Sparen

Uitkering spaargeld

Hoeveel spaargeld mag je hebben met een uitkering?

Uitkeringen zijn bedoeld om jou in je levensonderhoud te voorzien. Als je eigen vermogen hebt, gaat de overheid er soms vanuit dat je in je eigen onderhoud kan voorzien. Daarom kun je gekort worden op je uitkering als je vermogen boven een bepaalde grens uitkomt. Binnen je eigen vermogen vallen je spaargeld en bijvoorbeeld je auto. Wat zijn de regels voor jouw uitkering?

WW uitkering en spaargeld

WW-uitkering staat voor Werkloosheidswetuitkering. Je krijgt WW als je tijdelijk geen werk hebt. Je krijgt de WW altijd maar voor een beperkte tijd. Daarom telt het eigen vermogen niet mee bij de berekening van de hoogte van je WW. Je kunt rustig blijven sparen als je even geen werk hebt.

WIA uitkering en vermogen

Ook bij arbeidsongeschiktheidsuitkeringen telt het eigen vermogen niet mee. Denk hierbij aan de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen), de Wajong (Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten) en de Ziektewet.

Bijstand en eigen vermogen

Ontvang je bijstand, dan geldt er wel een beperking van de uitkering als je vermogen boven een bepaalde grens uitkomt. Voor alleenstaanden zonder kinderen ligt de grens in 2020 op 6.225 euro. Voor alleenstaanden met kinderen en voor gehuwden ligt de grens op 12.450 euro. Binnen het eigen vermogen wordt niet alleen je spaargeld meegeteld, maar ook je auto, je contante geld, je tegoed op je betaalrekening, aandelen en je huis. Maar ook verzekeringen die af te kopen zijn, zoals pensioenverzekeringen, tellen mee. Tegelijk worden eventuele schulden van het eigen vermogen afgetrokken, met uitzondering van studieschulden.

Bijstand en eigen vermogen 2020
LeefsituatieMaximaal toegestaan vermogen
Gezamenlijke huishouding€ 12.450
Alleenstaande ouder€ 12.450
Alleenstaande€ 6.225


Tip!
Heb jij eigen vermogen en een bijstandsuitkering? Ga dan altijd goed na welke regels er voor jou gelden. Je mag een bedrag sparen, maar hou goed in de gaten hoeveel je spaart. Maar het is verstandig om een bedrag apart te zetten voor een vakantie of voor als er dingen kapot gaan.

Laat geen spaarrente liggen!
Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken