Sparen

Sparen voor je baby

Sparen voor je baby, wat zijn de mogelijkheden?

Verwacht je een kindje of heb je net een kindje gekregen? Dan wil je natuurlijk dat het jouw kind in de toekomst aan niets ontbreekt, ook financieel. Daarom is het slim alvast te beginnen met geld sparen voor bijvoorbeeld de studie van je kind. Wat zijn de mogelijkheden om nu al te beginnen met sparen voor jouw baby en krijg je een goede spaarrente?

Sparen voor je baby

Sparen voor je baby werkt hetzelfde als sparen voor kinderen die al iets ouder zijn. Verschillende banken bieden spaarrekeningen aan voor kinderen. Sparen voor kinderen, kan op speciale spaarrekeningen. Deze geven vaak leuke extra’s als je de rekening opent of als je kind jarig is.

De voorwaarden en de spaarrente bij de verschillende spaarrekeningen kunnen veel verschillen. Bekijk dus goed waar sparen voor je kind tegen de beste rente kan en welke voorwaarden het best bij jouw wensen passen.

Sparen voor je baby, waar op letten?

Op de volgende punten kunnen jeugdspaarrekeningen verschillen van elkaar:

 • Hoogte van de rente
 • Vaste rente of variabele rente
 • Minimale of maximale inleg
 • Online regelen of niet
 • Verplichte rekeningen die gekoppeld zijn aan de kinderspaarrekening
 • Goede doelen die gekoppeld zijn aan de spaarrekening
 • De mogelijkheid om tussentijds op te nemen
 • Alles via de ouders geregeld of mag het kind zelf ook dingen regelen
 • Leeftijd waarop het spaargeld vrijkomt (bijvoorbeeld op de 16e of 18e verjaardag)
 • Leeftijdsgrenzen die aan de rekening gesteld worden
 • Tussentijdse bonussen

Jeugdspaarrekeningen en de BEM-clausule

Vaak hebben jeugdspaarrekeningen een BEM-clausule. BEM staat voor Beschikking Eigen Middelen. Deze clausule regelt dat de rekening wel op naam van jouw baby of kind komt te staan, maar dat de zeggenschap bij de ouders ligt. In de clausule staat meestal een leeftijd genoemd waarop de zeggenschap wel naar het kind gaat.

Kinderrekening of deposito?

Misschien loont het meer om een deposito te openen speciaal voor je baby. Een spaardeposito is een spaarrekening waar je voor een bepaalde tijd je geld vastzet. In ruil daarvoor krijg je een hogere rente dan bij een rekening waar je altijd over je spaargeld kan beschikken. De looptijd van een deposito varieert van enkele maanden tot 20 jaar. Hoe langer je je geld vastzet, hoe hoger de rente. Deze rente kan hoger zijn dan die van de jeugdspaarrekening.

Overweeg je dus een kinderrekening waarbij je tussentijds geen geld kunt opnemen, dan is een deposito misschien een betere optie. Zeker als je al begint met sparen als je kind nog een baby is, dan kun je voor een lange looptijd met bijbehorende hoge rente kiezen. Het nadeel van een deposito is dat je niet altijd tussentijds extra geld kan inleggen. Ook staat het spaarsaldo altijd op jouw naam, niet op de naam van je kind.

Tip! Spaardeposito vergelijken: Overweeg je op een deposito voor je kind te sparen, zorg dan dat je de rentetarieven en voorwaarden van alle banken goed naast elkaar legt.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod spaarrekeningen vergelijkt? Zo vind je zeker de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Je spaargeld laten groeien wordt zo wel heel makkelijk! Spaarrente vergelijken