Hoeveel sparen voor studie kind?
Als je kind nog in de luiers zit, denk je er waarschijnlijk nog niet over na, maar er komt misschien een dag dat je kind gaat studeren. Veel ouders willen voor hun kind een mooi bedrag bij elkaar sparen dat hij of zij later kan gebruiken voor de studiekosten. Maar hoeveel moet je sparen voor de studie van je kind en hoe kun je dat het beste aanpakken? Welke spaarrekening moet je openen welke ook nog eens een goede spaarrente biedt?
Hoeveel sparen voor studie kind?
Hoeveel je precies moet sparen voor de studie van je kind is lastig in te schatten. Zeker als het moment van studeren nog ver weg ligt. De kosten hangen namelijk voor een groot deel af van welke studie je kind gaat doen en of hij of zij op kamers gaat wonen of niet. Een opleiding tot dokter of piloot is immers fors duurder dan bijvoorbeeld een kappersopleiding. En als je kind op kamers gaat, komen er ook nog kosten voor de huur kijken bij de studententijd.
Sparen opleiding volgens Nibud
Het Nibud heeft in 2021 berekend dat studeren ruim 1.000 euro per maand kost als je op kamers woont. Voor een 4-jarige opleiding zou je dan uitkomen op een bedrag van bijna 50.000 euro. Natuurlijk hoef je dat als ouder niet allemaal zelf te betalen. Je zoon of dochter krijgt waarschijnlijk studiefinanciering en hij of zijn kan wellicht een bijbaantje nemen tijdens de studie.
Volgens het Nibud draagt 68 procent van de ouders bij aan de kosten voor de studieperiode van hun kinderen. Uitwonende studenten kregen in 2021 gemiddeld 339 euro per maand van hun ouders en thuiswonende studenten kregen gemiddeld 109 euro per maand. Bij een studie van vier jaar is dat in totaal 5.000 tot 16.000 euro.
Tips hoeveel sparen studie kind
Als je gaat sparen voor de studie van je kind, moet je dus een aardig bedrag bij elkaar krijgen. Zeker als je meerdere kinderen hebt. Allereerst is het dan belangrijk vroeg te beginnen met sparen. Hoe eerder je begint hoe lager het bedrag dat je elke maand moet inleggen om het spaardoel te behalen. Verder is het verstandig om een spaarrekening te kiezen met een hoge spaarrente. Dan groeit je spaargeld namelijk nog sneller.
Sparen voor studie op speciale kinderspaarrekening
De meeste ouders kiezen voor een speciale kinderspaarrekening als ze gaan sparen voor hun kind. Je kunt bij de jeugdspaarrekeningen kiezen uit twee soorten rekeningen: variabele spaarrekeningen of de zogenoemde jeugdspaarplannen. Dit zijn een soort deposito’s waarop je het geld vastzet tot de 18e verjaardag van het kind. Wil je het geld toch tussentijds opnemen, dan betaal je een boete. Deze boete geldt niet wanneer het geld wordt gebruikt voor school- of studiekosten. Voorbeelden van deze jeugdspaarplannen zijn ASN Jeugdsparen en het Triodos Kinder Toekomstplan.
Een andere optie is een variabele kinderspaarrekening. Hierbij krijg je meestal een leuk cadeautje voor het kind en krijgt je hij of zij soms extra rente op zijn of haar verjaardag. Laat je echter niet leiden door het cadeau, maar kies vooral voor een kinderspaarrekening met een goede rente.
Tip! Spaarrekening kind: Op Geld.nl kun je eenvoudig alle rentetarieven van jeugdspaarrekeningen vergelijken. Zodat je precies weet welke bank de hoogste rente biedt.
Sparen kind op 'normale' spaarrekening
In sommige gevallen is het echter voordeliger om te kiezen voor een reguliere spaarrekening of deposito dan voor een kinderspaarproduct. Vooral kleinere banken bieden op de ‘gewone’ spaarrekeningen vaak hogere rentes dan die je krijgt op een kinderspaarrekening van een grote bank.
Sparen voor studie kind - Deposito
Heb je nu al een groot bedrag bij elkaar dat je wilt gebruiken om te sparen voor je kind? Dan is een deposito een goede optie. Je stort hierop in één keer een bedrag en dit staat dan vast gedurende de door jou gekozen looptijd. Hierbij geldt hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente is die je krijgt.
Let op: Bij een spaardeposito kun je het geld niet tussentijds opnemen als je het voor iets anders nodig hebt. Kies dus alleen voor deze spaarvorm als je zeker weet dat je het geld ook zo lang kunt missen.