Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

Wat is sparen?

Wat is sparen en welke spaarvormen zijn er?

Wanneer je een grote uitgave wilt doen en wilt leren sparen, zul je eerst moeten weten wat geld sparen eigenlijk inhoudt. Want wat is sparen eigenlijk? Welke keuzes heb je en wat zijn de voor- en nadelen van sparen?

Wat is sparen?

Simpel gezegd is sparen geld apart houden. Je kunt geld sparen op een spaarrekening bij de bank, maar ook thuis in een oude sok. Die laatste manier is alleen niet zo veilig en rendabel. Wie spaart bij de bank, ontvangt over zijn spaargeld een vergoeding in de vorm van spaarrente. Meestal wordt deze vergoeding een keer per jaar uitgekeerd.

Spaarvormen

Ga je sparen via de bank, dan zijn er twee hoofdvormen waaruit je kunt kiezen: de vrij opneembare spaarrekening en het deposito.

  1. Vrij opneembare spaarrekening. Een vrij opneembare spaarrekening is een rekening waarbij je altijd over je spaartegoed kunt beschikken. Je kunt dus onbeperkt spaargeld naar je lopende rekening boeken, maar je kunt ook onbeperkt geld op de rekening storten.

  2. Deposito sparen. Kies je voor sparen op een deposito, dan zet je het spaargeld voor een bepaalde tijd vast. Pas wanneer de looptijd ten einde is, kun je over het spaargeld beschikken. Een groot voordeel van het deposito ten opzichte van de vrij opneembare spaarrekening is dat de rente tijdens de looptijd ook vast staat. Zo kun je dus precies berekenen hoeveel je spaargeld je gaat opleveren.

Sparen voor pensioen

Voor je pensioen spaar je op een speciale bankspaarrekening. Als je een pensioengat hebt, biedt deze spaarvorm fiscale voordelen. Zo betaal je geen vermogensrendmemetsheffing over het saldo en mag je de inleg van je belastbaar inkomen aftrekken. De bankspaarrekening brengt wel enkele beperkingen met zich mee, want je mag het geld niet tussenijds opnemen en, in tegenstelling tot andere spaarrekeningen, brengt de bankspaarrekening kosten met zich mee. 

Voordelen sparen

Waarom zou je gaan sparen? Met andere woorden: wat zijn de voordelen van sparen? We zetten ze voor je op een rij:

  • Sparen kent, vooral in vergelijking met bijvoorbeeld beleggen, een laag risico. Ga je sparen, dan kun je er in de meeste gevallen vanuit gaan dat je het ingelegde geld ook weer terugkrijgt.
  • Sparen kost weinig of niets. Bij de meeste banken is het openen en beheren van een spaarrekening gratis. Soms wordt wel als voorwaarde gesteld dat je een betaalrekening bij dezelfde bank hebt.
  • Een spaarrekening is transparant. Dat betekent dat je de waardeontwikkeling van je spaargeld goed kunt zien en in de gaten kunt houden. Tegenwoordig zie je via internet direct hoeveel je gespaard hebt en wat de huidige spaarrente is.

Nadelen van sparen

Naast de genoemde voordelen, kleven er ook een aantal nadelen aan sparen:

  • Dat sparen weinig risico met zich meebrengt is een voordeel, maar betekent ook dat het rendement, zeker als je het vergelijkt met beleggen, laag is. 
  • Wanneer de inflatie hoog is en de rente op je spaarrekening laag, dan wordt je spaargeld langzaam minder waard. Voorkom dit, als dit mogelijk is, door ervoor te zorgen dat de spaarrente die je ontvangt, hoger is dan de inflatie.
  • Heb je veel spaargeld, dan moet je over een gedeelte ervan belasting betalen aan de fiscus in de vorm van vermogensrendementsheffing. De heffingvrije grens wordt elk jaar aangepast en is nu 30.360 euro.
  • Een vrij opneembare spaarrekening is natuurlijk flexibel, maar brengt ook het nadeel met zich mee dat de snelheid en het gemak van geld opnemen ervoor zorgt dat je het spaargeld voor andere zaken gebruikt dan je eigenlijk voor ogen had.
Laat geen spaarrente liggen!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl