Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

Wat is inflatie?

Wat is inflatie en wat zijn de gevolgen op spaargeld?

Inflatie betekent dat geld minder waard wordt. De oorzaak hiervan zijn prijsstijgingen in verschillende productgroepen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voedingsmiddelen, verzekeringen, brandstof en kleding. Door de prijsstijgingen koop je voor hetzelfde geld minder producten. Je product verliest dus een deel van haar waarde. De gemiddelde inflatie in Nederland is 2 procent. Dat is niet erg, omdat meestal de hoogte van je loon ook meegroeit met de inflatie.

Let op! Deflatie bestaat ook. Dit betekent dat de prijzen juist dalen, zodat je meer kunt kopen met hetzelfde geld.

Wat is inflatie? - Geld wordt minder waard

Als je spaart, zet je je geld op een spaarrekening. Je krijgt spaarrente over je spaargeld, die maakt dat je geld meer waard wordt. Maar je spaargeld wordt alleen meer waard als je spaarrente hoger is dan de inflatie. Als de inflatie hoger is dan je spaarrente, dan krijg je nog steeds een hoger bedrag op je spaarrekening, maar de waarde daalt. Bijvoorbeeld: je krijgt 2,5 procent rente bij een inflatie van 2,9 procent. Je geld wordt dan nog steeds 0,4 procent minder waard. In dit voorbeeld zou je dus minimaal 3 procent rente moeten ontvangen om de waarde van je geld te laten stijgen.

Inflatie uitleg – Rendementsheffing

Door de rendementsheffing die je over je spaargeld betaalt, lever je een bepaald bedrag van je spaargeld in. Rendementsheffing is de belasting die je betaalt over je eigen vermogen in box 3. Je eigen vermogen in deze box bereken je door je spaargeld, je aandelen en andere bezittingen bij elkaar op te tellen. Daar trek je je schulden van af. Blijft je vermogen onder de heffingsvrije grens, dan betaal je geen belasting over je spaargeld. Maar spaar je meer, dan betaal je belasting over dit deel van je vermogen.

Heeft sparen bij inflatie zin?

Of je vermogen ook echt groeit, hangt dus af van de hoogte van je spaarrente en van de hoogte van de inflatie. Soms daalt de waarde van je geld zelfs bij de hoogste spaarrente. Toch is het verstandig om te blijven geld sparen. De waarde van je geld daalt immers minder hard op een spaarrekening dan ergens anders. En het blijft verstandig om geld achter de hand te houden.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod spaarrekeningen vergelijkt? Zo vind je zeker de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Je spaargeld laten groeien wordt zo wel heel makkelijk! Spaarrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl