Contact
Sparen

Sparen of beleggen?

Wat is slim, mijn geld sparen of beleggen?

Sparen en beleggen zijn verschillende mogelijkheden om je geld vermeerderen. Van huis uit hebben we vaak meegekregen dat geld sparen belangrijk is. Sparen ligt dus vaak het meest voor de hand. Maar ook steeds meer mensen kiezen ervoor om hun geld te beleggen. Voor de ‘gewone’ consument bestaan er steeds meer mogelijkheden om gemakkelijk te beleggen. Wanneer kies je voor sparen en wanneer voor beleggen?

Waarom kiezen voor sparen?

Kies je voor sparen, dan weet je waar je aan toe bent. Je kunt kiezen uit verschillende spaarproducten met verschillende looptijden en rentepercentages. Zet je je geld voor een langere tijd vast op een deposito, dan krijg je meer spaarrente dan wanneer je kiest voor een vrij opneembare rekening. Bij een variabele rente kan de spaarrente stijgen en dalen, bij een depositorekening staat de rente vast.

Maar zelfs als je nauwelijks winst maakt door de lage rentestanden, dan heb je nog steeds de zekerheid dat je je inleg terugkrijgt. Kies je voor beleggen, dan heb je die zekerheid niet. Bovendien is er zo veel keuze aan spaarproducten, dat er bijna altijd wel een rekening is die bij jou past.

Waarom kiezen voor beleggen?

De spaarrente staat op dit moment zo laag, dat je er na verrekening met de inflatie en de vermogensrendementsheffing niet of nauwelijks op vooruit gaat. Als je belegt, heb je kans dat je een hoger rendement uit je geld haalt. Aan de andere kant kan je dus ook je inleg kwijtraken.

Wil je dit risico beperken, dan is het slim je geld te spreiden. Het meest voor de hand liggend is het spreiden van beleggingen over aandelen van verschillende bedrijven of tussen verschillende sectoren. Maar er is meer keuze. Zo is het mogelijk om je beleggingen in te vullen met:

  • Liquiditeiten
  • Aandelen
  • Beleggingsfondsen
  • Obligaties
  • Vastgoed

Let op! Hoe kleiner het risico is om je geld kwijt te raken, hoe kleiner vaak ook de kans op grote winsten. Verdiep je in elk geval in de verschillende belegproducten, want er is veel aanbod. Zeker als beleggen nieuw voor je is, is het belangrijk om je goed te verdiepen in de beleggingswereld.

Beleggen of sparen?

De belangrijkste afweging die je moet maken is: hoeveel risico vind ik acceptabel? Sparen is veiliger dan beleggen, maar beleggen levert mogelijk meer op. Naast het risico is ook je doel een belangrijke overweging. Wat wil je in de toekomst met je geld gaan doen? En kan je het geld voor langere tijd missen? Wil je snel rendement of hoeft dat niet? Je geld spreiden kan ook een optie zijn: een deel op spaarrekening zetten en een ander deel beleggen.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod spaarrekeningen vergelijkt? Zo vind je zeker de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Je spaargeld laten groeien wordt zo wel heel makkelijk! Spaarrente vergelijken

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis.

Zij is als expert geld & verzekeringen gespecialiseerd in sparen en zorgt dat je in onze vergelijking een goede keuze kunt maken voor je spaarrekening. Amanda is verantwoordelijk voor onze onderzoeken en persberichten en zorgt dat onze vergelijkingen compleet en actueel zijn. Ook is ze een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld bij RTL Nieuws en Telegraaf.

;