Contact

Spaarvormen

Welke soorten spaarrekeningen zijn er?

Als je geld wilt sparen, heb je de keuze uit verschillende spaarvormen. Denk aan vrij opneembare spaarrekeningen, deposito's en bankspaarproducten. Welke spaarvorm het meest geschikt is, hangt vooral af van het doel waarvoor je spaart. 

Meest bekende spaarvormen

De meest bekende spaarvormen in Nederland zijn:

  • Vrij opneembare spaarrekeningen
  • Spaardeposito's
  • Zakelijke spaarrekeningen
  • Bankspaarrekeningen
  • Kinderspaarrekeningen
  • Klimrentedeposito's

Spaarrekeningen

De meest bekende spaarvorm is natuurlijk de vrij opneembare spaarrekening. Bijna alle Nederlanders hebben wel een spaarrekening afgesloten bij de bank. Je kunt het geld op zo'n spaarrekening meestal op elk gewenst moment opnemen en je bepaald zelf wanneer, hoe vaak en hoeveel je inlegt. Dit maakt deze spaarrekeningen erg geschikt als je spaart voor onverwachte uitgaven.

Typerend voor een normale spaarrekening is de variabele spaarrente. Een bank is vrij om de spaarrente op ieder gewenst moment te wijzigen. Er zijn zelfs banken die meerdere rentewijzigingen per maand uitvoeren.

Wil je een spaarrekening afsluiten en ben je op zoek naar een spaarrekening met een hoge spaarrente? Vergelijk dan hier alle spaarrekeningen voor de hoogste rente.

Spaardeposito

Een deposito kan ook bij bijna alle banken worden afgesloten. Een spaardeposito wil zeggen dat je je spaargeld gedurende een aantal maanden of jaren vastzet. Je kunt het geld tussendoor niet zomaar opnemen, maar in ruil daarvoor krijg je een hogere rente dan op een vrij opneembare spaarrekening. Een spaardeposito is dus een heel geschikte spaarvorm als je nu al wat geld bij elkaar hebt gespaard en dat pas over een aantal jaar nodig hebt. Of wanneer je zeker weet dat je (een deel van) je spaargeld een bepaalde periode kunt missen.

De rente op een spaardeposito staat de hele looptijd vast. Zo weet je precies hoeveel rendement het deposito je oplevert.

Tip! Vergelijk eenvoudig de hoogste depositorente voor de door jou gewenste looptijd.

Zakelijk sparen

Voor bedrijven kan het ook aantrekkelijk zijn om te sparen bij de bank. Ondernemingen kunnen speciale zakelijke spaarrekeningen openen. Het aanbod zakelijke spaarrekeningen is kleiner dan het aanbod op de particuliere markt, maar nog altijd groot. Op een zakelijke spaarrekening kan tijdelijk overtallig werkkapitaal gezet worden tegen een variabele spaarrentevergoeding. Daarnaast is het ook mogelijk om een zakelijk spaardeposito af te sluiten.

De volgende bedrijfsvormen kunnen een zakelijke spaarrekening openen: eenmanszaak, maatschap en een commanditaire of besloten vennootschap, stichting, coöperatie, vereniging met volledige rechtsbevoegdheid en vereniging van eigenaren.

Spaarvormen - Banksparen

Naast de hierboven genoemde spaarvormen, bieden veel Nederlandse banken ook banksparen aan. Met deze spaarvorm kun je fiscaalvriendelijk sparen voor je pensioen. Het geld dat je inlegt mag je, onder bepaalde voorwaarden, aftrekken van de inkomstenbelasting in box 1. Daarnaast betaal je in box 3 geen vermogensrendementsheffing over het geld op een bankspaarrekening. Pas als je het geld laat uitkeren voor (een aanvulling op) je pensioen betaal je in box 1 belasting over je maandelijkse uitkering.

Spaarvormen - Kinderspaarrekening

Ouders kunnen voor hun kinderen een speciale spaarrekening kind afsluiten. Kinderspaarrekeningen bieden vaak leuke extraatjes voor de kinderen zoals een presentje op de verjaardag van het kind. Bekijk hier welke kinderspaarrekeningen er in Nederland bestaan.

Spaarvormen - Klimrentedeposito

Naast gewone spaardeposito’s bestaan er ook klimrentespaardeposito’s. De spaarvariant komt tegenwoordig maar bij een beperkt aantal banken voor. Bij een klimrentedeposito stijgt de spaarrente naarmate het geld langer vaststaat bij de bank. Het eerste jaar ontvangt een spaarder bijvoorbeeld een rentevergoeding van 1 procent en het tweede jaar wordt er 2 procent rente uitgekeerd.

Een klimrentedeposito kent een eenmalige storting. Je mag tussentijds dus geen extra geld bijstorten. Wel is het spaarbedrag (doorgaans) vrij opneembaar bij de bank. Anders dan bij een normaal deposito wordt er geen boete in rekening gebracht bij opname. Een klimrentedeposito kan aantrekkelijk zijn wanneer je verwacht dat de spaarrentes gaan dalen. Wel dien je geduldig te zijn, want de startrente is doorgaans aan de lage kant.

Laat geen spaarrente liggen!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken
De hoogste rente voor de spaarvorm van je keuze?Vergelijk & kies de hoogste rente!
;