Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

Sparen voor wereldreis

Waarop letten bij sparen voor wereldreis?

Wil je geld sparen voor een wereldreis, dan is het natuurlijk belangrijk dat je eerst weet hoeveel geld je nodig hebt. Dit is voor een groot deel afhankelijk van welke landen je bezoekt. Het levensonderhoud in Azië is veel goedkoper dan bijvoorbeeld in Australië of de Verenigde Staten.

Kosten wereldreis - vóór vertrek

Voordat je op reis gaat moet je rekening houden met een aantal kosten:

  • Kosten voor vlieg- en/of treintickets.
  • Kosten voor visa. Tip! Visa voor de eerste landen waar je naartoe gaat, kun je het beste vooraf aanvragen in Nederland. Voor de overige landen loont het de moeite om even te informeren op bijvoorbeeld een reisforum wat het kost om een visum aan te vragen in een naburig land. Vaak is dit goedkoper dan vooraf in Nederland. 
  • Kosten voor inentingen: Voor sommige landen zijn vaccinaties verplicht. Deze kun je halen bij een GGD of organisaties als Thuisvaccinaties of Meditel. Vergelijk altijd vooraf de kosten van de inentingen bij verschillende organisaties. Deze kunnen namelijk behoorlijk uiteenlopen, ook tussen de verschillende GGD’s. 
  • Kosten voor je reisuitrusting: Vaak moet je nog extra spullen aanschaffen voor je op reis gaat, denk aan een backpack, wandelschoenen of kampeerartikelen. Tip! Heb je nog ruim de tijd voor je op wereldreis gaat? Wacht dan af wanneer het uitverkoop is in de kampeerwinkels en koop dan je spullen.

Kosten die doorlopend tijdens de wereldreis

Als je tijdens je wereldreis je woning in Nederland wilt aanhouden, lopen je vaste lasten hiervoor gewoon door. Het gaat hierbij niet alleen om de huur of hypotheek, maar ook kosten voor gas-, water- en licht, gemeentelijke belastingen en dergelijke.

Verder lopen ook je andere maandelijkse lasten door, zoals je telefoonabonnement en moet je nog steeds elk jaar belasting betalen. Het is ook verstandig om in Nederland een zaakwaarnemer aan te stellen die namens jou de betalingen kan verrichten als dat nodig is. Dit moet je via een notaris doen en kost ongeveer 100 euro.

Kosten tijdens de wereldreis

Tijdens je reis maak je ook kosten in de landen waar je verblijft. Hierop kun je flink besparen door bijvoorbeeld te kiezen voor goedkope hostels of door te gaan couchsurfen. Hierbij slaap je bij mensen thuis op de bank. Via internet kun je contact leggen met mensen die deze slaapplaatsen aanbieden. Houd ook rekening met kosten voor eten en drinken, uitgaan en activiteiten die je tijdens je reis wilt ondernemen.

Hoe sparen voor een wereldreis? 

Als je hebt bepaald hoeveel geld je nodig hebt om de wereldreis te kunnen bekostigen kun je bepalen hoe je gaat sparen. Een spaarrekening is hiervoor de gemakkelijkste manier. Je kunt hierop bijvoorbeeld automatisch elke maand een bedrag laten storten vanaf je betaalrekening.

Je kunt je spaargeld ook op een spaardeposito zetten. Hiervoor krijg je een hogere spaarrente, maar je kunt het spaargeld dan niet tussentijds opnemen. Dit is wel een handige spaarmethode als je pas over een paar jaar op wereldreis wilt gaan, omdat je dan een stok achter de deur hebt en het geld niet tussentijds kunt opmaken aan andere zaken.

Tip! Op Geld.nl kun je ook overzichtelijk het spaardeposito vergelijken van de door jou gewenste looptijd.

Werken tijdens je wereldreis

Wil of kun je niet het volledige bedrag dat je nodig hebt voor je wereldreis sparen? Dan kun je natuurlijk ook gaan werken tijdens je wereldreis. Op verschillende websites kun je mogelijkheden vinden om onderweg te werken. Werk je voor langere tijd in het buitenland? Controleer dan wel of je Nederlandse zorgverzekering nog geldig is. Meer hierover lees je in het artikel: Zorgverzekering nodig op wereldreis

Wist je dat...Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod spaarrekeningen. Zo vind je makkelijk de best passende spaarrekening met de hoogste rente. Spaarrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl