
Spaarvormen
Welke soorten spaarrekeningen zijn er?
Nederlanders zijn een spaarzaam volk. Geld sparen doen we dan ook graag. Ons land kent daarom heel wat spaarvormen. Spaarrekeningen, internetspaarrekeningen, spaardeposito’s, banksparen, noem maar op. Het aanbod van spaarvormen in Nederland is enorm. Dit kan het voor een consument erg lastig maken om een geschikte spaarvorm te vinden. In dit artikel worden de bekende en minder bekende spaarvormen kort toegelicht en wordt er gekeken wanneer welke spaarvorm aantrekkelijk is om af te sluiten.
Meest bekende spaarvormen
De meest bekende spaarvormen in Nederland zijn:
- Spaarrekening en internetspaarrekening
- Spaardeposito
- Zakelijke spaarrekening
- Banksparen
- Kinderspaarrekening
- Klimrentedeposito
Spaarrekening en internetspaarrekening
De meest bekende spaarvorm is natuurlijk de standaard spaarrekening. Bijna alle Nederlanders hebben wel een spaarrekening afgesloten bij de bank. Tot enkele jaren geleden bestonden er nog verschillen tussen ‘papieren’ spaarrekeningen en spaarrekeningen die via internet beheerd worden. Vandaag de dag zijn die verschillen echter bijna geheel verdwenen en kun je via de meeste spaarrekeningen online sparen.
Typerend voor een normale spaarrekening is de variabele spaarrente. Een bank is vrij om de spaarrente op ieder gewenst moment te wijzigen. Er zijn zelfs banken die meerdere rentewijzigingen per maand uitvoeren. Een ander belangrijke eigenschap van een normale spaarrekening is dat het spaargeld vrij opneembaar is. Dit is uitermate handig wanneer je het spaargeld plotseling toch nodig blijkt te hebben. Een normale spaarrekening of internetspaarrekening is dan ook ideaal om onvoorziene uitgaven mee te bekostigen. Wil je een spaarrekening afsluiten en ben je op zoek naar een spaarrekening met een hoge spaarrente? Vergelijk dan hier alle spaarrekeningen voor de hoogste rente.
Naast renteverschillen zijn er ook verschillen in de voorwaarden. Zo kan er sprake zijn van een minimale inleg om een rekening te kunnen openen, een verschil in rente uitkering of een bonus rente wanneer er veel geld op de spaarrekening staat.
Spaardeposito
Een deposito kan bij alle banken worden afgesloten. Wanneer je kiest voor deze spaarvorm ontvang je een vaste rentevergoeding van de bank. Deze rente is doorgaans hoger dan de spaarrente op een normale spaarrekening. Hoe langer je jouw spaargeld vastzet bij de bank, hoe hoger de rentevergoeding zal zijn.
Het rentepercentage mag tijdens de afgesproken looptijd van het deposito niet aangepast worden. Een spaarder mag het geld tijdens het depositocontract niet van de spaarrekening halen. Wanneer je het spaargeld toch nodig hebt, mag de bank een boete in rekening brengen. Een spaardeposito is vooral interessant voor spaarders met een spaardoel en zeker weten dat zij het spaargeld voor een bepaalde periode kunnen missen.
Tip! Vergelijk eenvoudig de hoogste depositorente voor de door jou gewenste looptijd.
Zakelijk sparen
Voor bedrijven kan het ook aantrekkelijk zijn om te sparen bij de bank. Ondernemingen kunnen speciale zakelijke spaarrekeningen openen. Het aanbod zakelijke spaarrekeningen is kleiner dan het aanbod op de particuliere markt, maar nog altijd groot. Op een zakelijke spaarrekening kan tijdelijk overtallig werkkapitaal gezet worden tegen een variabele spaarrentevergoeding. Daarnaast is het ook mogelijk om een zakelijk spaardeposito af te sluiten.
De volgende bedrijfsvormen kunnen een zakelijke spaarrekening openen: eenmanszaak, maatschap en een commanditaire of besloten vennootschap, stichting, coöperatie, vereniging met volledige rechtsbevoegdheid en vereniging van eigenaren.
Spaarvormen - Banksparen
Naast de hierboven genoemde spaarvormen zijn er nog een heleboel andere spaarproducten in Nederland af te sluiten. Een spaarproduct waarvan de populariteit toeneemt, is het zogenoemde banksparen. Met deze spaarvorm kun je fiscaalvriendelijk voor het pensioen, of voor de aflossing van de hypotheek sparen via een geblokkeerde spaarrekening. Je kunt dus niet vrij over het spaargeld beschikken. Daarnaast is het sinds 2010 mogelijk om te banksparen met een gouden handdruk of via een bankspaarrekening te sparen voor je uitvaart. Let op: sinds 1 januari 2014 is de mogelijk voor banksparen met de gouden handdruk echter weer afgeschaft.
Spaarvormen - Kinderspaarrekening
Ouders kunnen voor hun kroost een speciale spaarrekening kind afsluiten. Kinderspaarrekeningen bieden vaak leuke extraatjes voor de kinderen zoals een presentje op de verjaardag van het kind. Op een normale kinderspaarrekening kan op ieder moment geld bijgestort worden. Deze spaarvariant kent, net al een normale spaarrekening, een variabel rentetarief.
Ook is het mogelijk om een kinderspaardeposito te openen bij de bank. De rentevergoeding op dit spaarproduct staat gedurende de looptijd vast. De depositovorm wordt doorgaans afgesloten als ouders eenmalig een groot geldbedrag willen storten.
Spaarvormen - Klimrentedeposito
Naast gewone spaardeposito’s bestaan er ook klimrentespaardeposito’s. De spaarvariant wordt slechts beperkt aangeboden door banken. Bij een klimrentedeposito stijgt de spaarrente naarmate het geld langer vaststaat bij de bank. Het eerste jaar ontvangt een spaarder bijvoorbeeld een rentevergoeding van 3 procent en het tweede jaar wordt er 4 procent rente uitgekeerd.
Een klimrentedeposito kent een eenmalige storting. Je mag tussentijds dus geen extra geld bijstorten. Wel is het spaarbedrag (doorgaans) vrij opneembaar bij de bank. Anders dan bij een normaal deposito wordt er geen boete in rekening gebracht bij opname. Een klimrentedeposito kan aantrekkelijk zijn wanneer je verwacht dat de spaarrentes gaan dalen. Wel dien je geduldig te zijn, want de startrente is doorgaans aan de lage kant.

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis.
Zij is als expert geld & verzekeringen gespecialiseerd in sparen en zorgt dat je in onze vergelijking een goede keuze kunt maken voor je spaarrekening. Amanda is verantwoordelijk voor onze onderzoeken en persberichten en zorgt dat onze vergelijkingen compleet en actueel zijn. Ook is ze een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld bij RTL Nieuws en Telegraaf.