Welke spaarrekening past bij mij?
Ga je op zoek naar een nieuwe spaarrekening, dan kom je er al snel achter dat de keuze enorm is. Op Geld.nl heb je de keuze uit meer dan 125 spaarproducten met allemaal hun eigen voorwaarden en spaarrente. Maar hoe weet je nou welke spaarrekening of spaardeposito het beste bij je past? Met dit artikel helpen we je de juiste keuze te maken voor jouw spaargeld.
Spaarrekening kiezen - Buitenlandse op Nederlandse bank?
Bovenaan de renteoverzichten zie je tegenwoordig meestal vooral buitenlandse spaarrekeningen. De buitenlandse spaarrekeningen die je ziet op Geld.nl vallen allemaal onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie. Hiermee is je spaargeld, net als bij de Nederlandse banken, beschermt tot 100.000 euro. Een spaarrekening bij een buitenlandse bank is dus een veilige keuze en levert je extra rendement op.
Waar je bij de buitenlandse spaarrekeningen wel op moet letten is dat het identificatieproces bij opening van de spaarrekening uitgebreider is. Daarnaast kun je de spaarrekeningen meestal niet op meerdere namen openen.
Tip! Spaargeld dat je direct nodig hebt als je een onverwachte rekening krijgt of je een nieuwe wasmachine moet kopen, kun je beter op een Nederlandse spaarrekening zetten. Zo kun je er sneller over beschikken als dat nodig is. De overboeking uit het buitenland kan soms een paar dagen duren.
Let op belangrijke voorwaarden
Verder is het bij je keuze voor een spaarrekening belangrijk om te letten op eventuele beperkende voorwaarden. Bijvoorbeeld over wanneer je het geld kunt opnemen of dat je een verplichte betaalrekening moet openen.
Bij de meeste spaarrekeningen op Geld.nl kun je het geld direct opnemen wanneer jij dat wilt, zonder beperkingen. Bij enkele spaarrekeningen gelden wel opnamebeperkingen. Je mag dan bijvoorbeeld maximaal 2 keer per maand gratis geld opnemen. In je vergelijking op Geld.nl zie je direct bij elke spaarrekeningen of er dit soort beperkingen gelden.
Dit geldt ook voor spaarrekeningen waarbij een betaalrekening bij dezelfde bank verplicht is. Voor de betaalrekening betaal je namelijk extra kosten, waardoor je uiteindelijk minder rendement overhoudt aan je spaargeld.
Wanneer spaardeposito kiezen?
Heb je spaargeld dat je een langere tijd kunt missen? Dan kan het slim zijn om dit op een spaardeposito te zetten. Je krijgt een hogere rente dan op een vrij opneembare spaarrekening omdat je het spaargeld een bepaalde periode vastzet. Doe dit alleen met spaargeld dat je kunt missen, want je kunt het niet zomaar tussendoor weer opnemen.
Tip! In het overzicht met hoogste depositorente selecteer je eenvoudig de looptijd die jij wilt. Zo weet je direct bij welke bank je het maximale uit je spaargeld haalt.
Hoeveel wil je inleggen?
Bij de meeste spaardeposito's ben je verplicht een minimaal bedrag in te leggen zodra je de rekening opent. Dit kan variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro's. Als je weet hoeveel geld je wilt inleggen, kun je hier alvast rekening mee houden bij je keuze. In de spaarrenteoverzichten op Geld.nl geef je eenvoudig aan hoe hoog je inleg is. Wij tonen je dan alleen deposito's die je kunt openen met deze inleg.
Vind je het belangrijk hoe de bank je spaargeld investeert?
Duurzaamheid en milieu zijn steeds belangrijkere thema’s voor consumenten. Vandaar dat sommige spaarders het ook belangrijk vinden dat de bank hun geld alleen investeert in projecten die bijdragen aan mens en milieu, en niet in wapens of corrupte landen. Wil je zeker weten dat de bank je geld goed investeert, dan kun je kiezen voor een spaarrekening bij Triodos Bank of ASN Bank. Deze banken staan bekend om hun duurzame investeringsbeleid.
De grootbanken ING, Rabobank en ABN AMRO hebben zogenoemde groene spaarrekeningen en deposito’s. Het geld dat je daarop stort, investeert de bank in groene projecten. Daarnaast profiteer je van een extra belastingvoordeel.
Spaarrekening kiezen - Klantbeoordeling
Sommige spaarders vinden prettig om te weten hoe andere klanten de bank beoordelen als het gaat om service, klantvriendelijkheid en rentebeleid. Wij houden hier ook rekening mee en tonen in de renteoverzichten op Geld.nl bij elke rekening een klantcijfer. Dit geeft aan hoe huidige klanten de bank ervaren.