel zijn. Ook is ze een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld bij RTL Nieuws en Telegraaf.

;