Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

Vroegpensioen en werken

Mag je tijdens je vroegpensioen nog werken?

Tot een paar jaar geleden had je diverse mogelijkheden om vroegpensioen te financieren. Zo kon je met de levensloopregeling of de spaarloonregeling geld sparen om een periode tot de pensioengerechtigde leeftijd te overbruggen. De overheid schafte deze mogelijkheden echter af.

In sommige gevallen kun je nog met vroegpensioen gaan via de VUT-regeling of een prepensioenregeling via je pensioenuitvoerder. Je mag alleen nog van deze mogelijkheden gebruik maken als je vóór 1 januari 1950 bent geboren. Let wel: het is in de meeste gevallen verboden om naast je VUT-regeling of prepensioen nog te werken. Het pensioenfonds of de verzekeraar waarbij je je pensioen opbouwt, kan je precies vertellen wat de mogelijkheden zijn.

Ben je na 1949 geboren? Dan kun je een periode van vroegpensioen alleen nog financieren door hier zelf voor te sparen of door met deeltijdpensioen te gaan, in overleg met je pensioenuitvoerder

Tip! Als je zelf spaart om een periode van vroegpensioen te financieren, gaat dit natuurlijk het snelst als je spaart tegen de hoogste rente. In de spaarrenteoverzichten op Geld.nl vind je voor elke spaarrekening en elk spaardeposito eenvoudig het beste product met de hoogste rente. Zo vind je hier de:

Vervroegd pensioen en doorwerken – Financiële gevolgen

Gedeeltelijk met vervroegd pensioen gaan, heeft vaak grote invloed op je toekomstige pensioen. Zo bouw je de laatste jaren van je werkzame leven minder pensioen op, omdat je minder uren werkt. Daarnaast begint je pensioenfonds al eerder met uitkeren, als je kiest voor een deeltijdpensioen. Hierdoor heb je minder geld in je pensioenspaarpot op het moment dat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Voor je besluit van deze optie gebruik te maken is het dus verstandig advies in te winnen bij een financieel adviseur of je pensioenfonds.

Heb je zelf gespaard om de periode tot de pensioengerechtigde leeftijd te overbruggen, dan zijn de gevolgen voor je toekomstige pensioen iets minder groot. Je pensioenfonds hoeft dan niet eerder te beginnen met uitkeren, maar omdat je de laatste jaren in deeltijd werkt, bouw je in die periode wel minder pensioen op.

Let op: Wil je je vroegpensioen financieren door je bankspaartegoed vervroegd uit te laten keren? Dan moet je de uitkeringen uitsmeren over 20 jaar plus het aantal jaren dat je vervroegd bent gestart met de uitkering.

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl