Contact
Sparen

Spaarrente ontwikkeling

Hoe heeft de spaarrente zich ontwikkelt?

De spaarrente in Nederland is momenteel enorm laag. Waar enkele jaren geleden nog spaarrentes van 5 procent of hoger werden geboden, moeten spaarders nu genoegen nemen enkele tienten van een procent. In dit artikel bespreekt Geld.nl de spaarrente ontwikkeling in de afgelopen jaren en kijken we vooruit naar de toekomst.

Het jaar 2008 was echt een topjaar voor spaarders. De ene na de andere bank voerde een renteverhoging door op zoek naar de hoogste spaarrente en spaarrentes van 5 procent of meer waren niet langer een utopie. Er was sprake van een heuse spaarrenteoorlog. Banken zaten te springen om ons spaargeld en de spaarrente ontwikkeling liet een stijgende lijn zien.

Ontwikkeling spaarrente 2008 – 2009

De spaarrente was destijds zo hoog omdat het voor banken niet eenvoudig was geld te lenen. De hoge rente bij de Europese Centrale Bank (plus 4 procent) en een gebrek aan vertrouwen tussen banken onderling maakte ons spaargeld de ideale manier om het kapitaal van banken te vergroten. Eind 2008 werden echter de eerste renteverlagingen ingezet en in 2009 daalde de spaarrente in rap tempo. Niet alleen de variabele spaarrente daalde vliegensvlug, ook de depositorente leverde in 2009 flink in.

Ontwikkeling spaarrente 2011

Waar 2009 en 2010 vooral in het teken stonden van een dalende spaarrente, kropen de rentetarieven in 2011 uit het dal. Rond de jaarwisseling kon bij een aantal banken zelfs weer een variabele rente van rond de 3 procent ontvangen worden. Ook de rente op spaardeposito’s liet een stijging zien. Vooral kortlopende spaardeposito’s konden tegen een aantrekkelijke rentevergoeding afgesloten worden. Zo waren er aanbieders die een rentevergoeding van 3,55 procent op 1-jaars deposito aanboden.

De ontwikkeling van de spaarrente in 2011 was gunstig voor spaarders. De renteverhogingen hadden deels te maken met het Basel III akkoord dat in 2013 van kracht gaat. In het akkoord staat onder meer dat de kapitaaleisen aan banken verhoogd wordt. Hierdoor hadden banken ineens extra geld nodig en klopte ze massaal bij de spaarders aan.

Ontwikkeling spaarrente 2012

De ontwikkeling spaarrente 2012 is minder positief voor spaarders. In 2012 was het namelijk snel afgelopen met de renteverhogingen van banken. De daling van de variabele spaarrente werd eind 2011 al ingezet en de spaardeposito’s volgden enkele maanden later in 2012. Een verdere verlaging van het ECB-rentetarief, waardoor banken nog voordeliger bij de centrale bank een lening kunnen afsluiten, maakte de dalende trend compleet. De spaarrente ontwikkeling bleef in heel  2012 negatief.

Spaarrente 2013 t/m 2019

Ook de in 2013, tot en met 2019 vertoonde de ontwikkeling van de spaarrente een dalende lijn. De gemiddelde spaarrente zakte onder de 1 procent en ook de depositorente daalt door. Naar verwachting blijft de spaarrente nog een tijd verder dalen.

Spaarrente verwachting 2020

De verwachting van de ontwikkeling van de spaarrente is natuurlijk moeilijk te voorspellen. De kans is groot dat de spaarrentes dit jaar nog iets zullen dalen. Wanneer de economie echter verder aantrekt of de Europese Centrale Bank rente wordt verhoogd, kunnen de spaarrentes weer gaan stijgen.

Laat geen spaarrente liggen!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis.

Zij is als expert geld & verzekeringen gespecialiseerd in sparen en zorgt dat je in onze vergelijking een goede keuze kunt maken voor je spaarrekening. Amanda is verantwoordelijk voor onze onderzoeken en persberichten en zorgt dat onze vergelijkingen compleet en actueel zijn. Ook is ze een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld bij RTL Nieuws en Telegraaf.

;