Contact

Sparen voor kleinkind

Waarop letten bij sparen voor kleinkind?

Veel grootouders sparen voor hun kleinkinderen. De meeste banken bieden hiervoor speciale spaarproducten aan met een vaak hogere spaarrente, maar je kunt ook op je eigen naam sparen op een spaarrekening of deposito en het geld later aan je kleinkind schenken. Beide opties hebben voor- en nadelen. Ook krijg je te maken met specifieke regels, bijvoorbeeld wat betreft schenken en belasting.

Sparen kleinkind - Kinderspaarrekening of gewone spaarrekening?

Besluit je voor je kleinkind te gaan sparen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt een speciale kinderspaarrekening openen op naam van het kind. Hiervoor heb je wel toestemming nodig van de ouders of wettelijke vertegenwoordigers van je kleinkind. Het spaargeld voor het kind wordt namelijk bij hun vermogen geteld voor de belasting, uitkeringen en toeslagen.

Je kunt er ook voor kiezen om op je eigen naam een spaarrekening of deposito te openen en hierop te sparen voor je kleinkind. Het geld blijft dan onder je eigen vermogen vallen en je kunt het bijvoorbeeld op de 18e verjaardag aan je kleinkind schenken. Je krijgt dan misschien wel te maken met de schenkbelasting.

Sparen voor kleinkind - Schenkbelasting

Veel grootouders willen hun kleinkind op bepaalde momenten een wat groter bedrag geven. Komt het bedrag uit boven de vastgestelde vrijstelling, dan moet je er als grootouder schenkingsbelasting over betalen. Meer hierover lees je in het artikel over Belastingvrij schenken.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod spaarrekeningen vergelijkt? Zo vind je zeker de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Je spaargeld laten groeien wordt zo wel heel makkelijk! Spaarrente vergelijken
Sparen voor je kleinkind? Vergelijk & kies de hoogste rente!
;