Sparen

Sparen in vreemde valuta

Wat zijn de risico's van sparen in vreemde valuta?

De ene valuta is stabieler dan de andere valuta. Wat betekent geld sparen in een vreemde valuta voor jouw spaargeld en hoe spaar je geld in een vreemde valuta? 

Risico buitenlandse valuta sparen

Mensen sparen vaak in een andere valuta omdat de waarde van de andere munteenheid sterker is dan bijvoorbeeld de euro. Hier is altijd een risico aan verbonden, want de waarde van elke munteenheid kan stijgen en dalen. Maar spaarders kiezen een munteenheid waarvan zij verwachten dat de waarde zal stijgen. Als de waarde van die valuta stijgt, stijgt ook de waarde van het geld van de spaarder. Wisselt de spaarder het geld dan weer om in euro’s, dan heeft hij meer geld dan hij heeft ingelegd.

De hoogte van de spaarrente is hierbij nog niet meegerekend. Soms is de buitenlandse spaarrente hoger dan de hoogste rente van Nederland. Dat maakt het extra aantrekkelijk een buitenlandse spaarrekening te openen.

Vreemde valuta spaarrekening openen

Een spaarrekening in vreemde valuta openen kan natuurlijk in het land zelf. Binnen de Europese Unie is het vaak wel mogelijk om een buitenlandse spaarrekening te openen. Maar hier gelden vaak bepaalde eisen die aan de spaarder worden gesteld. Kies je voor een land buiten de Europese Unie, dan gelden er vaak strengere regels. Deze regels verschillen per land. Soms moet je bijvoorbeeld aantoonbaar zakelijke belangen in het land hebben.

Open je een spaarrekening in het buitenland omdat je zelf in het land bent gaan wonen, dan gelden er natuurlijk geen beperkingen.

Een aantal Nederlandse banken biedt spaarrekeningen aan in vreemde valuta. Sparen in buitenlandse valuta op een Nederlandse rekening kan niet in elk geval. Vaak moet je een ondernemer zijn die veel transacties doet in de betreffende buitenlandse valuta. Met deze rekening kan je zowel sparen als betalen. Banken waarbij dit mogelijk is, zijn bijvoorbeeld de Rabobank en ABN AMRO.

Laat geen spaarrente liggen!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken