Contact

Spaarrente verwachting 2023

Spaarrente verwachting 2023

De spaarrentes zijn in 2022 eindelijk weer gaan stijgen. Hiervoor stonden de rentes op spaarrekeningen en deposito’s jarenlang op een historisch laag niveau. Maar zet de stijging die is ingezet in 2023 door? In dit bericht lees je onze spaarrente verwachting voor 2023.

Verwachting rentes spaarrekeningen 2023 en 2024

Op dit moment staat de hoogste spaarrente voor een spaarrekening op ruim 3 procent. Wij verwachten dat deze in de rest 2023 en 2024 nog wat verder stijgt.

Zolang de inflatie hoog blijft, zal dat Europese Centrale Bank (ECB) haar rentetarieven verder verhogen om zo de inflatie weer omlaag te krijgen. Echter is de inflatie is wel al aan het dalen. Hierdoor worden verdere renteverhogingen van de ECB steeds minder nodig. We verwachten dus dat de ECB aan het eind van dit jaar of begin 2024 stopt met renteverhogingen.  De rente zal nog wel lange tijd op een hoog niveau blijven. Hierdoor zullen de spaarrentes nog wat verder stijgen en uiteindelijk stabiliseren.

Tip! In deze video legt onze spaarexpert Amanda Bulthuis uit wat onze spaarrente verwachting is en waar het vanaf hangt of spaarrentes stijgen of dalen.

Verwachting spaarrente grote banken

De rente bij de grote banken blijft in verhouding nog steeds laag. In oktober 2023 hebben ING en ABN AMRO de rente verhoogd van 1,25 naar 1,5 procent. Bij Rabobank en SNS Bank krijg je inmiddels 1,7 procent. Ze blijven dus nog steeds ver achter bij de kleinere banken en de buitenlandse banken. 

Ook de rente op kinderspaarrekeningen hebben de banken al mondjesmaat verhoogd. Op kinderspaarrekeningen krijg je een iets hogere rente dan op spaarrekeningen voor volwassenen, omdat kinderspaarrekeningen voor banken extra interessant zijn. Het geld blijft vaak voor een langere periode op de rekening staan en het is een manier om kinderen al jong als klant aan de bank te binden. Deze rentes zullen ook in de rest van 2023 nog verder omhoog gaan.

Verwachting deposito rentes 2023

De rentes op spaardeposito’s schommelen meestal wat meer dan de rentes voor spaarrekeningen. Dit komt doordat banken de rentes voor spaardeposito’s baseren op kapitaalmarkrentes. Dit zijn rentes waartegen ze geld kunnen lenen bij beleggers. De kapitaalmarkrentes zijn nu ook hoog en blijven naar verwachting nog een tijdje op dit niveau. Beleggers willen dan immers een hogere rente om de inflatie en economische onzekerheid bij het uitlenen van hun geld te compenseren. Als gevolg hiervan stijgen ook de depositorentes.

Op dit moment ligt de hoogste depositorente op 4,45 procent voor een deposito van 2 jaar. Wij verwachten dat deze rentes in de rest van 2023 en 2024 hoog blijven en misschien nog wat verder stijgen.


Laat geen spaarrente liggen!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis.

Zij is als expert geld & verzekeringen gespecialiseerd in sparen en zorgt dat je in onze vergelijking een goede keuze kunt maken voor je spaarrekening. Amanda is verantwoordelijk voor onze onderzoeken en persberichten en zorgt dat onze vergelijkingen compleet en actueel zijn. Ook is ze een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld bij RTL Nieuws en Telegraaf.

De actuele spaarrentes van dit moment vergelijken? Vergelijk & kies de hoogste rente!
;