Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

Sparen voor pensioen

Zelf pensioen opbouwen, wat zijn de mogelijkheden?

Wil je geld sparen voor je pensioen dan heb je daarvoor verschillende mogelijkheden. Welke dat zijn lees je in onderstaand artikel. Ook geven we je een aantal handige tips waar je op moet letten bij pensioen sparen.

Is pensioen sparen nodig?

Of zelf sparen voor je pensioen nodig is, hangt af van je persoonlijke situatie. Het pensioen is in Nederland gebaseerd op drie zogenaamde ‘pijlers’;

  1. Het basispensioen vanuit de overheid. Hieronder vallen de AOW, de ANW en de WIA. Iedereen die woont en/of werkt in Nederland heeft recht op dit basispensioen.
  2. Het werkgeversdeel. Hieronder vallen de afspraken die werkgevers met werknemers maken over ouderdoms-, nabestaanden- en arbeidsongeschiktheidspensioen. Het is, kort gezegd, het pensioen dat je opbouwt via je werk. Anders dan het overheidspensioen, is het werkgeverspensioen niet verplicht. 
  3. Zelf pensioen opbouwen. Wil je meer pensioen ontvangen dan je via de overheid en/of je werkgever ontvangt, dan kun je voor een aanvulling op dat pensioen zelf sparen. De derde pijler is van groot belang voor mensen die geen pensioen via hun werkgever opbouwen, maar bijvoorbeeld ook voor mensen die zelf voor een pensioenvoorziening moeten zorgen, zoals ZZP’ers.

Sparen voor pensioen, de mogelijkheden

Wie voor zijn pensioen zelf wil sparen heeft verschillende mogelijkheden. Ten eerste heb je de mogelijkheid te sparen op een spaarrekening of deposito. Een nadeel van de spaarrekening is dat de spaarrente meestal variabel is en dus kan dalen als gevolg van ontwikkelingen op de geldmarkt. Bij een deposito staat het geld gedurende een vooraf te bepalen periode vast. Er is daarbij dus sprake van een gegarandeerd rendement, maar een vaste rente is nadelig als de marktrente stijgt. Je blijft namelijk de afgesproken rente ontvangen.

Zelf pensioen opbouwen - Lijfrente en banksparen

De grootste beperking van extra pensioen sparen op een spaarrekening of deposito is dat je boven een vrijgesteld bedrag vermogensbelasting moet betalen. Een spaarrekening of deposito kent namelijk geen fiscale vrijstelling, ook al spaar je voor je pensioen. Een mogelijkheid die dat wel kent is een lijfrenteverzekering of bancaire lijfrente. Die laatste wordt ook wel banksparen genoemd. Bij een lijfrente bouw je een vermogen op, dat vanaf een bepaalde leeftijd (bijvoorbeeld 65 jaar) tot uitkering komt. Het grote voordeel van een lijfrente is dat je gedurende de opbouwfase geen belasting over het bedrag betaalt, onder voorwaarde dat je een pensioentekort hebt. Dat is bijvoorbeeld het geval als je geen pensioen via je werkgever opbouwt.

Pensioen sparen - Jaaruimte berekenen

Om te controleren of je een pensioentekort hebt, kun je op de website van de Belastingdienst je ‘jaarruimte’ berekenen. Je jaarruimte geeft aan of je in een bepaald jaar een pensioentekort hebt. Je mag de jaarruimte van de afgelopen zeven jaar benutten, dat wordt de ‘reserveringsruimte’ genoemd. Ook je reserveringsruimte kun je via de Belastingdienst berekenen. Bij een lijfrente betaal je pas belasting over het bedrag zodra dit tot uitkering komt.

Tips zelf pensioen regelen

Bedenk of je het geld dat je voor je pensioen spaart ook echt gedurende langere tijd kunt missen. Ben je daar niet zeker van, dan kan een spaarrekening of spaardeposito met korte tot middellange looptijd een betere keuze zijn. Kies je voor een verzekerde lijfrente, let dan goed op de kosten die de verzekeraar rekent. Deze kunnen namelijk hoog zijn. Een bankspaarrekening bij een bank kent lagere kosten ten opzichte van de verzekerde variant. Kies je voor banksparen, let dan op dat het depositogarantiestelsel een bedrag van maximaal 100.000 euro garandeert bij een eventueel faillissement van de bank.

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl