Contact
Sparen

Spaarrente verwachting 2023

Spaarrente verwachting 2023

De spaarrentes zijn in 2022 eindelijk weer gaan stijgen. Hiervoor stonden de rentes op spaarrekeningen en deposito’s jarenlang op een historisch laag niveau. Maar zet de stijging die is ingezet in 2023 door? In dit bericht lees je onze spaarrente verwachting voor 2023.

Verwachting rentes spaarrekeningen 2023

Op dit moment staat de hoogste spaarrente voor een spaarrekening op 1,25 procent. Wij verwachten dat deze in 2023 verder stijgt en misschien zelfs naar 2 procent gaat.

Zolang de inflatie hoog blijft, zal dat Europese Centrale Bank (ECB) haar rentetarieven verder verhogen om zo de inflatie weer omlaag te krijgen. Als gevolg hiervan zullen de banken de spaarrentes verder verhogen. Bij een hogere ECB-rente wordt het voor banken namelijk duurder om geld te lenen bij ECB of andere banken. Hierdoor wordt spaargeld interessanter voor ze en hier hebben ze dan ook een hogere rente voor over.

De inflatie is wel al wat aan het dalen en zal begin 2023 verder dalen als binnen de landen van de Europese Unie de energieplafonds in werking treden en de rekeningen voor gas en stroom gaan dalen, zo is onze prognose. Toch blijft de inflatie voorlopig nog ruim boven de 2 procent die de ECB nastreeft. Dus enkele renteverhogingen zullen nog nodig zijn.

Tegen het einde van 2023 is de inflatie mogelijk voldoende gedaald en kan de ECB de rentes gelijk houden of zelfs weer verlagen. Dit betekent dat ook dat de spaarrentes weer wat dalen.

Verwachting spaarrente grote banken

De rente bij de grote banken blijft in verhouding nog steeds laag. In december 2022 hebben de grote banken pas voor het eerst de rente op hun spaarrekeningen verhoogd, naar 0,25 procent. Wij verwachten dat ze in 2023 nog een paar keer de spaarrente verhogen, maar nog ver achter blijven bij de kleinere banken en de buitenlandse banken. 

Ook de rente op kinderspaarrekeningen hebben de banken al mondjesmaat verhoogd. Op kinderspaarrekeningen krijg je een iets hogere rente dan op spaarrekeningen voor volwassenen, omdat kinderspaarrekeningen voor banken extra interessant zijn. Het geld blijft vaak voor een langere periode op de rekening staan en het is een manier om kinderen al jong als klant aan de bank te binden. Deze rentes zullen ook in 2023 nog verder omhoog gaan.

Verwachting deposito rentes 2023

De rentes op spaardeposito’s schommelen meestal wat meer dan de rentes voor spaarrekeningen. Dit komt doordat banken de rentes voor spaardeposito’s baseren op kapitaalmarkrentes. Dit zijn rentes waartegen ze geld kunnen lenen bij beleggers. De kapitaalmarkrentes zijn nu ook hoog en blijven naar verwachting stijgen zolang de inflatie hoog is en er economische onrust is door de oorlog in Oekraïne. Beleggers willen dan immers een hogere rente om de inflatie en onzekerheid bij het uitlenen van hun geld te compenseren. Als gevolg hiervan stijgen ook de depositorentes.

Op dit moment ligt de hoogste depositorente op 3,60 procent voor een deposito van 5 jaar. Wij verwachten dat we in de eerste helft van 2023 weer rentes voor 4 procent of hoger gaan zien bij deposito’s.


Laat geen spaarrente liggen!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis.

Zij is als expert geld & verzekeringen gespecialiseerd in sparen en zorgt dat je in onze vergelijking een goede keuze kunt maken voor je spaarrekening. Amanda is verantwoordelijk voor onze onderzoeken en persberichten en zorgt dat onze vergelijkingen compleet en actueel zijn. Ook is ze een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld bij RTL Nieuws en Telegraaf.

;