Sparen

Wat is een spaarrekening?

Wat is een spaarrekening en hoe werkt het precies?

Een spaarrekening is een rekening waarop mensen geld sparen bij een bank. Over het geld dat je spaart, vergoedt de bank spaarrente. Hoeveel rente je krijgt, verschilt per bank en per spaarrekening. In onderstaand artikel lees je precies wat een spaarrekening is en hoe een spaarrekening exact werkt.

Spaarrekening – Vrij opneembaar of niet?

De meeste voorkomende spaarrekeningen zijn vrij opneembare spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden. Je bepaalt zelf hoeveel en hoe vaak je spaart en je kunt het gespaarde geld op elk gewenst moment opnemen. Er zijn ook spaarrekeningen die speciale voorwaarden kennen. Je moet bijvoorbeeld een vast bedrag per maand sparen. Of je krijgt een bonusrente als het bedrag een bepaalde tijd op de rekening staat. Deze spaarrekeningen bieden vaak een hogere rente dan de vrij opneembare spaarrekeningen van dezelfde bank.

Hoe werkt een spaarrekening? – Geld opnemen en overboeken

Een spaarrekening is altijd gekoppeld aan een tegenrekening. Meestal is dat je betaalrekening. Als je geld wilt opnemen of overmaken naar iemand anders, stort je het eerst op je tegenrekening. Daarna neem je het geld op van je tegenrekening of boek je het over naar iemand anders. Bij de meeste banken bepaal je zelf welke rekening je als tegenrekening opgeeft. Alleen bij ABN AMRO, Rabobank, ING Bank en Knab moet je verplicht een betaalrekening aanhouden bij de bank zelf. Voor deze verplichte betaalrekening brengt de bank kosten in rekening.

Speciale spaarrekeningen

Naast de reguliere spaarrekeningen bieden sommige banken spaarrekeningen voor specifieke doelgroepen aan. Denk aan kinderspaarrekeningen of zakelijke spaarrekeningen. Verder kennen sommige banken spaarrekeningen waarop je spaart voor een aanvullend pensioen, de zogenoemde bankspaarrekening.

Loop niet langer rente mis!Vergelijk snel en eenvoudig het grootste aanbod spaarrekeningen, open online de rekening van je keuze en profiteer van de hoogste rente en beste voorwaarden. Spaarrente vergelijken