Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

Banksparen

Wat is banksparen?

Met banksparen kun je, als je een pensioentekort hebt, belastingvriendelijk geld sparen voor een aanvulling op je pensioen. Bij banksparen stort je geld op een geblokkeerde bank- of beleggingsrekening. Zo bouw je een lijfrentekapitaal op. Dit kapitaal kan worden gebruikt voor de aankoop van een recht op periodieke uitkering bij een verzekeraar. Het kapitaal mag ook in termijnen worden uitgekeerd door een bank of een beleggingsinstelling.

Tip! Meer weten over banksparen voor de aflossing van de hypotheek, lees dan hier alles over de bankspaarhypotheek.

Voorwaarden banksparen

Als er sprake is van een pensioentekort kun je belastingvrij vermogen opbouwen voor later. Dit is een belangrijke voorwaarde van banksparen voor je pensioen. Om te bepalen hoeveel geld je belastingvrij jaarlijks of eenmalig mag inleggen, moet je je jaarruimte en reserveringsruimte (maximaal 7 jaar) berekenen. Dit kan bijvoorbeeld op de website van de Belastingdienst.

Uitleg banksparen - Opbouwfase

Banksparen bestaat uit twee delen: de opbouw- en de uitkeringsfase. Tijdens de opbouwfase spaar of beleg je geld voor later. Je kan kiezen voor een maandelijkse inleg, maar je mag ook eenmalig een groot bedrag op de geblokkeerde rekening storten. Dit heet dan een koopsom. Over het spaargeld ontvang je een vaste spaarrente. De opbrengst bij banksparen staat bij de spaarvariant dus vast. Als er sprake is van een pensioengat, mag je de ingelegde premies of koopsom aftrekken van de belasting.

Banksparen uitleg - Uitkeringsfase

Bij banksparen bepaal je zelf wanneer de uitkering begint. Maar dit moet wel voor je 70e verjaardag gebeuren. Zodra het bankspaartegoed vrijkomt, kun je met het geld een lijfrente kopen bij een verzekeraar. Onder bepaalde voorwaarden mag je het tegoed ook bij een bank of beleggingsinstelling tot uitkering laten komen. De minimale uitkeringsduur bij banksparen voor pensioen is vijf jaar. Wanneer de uitkeringsduur korter is dan 20 jaar, heeft de hoogte van de uitkering een vastgesteld maximum en geldt er een afkoopverbod.

Kosten bankspaarrekening

Voor het openen van een bankspaarrekening rekent een bank geen kosten. Wel is het belangrijk om, voordat je een bankspaarproduct gaat afsluiten, goed naar de rentepercentages en de voorwaarden te kijken. Deze kunnen per aanbieder verschillen.

Het fiscale voordeel bij banksparen geldt niet voor iedereen. Er moet sprake zijn van een pensioentekort. De inleg is dus niet automatisch fiscaal aftrekbaar in box 1. Hoeveel precies aftrekbaar is, hangt af van je inkomen en het al opgebouwde pensioen.

Voordelen banksparen

Een opsomming van de belangrijkste voordelen van banksparen:

  • Met banksparen kun je fiscaal voordelig sparen voor je oude dag 
  • Bij banksparen is het bankspaartegoed vrijgesteld van de vermogensbelasting in box 3
  • Bij overlijden gaat het spaartegoed over naar nabestaanden
  • Het garantiestelsel geldt ook voor banksparen

Nadelen banksparen

Een opsomming van de belangrijkste nadelen van banksparen:

  • Een levenslange uitkering is bij banksparen (pensioen) niet mogelijk, dit omdat er een specifiek saldo is opgebouwd, op is op.
  • Banksparen is aan veel regels gebonden
  • Een bankspaarrekening is geblokkeerd, tussentijds opnemen is niet mogelijk 
  • Als je langer leeft dan de uitkeringsperiode, dan ontvang je geen geld meer
Wist je dat… Je op Geld.nl het grootste aanbod spaarrekeningen vergelijkt? Zo vind je zeker de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Je spaargeld laten groeien wordt zo wel heel makkelijk! Spaarrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl