Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

Sparen in het buitenland

Waarop letten bij sparen in het buitenland?

Een spaarrekening openen in het buitenland lijkt in eerste instantie heel aantrekkelijk. Zeker als de rentepercentages over de grens hoger zijn dan de spaarrente in Nederland. Toch zitten aan een buitenlandse spaarrekening heel wat haken en ogen. Meer informatie over dit onderwerp lees je in dit artikel.

Wanneer je regelmatig buitenlandse websites bezoekt of televisie kijkt, zie je verschillende commercials van banken voorbij komen. Wat opvalt is dat de rentevergoeding op spaarrekeningen buiten Nederland soms hoger is dan het Nederlandse rentetarief.

De hogere rentevergoeding kan verschillende redenen hebben. Landen als Zimbabwe of Zuid Afrika bieden bijvoorbeeld een hogere spaarrentevergoeding aan. Wanneer je besluit om je spaargeld hier weg te zetten, loop je wel een groot risico. Vanwege politieke instabiliteit, koersschommelingen en wetgeving bestaat de kans dat je al je geld kwijtraakt.

Sparen buitenland - Mag ik een rekening openen?

Vaak is het ook helemaal niet mogelijk om een spaarrekening te openen buiten Nederland. De meeste banken stellen als eis dat je in het betreffende land woonachtig moet zijn om een spaarrekening of spaardeposito te openen. Als je er toch in slaagt om een spaarrekening in het buitenland te openen, moet je rekening houden met de (fiscale) wetgeving van het land. Het kan zijn dat je zowel in Nederland als in het land waar de spaarrekening loopt, moet afrekenen met de fiscus. Dit kan er voor zorgen dat de hogere rentevergoeding uiteindelijk minder voordelig is dan de Nederlandse spaarrente.

Let op! Je betaalt belasting over jouw inkomen en vermogen, ook als dat vermogen op een buitenlandse spaarrekening staat. 

Sparen in buitenland - Schommelingen

Bij sparen in het buitenland krijg je te maken met de financiële grillen van het betreffende land. Dit kan sparen in buitenland ineens een stuk minder aantrekkelijk maken. Je euro’s moeten namelijk omgewisseld worden naar de valuta van het land van de spaarrekening. Wanneer deze valuta daalt, wordt je spaargeld snel minder waard. Andersom geldt natuurlijk wel hetzelfde.

Koersschommelingen, wetswijzigingen en belastingregels kunnen het hogere rendement eenvoudig drukken. Daarnaast is het Nederlandse depositogarantiestelsel van 100.000 euro niet van toepassing. Je krijgt te maken met de (eventuele) garantieregeling van het betreffende land.

Sparen in EU land

Binnen de Europese Unie is sprake van vrij verkeer tussen personen, goederen en kapitaal. In theorie zou het dus eenvoudig moeten zijn om een spaarrekening in een ander EU land te openen. Toch wijst de praktijk iets anders uit. Banken stellen doorgaans diverse eisen aan spaarders van over de grens om het openen van een spaarrekening tegen te gaan. Mocht je een spaarrekening in een EU land geopend hebben? Vergeet dan niet om over de inkomsten in Nederland belasting betalen.

Buitenlandse bank in Nederland

Sparen bij een buitenlandse bank in Nederland is een stuk eenvoudiger. Op de Nederlandse spaarmarkt zijn diverse buitenlandse spelers actief zoals Garantibank, Credit Europe Bank en Lloyds Bank. Op de website van De Nederlandsche Bank kan je eenvoudig zien of het depositogarantiestelsel van toepassing is of niet.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod spaarrekeningen vergelijkt? Zo vind je zeker de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Je spaargeld laten groeien wordt zo wel heel makkelijk! Spaarrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl