Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Sparen

Zilvervloot

Hoe werkt zilvervloot sparen?

Ouders kunnen op verschillende manieren geld sparen voor hun kind. Met de terugkomst van Zilvervloot sparen is daar weer een nieuwe mogelijkheid bijgekomen. Vanaf de geboorte van het kind tot aan de 18e verjaardag kan er geld worden gespaard op een Zilvervloot rekening. Naast de jaarlijkse spaarrente ontvang je bij Zilvervloot sparen een premie. Voor elk spaarjaar ontvangt de spaarder een premie van 1 procent over de inleg, met een maximum van 10 procent.

Ontstaan zilvervloot

Zilvervloot sparen werd in 1958 geïntroduceerd op de Nederlandse markt en had als doel om jongeren te leren omgaan met geld. De overheid hielp jonge spaarders om hun kapitaal te laten groeien door een premie van 10 procent over het spaartegoed te verstrekken. Aan deze regeling werd in 1992 een einde gemaakt, wat tevens ook het einde van Zilvervloot sparen betekende.

Zilvervloot spaarrekening - Anno 2020

Sinds 2012 is het weer mogelijk om een Zilvervlootspaarrekening te openen bij de bank. SNS Bank en dochteronderneming RegioBank bieden sinds september deze populaire spaarvorm uit de vorige eeuw weer aan. Waar voorheen de spaarpremie door de overheid werd betaald, keert de bank nu zelf een extra vergoeding over het spaargeld uit. Met de terugkeer van Zilvervloot sparen hoopt SNS Bank een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van de spaarzin bij jongeren.

Zilvervloot rekening in de praktijk

Een Zilvervloot rekening kan vanaf de geboorte van het kind geopend worden door een ouder. De rekening moet in ieder geval voor de 16e verjaardag van het kind geopend zijn. Jaarlijks mag er maximaal 600 euro gestort worden op de Zilvervloot spaarrekening. De spaarder ontvangt 1 procent premie per volgemaakt spaarjaar. Wel geldt er een maximum van 10 procent. De premie wordt op de 18e verjaardag uitgekeerd over het ingelegde bedrag. Over de rentevergoeding ontvang je dus geen extra premie. Zodra het kind 18 jaar wordt, komt het hele bedrag vrij.

Tip! Een Zilvervloot spaarrekening kan door een ouder geopend worden bij de bank. Een grootouder kan daarnaast een Zilvervloot rekening cadeau doen aan het kleinkind via een speciale cadeaukaart.

Zilvervloot - Voor- en nadelen

Het belangrijkste voordeel is natuurlijk de extra spaarpremie die wordt uitgekeerd door de bank. De maximale bonus van 10 procent kan aardig wat geld opleveren. Een nadeel is echter wel dat het geld tot en met de 18e verjaardag van het kind op de rekening moet staan. Wanneer je het gehele spaarkapitaal op de 16e verjaardag opneemt, wordt er geen premie uitgekeerd. Ook over de tussentijds opgenomen bedragen ontvang je geen premie. Daarnaast kent Zilvervloot sparen een variabele spaarrente. Dit houdt in dat de bank het rentetarief te allen tijde mag wijzigen.

Laat geen spaarrente liggen!
Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod spaarrekeningen op rente, kosten en voorwaarden. Stap online over van spaarrekening en spaar tegen het hoogste rendement! Spaarrente vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Service Team Geld.nl