Sparen

Uitbetaling kinderopvangtoeslag

Wanneer wordt kinderopvangtoeslag uitbetaald?

De Belastingdienst, die de kinderopvangtoeslag uitvoert, keert de toeslag in principe altijd op de twintigste dag van elke maand uit. Valt de twintigste in het weekend of op een feestdag? Dan wordt de kinderopvangtoeslag op de maandag erna uitbetaald? Of de toeslag op die dag ook daadwerkelijk op je bankrekening staat, is afhankelijk van je bank. Hierdoor kan het soms een paar dagen duren voor de kinderopvangtoeslag daadwerkelijk op je rekening is bijgeschreven.

Betaaldata kinderopvangtoeslag 2020

In het onderstaande overzicht vind je data voor de uitbetaling van de kinderopvangtoeslag:

Toeslag voor de maandUitbetaaldata kinderopvangtoeslag 2020
FebruariMaandag 20 januari 2020
MaartDonderdag 20 februari 2020
AprilVrijdag 20 maart 2020
MeiMaandag 20 april 2020
JuniWoensdag 20 mei 2020
JuliMaandag 22 juni 2020
AugustusMaandag 20 juli 2020
SeptemberDonderdag 20 augustus 2020
OktoberMaandag 21 september 2020
NovemberDinsdag 20 oktober 2020
DecemberVrijdag 20 november 2020
Januari 2021Maandag 21 december 2020


Hoe werkt uitbetaling kinderopvangtoeslag?

Of je je kinderopvangtoeslag ook daadwerkelijk per maand krijgt uitgekeerd, hangt af van de hoogte van het bedrag waar je recht op hebt voor het betreffende jaar. 

  • Heb je recht op minder dan 24 euro kinderopvangtoeslag per jaar? Dan wordt er geen toeslag uitbetaald.
  • Heb je recht op een toeslagbedrag tussen 24 euro en 60 euro per jaar? Dan wordt het toeslagbedrag voor het hele jaar in één keer op je rekening gestort. Heb je de toeslag voor 2020 aangevraagd vóór 1 november 2019? Dan krijg je het bedrag voor 2020 in december op je rekening.
  • Heb je recht op 60 euro of meer per jaar aan kinderopvangtoeslag? Je krijgt elke maand de toeslag voor de komende maand op je rekening gestort. 

Tip! Wil je weten op welk bedrag aan kinderopvangtoeslag je recht hebt in 2020? Raadpleeg dan de rekentool van de Belastingdienst.

Kinderopvangtoeslag uitbetalen aan de kinderopvang?

Wanneer je recht hebt op kinderopvangtoeslag kun je ervoor kiezen het bedrag te laten uitbetalen op je eigen rekening, maar je kunt het ook laten uitbetalen aan de kinderopvang zelf. De toeslag wordt dan rechtstreeks op de rekening van het kindercentrum of gastouderbureau gestort. Als je de toeslag wilt laten uitbetalen aan de kinderopvang zelf, dan kun je bij de aanvraag het rekeningnummer van het kindercentrum of gastouderbureau opgeven. Vraag wel altijd eerst aan de betreffende instelling of het mogelijk is om de toeslag rechtstreeks aan hen te laten uitbetalen.

Let op! Ook als je de toeslag direct aan de kinderopvang laat uitbetalen, blijf je zelf verantwoordelijk voor het verstrekken van de juiste gegevens aan de Belastingdienst en het doorgeven van wijzigingen die van invloed zijn op de kinderopvangtoeslag, zoals een gewijzigd inkomen.  

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod spaarrekeningen. Zo vind je makkelijk de best passende spaarrekening met de hoogste rente. Spaarrente vergelijken