Contact
Sparen

Sparen voor kleinkind

Waarop letten bij sparen voor kleinkind?

Veel grootouders sparen voor hun kleinkinderen. De meeste banken bieden hiervoor speciale spaarproducten aan met een vaak hogere spaarrente. Het is belangrijk vooraf te bedenken wat je wensen zijn met betrekking tot het sparen en inzicht te krijgen in de mogelijkheden die er bestaan. Ook krijg je te maken met specifieke regels, bijvoorbeeld wat betreft schenken en belasting.

Sparen kleinkind

Sparen voor je kleinkind kan een goede manier zijn om een spaarpotje voor je kleinkind op te bouwen voor later. De meeste grootouders sparen zodat het kleinkind het geld later kan gebruiken voor bijvoorbeeld het behalen van een rijbewijs of het volgen van een studie. Een speciale kinderspaarrekening keert naast de rente vaak een bonusrente of ander cadeautje uit op de verjaardag van het kind.

Sparen kleinkind - Kinderspaarrekening of gewone spaarrekening?

Besluit je voor je kleinkind te gaan sparen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een spaarrekening waarop je maandelijks zelf een bedrag stort. Dat is handig wanneer je zelf wilt bepalen wanneer en hoeveel je spaart. Zit je een keertje krap, dan kun je ervoor kiezen tijdelijk minder of helemaal niet te sparen.

Je kunt er ook voor kiezen het spaargeld voor een langere periode vast te zetten op een deposito. Over het algemeen ontvang je een hogere rente naarmate het geld langer vaststaat. Maar je moet het geld dan uiteraard wel kunnen missen. Let er verder op dat bij sommige spaarrekeningen een minimum- of maximuminleg vereist is.

Spaarrekening kleinkind aanpassen

Ga je een spaarrekening voor je kleinkind openen, informeer dan of je het spaarplan tussentijds kunt aanpassen of beëindigen. Ga altijd na wat de gevolgen zijn bij echtscheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden. Zo voorkom je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan wanneer er grote veranderingen in je persoonlijke situatie plaatsvinden.

Sparen voor kleinkind - Belasting

Veel grootouders willen hun kleinkind op bepaalde momenten een wat groter bedrag geven. Komt het bedrag uit boven de vastgestelde vrijstelling, dan moet je er als grootouder schenkingsbelasting over betalen. Belastingvrij schenken voor kleinkinderen kan in 2021 tot maximaal 3.244 euro per kind per jaar.

Let op! Schenk je een hoger bedrag, dan vervalt de vrijstelling! Voor ouders die hun kind een bedrag willen schenken ligt de belastingvrije grens in 2021 op 6.604 euro per jaar. Daarnaast kun je eenmalig 26.881 euro schenken, of 55.996 euro als deze wordt aangewend voor een dure studie en 105.302 euro als dit wordt aangewend voor de eigen woning. 

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod spaarrekeningen vergelijkt? Zo vind je zeker de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Je spaargeld laten groeien wordt zo wel heel makkelijk! Spaarrente vergelijken

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis.

Zij is als expert geld & verzekeringen gespecialiseerd in sparen en zorgt dat je in onze vergelijking een goede keuze kunt maken voor je spaarrekening. Amanda is verantwoordelijk voor onze onderzoeken en persberichten en zorgt dat onze vergelijkingen compleet en actueel zijn. Ook is ze een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld bij RTL Nieuws en Telegraaf.

;