Sparen

Wettelijke rente

Hoeveel is de wettelijke rente?

In de financiële wereld valt regelmatig de term "wettelijke rente". Je krijgt met de wettelijke rente te maken als je een bedrag niet op tijd overmaakt aan een leverancier. Een schuldeiser mag dan een rente over het uitstaande bedrag in rekening brengen. Hoeveel rente een schuldeiser maximaal mag vragen, is per wet vastgelegd.

Wanneer wettelijke rente?

Als je iets koopt met uitstel van betaling of op afbetaling, teken je meestal een overeenkomst met een leverancier. In deze overeenkomst (of in de bijhorende voorwaarden) wordt vaak een contractuele rente genoemd. Dit rentepercentage moet je over het openstaande bedrag, de schuld, betalen als je niet aan de financiële verplichtingen kunt voldoen. Is er geen contractuele rente afgesproken? Dan krijg je te maken met de wettelijke rente.

Twee soorten wettelijke rente

Er bestaan twee soorten wettelijke rentes. Er is een tarief voor handelstransacties en niet-handelstransacties. Voor consumenten geldt het percentage voor niet-handelingstransacties. Bedrijven en instellingen mogen overigens niet zomaar een rente in rekening brengen. Je moet eerst officieel in gebreke zijn gesteld. Dit dient altijd schriftelijk te gebeuren.

Wettelijke rente Belastingdienst

De wettelijke rente voor particulieren is vanaf 1 janauri 2020 nog 2 procent (voor niet-handelstransacties). De rente mag in rekening worden gebracht over de periode dat je te laat bent met betalen van de schuld. De wettelijke rente wordt jaarlijks bij de openstaande schuld opgeteld. Er is in dit geval dus sprake van het "rente op rente effect". Meer informatie over de wettelijke rente vind je op de website van de Belastingdienst

Wettelijke rente
Periode StartPeriode EindWettelijke rente
01-01-2015Heden2%
01-07-201231-12-20143%
01-07-201130-06-20124%
01-01-201030-06-20113%
01-07-200931-12-20094%
Laat geen spaarrente liggen!
Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken