Sparen

Verschil nominale en effectieve rente

Wat is het verschil tussen nominale en effectieve rente?

Wil je geld sparen en ben je op zoek naar een nieuwe spaarrekening, dan kom je de termen nominale rente en effectieve rente waarschijnlijk tegen. Bij een spaarrekening die elk jaar de spaarrente uitkeert, zijn deze rentes gelijk. Maar als de spaarrente vaker wordt uitgekeerd, dan verschillen de nominale en effectieve rente. De effectieve rente is dan iets hoger dan de nominale rente. Hoe kan dat en wat betekent dit voor jouw spaargeld?

Wat is effectieve rente?

Het effectief rendement is de uiteindelijke rente die je krijgt. Hierbij wordt de rente op de rente meegerekend. Rente op rente krijg je als je meerdere termijnen spaart. Spaar je dus twee jaar lang met een jaarlijkse rente? Dan heb je na het eerste jaar je rente al uitgekeerd gekregen. Over dit bedrag ga je in het tweede jaar ook rente ontvangen.

Wat is nominale rente?

Het nominaal rendement van je spaarrekening kan lager zijn dan je effectieve rendement. Je kan namelijk ook kiezen voor een rekening die niet eens per jaar de rente uitkeert, maar die tussentijdse uitbetalingen van de rente doet. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor uitbetaling per maand. Spaar je met een deposito, dan kan je ook kiezen voor uitbetaling per kwartaal.

Als je je rente bijvoorbeeld per kwartaal uitbetaald krijgt, dan krijg je per kwartaal 1/4 van je nominale rente uitgekeerd. Kies je voor uitbetaling per maand, dan krijg je elke maand 1/12 van je nominale rente uitgekeerd. Aan het eind van het jaar heb je dus je hele rentepercentage uitgekeerd gekregen. Maar je ontvangt dan wel elke termijn rente over het rendement van de vorige termijn.

Tip! Hoogste depositorente: Overweeg je een spaardeposito te openen, dan is het verstandig om ook te kijken naar de manier waarop de bank de rente uitkeert. Bij een rente-uitkering op je betaalrekening kun je dit geld meteen gebruiken. Maar bij rente-uitkering op het deposito profiteer je van rente op rente en ontvang je dus een hoger effectief rendement. 

Berekening effectieve rente - Voorbeeld 

Stel, je hebt een bedrag van 20.000 euro op je spaarrekening staan en je ontvangt 2 procent rente. Gaat het hier over een rente die eenmaal per jaar wordt uitgekeerd, dan is je rendement 20.000:100x2= 400 euro. Je nominale en effectieve rente zijn hierdoor gelijk aan elkaar.

Nu krijg je de rente niet per jaar, maar per kwartaal uitgekeerd. Je krijgt dan elk kwartaal 1/4 van je rente, dus 2:4 = 0,5 procent rente. Na een jaar is je rendement als volgt opgebouwd:

KwartalenGeld op je rekening
Inlegbedrag20.000 euro
Na kwartaal 120.100 euro
Na kwartaal 220.200,50 euro
Na kwartaal 320.301, 50 euro
Na kwartaal 4 (1 jaar) 20.403,01 euro


Het effectieve rendement dat je nu hebt behaald, is hoger dan het nominale rendement als je een keer per jaar je rente uitbetaald krijgt.

Nominale of effectieve rente

Let er dus altijd goed op of je het rentepercentage een nominale of effectieve rente is. Hoe hoger je spaarbedrag is en hoe hoger de rente, hoe meer verschil er is tussen de nominale en effectieve rente. Keert een bank de rente per maand of per kwartaal uit, dan is de rente vaak lager dan wanneer je de rente per jaar uitgekeerd krijgt. Vooraf de rente vergelijken en berekenen wat dit voor jou betekent is dus altijd verstandig.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod spaarrekeningen vergelijkt? Zo vind je zeker de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Je spaargeld laten groeien wordt zo wel heel makkelijk! Spaarrente vergelijken