Sparen

Jongeren sparen

Hoe kunnen jongeren sparen?

Jongeren hebben verschillende spaardoelen. De één wil geld sparen voor een feestvakantie in Lloret de Mar terwijl de ander maandelijks geld opzij zet voor een scooter. De meeste jongeren hebben dan ook een bijbaantje om dit te kunnen betalen. Waar een avondje uit vaak binnen een dagje verdiend is, duurt het doorgaans wat langer voor het bedrag voor een nieuwe scooter bij elkaar gesprokkeld is. In dit geval kan een spaarrekening met een goede spaarrente heel handig zijn.

Tip! Naast sparen kun je ook heel makkelijk besparen. Bijvoorbeeld op je zorgverzekeirng. Vergelijk snel het grootste aanbod zorgverzekering studenten en ontdek of en hoeveel je elke maand goedkoper uit kunt zijn. 

Jongeren en sparen

Er bestaan verschillende spaarproducten voor jongeren. Welke spaarvorm het beste bij je past, is natuurlijk afhankelijk van je wensen. De meeste betaalrekeningen voor jongeren zijn ook als spaarrekening te gebruiken. Dit komt omdat betaalrekeningen voor jongeren vaak een rentevergoeding bieden. De spaarrente op een betaalrekening voor jongeren is variabel. De bank mag de rentevergoeding dus op ieder gewenst moment veranderen.

Wil je een hoge spaarrente ontvangen? Dan is het mogelijk om een deposito af te sluiten. Wanneer je jonger bent dan 18 jaar, heb je waarschijnlijk toestemming van je ouders nodig. Een spaardeposito is vooral interessant als je eenmalig een groot bedrag wilt storten. De spaarrente staat tijdens de looptijd van het deposito vast. Je weet dus exact hoeveel rente je ontvangt. Het nadeel van een spaardeposito is dat je niet vrij over je geld kunt beschikken. Heb je je spaargeld plotseling nodig? Dan brengt de bank een boete in rekening.

Ouders sparen voor jongeren

Jongeren sparen niet alleen zelf, ook ouders sparen soms voor hun kinderen. Soms beginnen zij hier al mee wanneer het kind net geboren is. Een ouder sluit dan een speciale kinderspaarrekening bij de bank af. Een kinderspaarrekening kent een normale en depositovariant. De spaarrente op een kinderspaardeposito is doorgaans hoger dan de normale spaarrente. Dit komt omdat het geld voor een lange tijd wordt vastgezet bij de bank. Een spaardeposito kent een vaste rente, terwijl de rente op een reguliere kinderspaarrekening variabel is.

Soms is het mogelijk om een zogenoemde BEM-clausule af te sluiten. De spaarrekening staat in dit geval op naam van het kind, maar de zeggenschap ligt bij de ouders. Zodra het kind een vastgestelde leeftijd bereikt, meestal 18 jaar, mag het kind zelf over het spaarsaldo beschikken.

Laat geen spaarrente liggen!
Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken