Contact

Sparen of beleggen?

Wat is slim, mijn geld sparen of beleggen?

Sparen en beleggen zijn verschillende mogelijkheden om rendement te behalen over je geld. Sparen heeft als voordeel dat het veilig is. Je kunt je inleg niet zomaar verliezen en je rendement is relatief zeker. Bij beleggen loop je wat meer risico, maar daar staan hogere potentiële rendementen tegenover.

Waarom kiezen voor sparen?

Kies je voor sparen, dan weet je waar je aan toe bent. Je kunt kiezen uit verschillende spaarproducten met verschillende looptijden en rentepercentages. Zet je je geld voor een langere tijd vast op een deposito, dan krijg je meer spaarrente dan wanneer je kiest voor een vrij opneembare rekening. Bij een variabele rente kan de spaarrente stijgen en dalen, bij een depositorekening staat de rente vast.

Maar zelfs als je nauwelijks winst maakt door de lage rentestanden, dan heb je nog steeds de zekerheid dat je je inleg terugkrijgt. Kies je voor beleggen, dan heb je die zekerheid niet. Bovendien is er zo veel keuze aan spaarproducten, dat er bijna altijd wel een rekening is die bij jou past.

Waarom kiezen voor beleggen?

De spaarrente staan lager dan de inflatie, als je rekening houdt met deze waardevermindering en de vermogensrendementsheffing levert weinig tot geen rendement op. Als je belegt, heb je kans dat je een hoger rendement uit je geld haalt. Aan de andere kant kan je dus ook je inleg kwijtraken.

Wil je dit risico beperken, dan is het slim je geld te spreiden. Het meest voor de hand liggend is het spreiden van beleggingen over verschillende beleggingsinstrument, regio's en bedrijfssectoren. Zo heb je de grootste kans dat als de beleggingsopbrengsten op één gebied tegenvallen je de verliezen met je winsten op andere beleggingen kunt compenseren.

Let op! Hoe kleiner het risico is om je geld kwijt te raken, hoe kleiner vaak het rendement. Daarom hebben staatsobligaties een lager verwacht rendement dan bijvoorbeeld aandelen. Verdiep je in elk geval in de verschillende beleggingsproducten, want er is veel aanbod. Zeker als beleggen nieuw voor je is, is het belangrijk om je goed te verdiepen in de beleggingswereld.

Beleggen of sparen?

De belangrijkste afweging die je moet maken is: hoeveel risico vind ik acceptabel? Sparen is veiliger dan beleggen, maar beleggen levert mogelijk meer op. Naast het risico is ook je doel een belangrijke overweging. Wat wil je in de toekomst met je geld gaan doen? En kan je het geld voor langere tijd missen? Wil je snel rendement of hoeft dat niet? Je geld spreiden kan ook een optie zijn: een deel op spaarrekening zetten en een ander deel beleggen.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod spaarrekeningen vergelijkt? Zo vind je zeker de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Je spaargeld laten groeien wordt zo wel heel makkelijk! Spaarrente vergelijken
;