Contact

Oude uitvaartverzekering zoeken

Hoe zoek je je oude uitvaartverzekering?

Stel je voor: je ouder is overleden en je hebt geen idee of er een uitvaartverzekering is. Of misschien weet je zeker dat je zelf ooit een uitvaartverzekering hebt afgesloten, maar kun je de polis nergens vinden. Gelukkig zijn er manieren om een oude uitvaartpolis op te zoeken.

Oude uitvaartpolis van jezelf zoeken

Je hebt ooit een uitvaartverzekering afgesloten, maar weet niet meer waar. Misschien hebben je ouders er zelfs een voor je geregeld toen je nog een kind was. Maar nu, jaren later, heb je geen idee bij welke uitvaartverzekeraar de begrafenisverzekering loopt of waar je de polis kunt vinden.

Gelukkig is er een oplossing: je kunt een aanvraag indienen bij het Verbond van Verzekeraars. Zij onderzoeken vervolgens of er ergens een uitvaartverzekering op jouw naam staat.

Een aanvraag indienen bij het Verbond van Verzekeraars werkt als volgt:

 1. Je moet zelf je aanvraag indienen. Sta je onder bewind of curatele? Dan kan je curator of bewindvoerder de aanvraag ook doen.
 2. Je dient een aanvraag in door het online aanvraagformulier af te drukken, in te vullen, te ondertekenen en weer te uploaden.
 3. Het Verbond van Verzekeraars zet de door jou ingevulde informatie door naar deelnemende uitvaartverzekeraars.
 4. De verzekeraars gaan vervolgens op zoek naar een eventuele uitvaarverzekering op jouw naam. Het zoeken naar de uitvaartpolis is intensief en kan twee à drie maanden duren.
 5. Wordt er een uitvaarpolis van jou gevonden? Dan neemt de uitvaartverzekeraar waarbij je verzekering loopt contact met je op.
 6. Hoor je niets? Dan is er geen uitvaarpolis op jouw naam gevonden.

Tip! Heb je een oude uitvaartpolis van jezelf gevonden, maar voldoet de uitvaartverzekering niet meer aan je huidige uitvaartwensen? Dan kun je het best overstappen van uitvaartverzekering. Ga altijd eerst je uitvaartverzekering vergelijken om de goedkoopste uitvaartverzekering te vinden die aansluit op jouw wensen.

Oude uitvaartpolis van een dierbare zoeken

Is één van je ouders of je echtgenoot/echtgenote overleden en weet je niet zeker of er een uitvaartverzekering is, of bij welke uitvaartverzekeraar de polis loopt? Ook dan kun je een aanvraag indienen bij het Verbond van Verzekeraars.

Een oude uitvaartpolis van een dierbare zoeken werkt als volgt:

 1. Je kunt alleen een aanvraag indienen voor een dierbare die is overleden.
 2. Je kunt alleen informatie opvragen als je het kind, de echtgenoot/echtgenote, samenwonende partner of erfgenaam van de overledene bent. Een notaris die het nalatenschap afhandelt mag ook een aanvraag indienen.
 3. Je moet een aantal documenten meesturen met je aanvraag, die bewijzen wat je relatie is tot de overledene, zoals een overlijdensakte of een document waaruit blijkt dat je het kind bent van de overledene.
 4. Het Verbond van Verzekeraars zet de zoekopdracht vervolgens uit naar de aangesloten uitvaartverzekeraars. Zijn er oude uitvaartpolissen gevonden van de overledene? Dan meldt de verzekeraar dit bij het Verbond van Verzekeraars, ook als het om een oude uitvaartpolis gaat die al is afgekocht.
 5. Het Verbond van Verzekeraars laat vervolgens aan jou weten bij welke verzekeraar de oude uitvaartpolis gevonden is. Vervolgens kun je de uitvaartverzekeraar zelf benaderen voor de benodigde informatie.
 6. De gehele zoekprocedure duurt twee tot drie maanden.

Oude uitvaartpolis zoeken maar verzekeraar bestaat niet meer

Veel oude uitvaartverzekeraars zijn niet meer actief of zijn overgenomen door een andere verzekeraar. Als een verzekeraar failliet gaat of wordt overgenomen, worden de klanten automatisch overgedragen aan de nieuwe verzekeraar. Dit betekent dat de oude uitvaartpolis en de maandelijkse betalingen blijven doorgaan, maar onder de naam van de nieuwe verzekeraar.

Na een overname worden sommige polissen premievrij gemaakt. Dit betekent dat de oude uitvaartpolis nog bestaat, maar je geen premies meer hoeft te betalen.

Oude uitvaartpolis verzilveren

Heb je een oude uitvaartpolis van een dierbare gevonden? Dan kun je deze volgens de wet tot 5 jaar na het overlijden van je dierbare verzilveren. Neem contact op met de betreffende uitvaartverzekeraar om te vragen wat je moet regelen als je een oude uitvaartpolis van een overleden dierbare hebt gevonden.

Heb je je eigen uitvaartpolis gevonden en wil je deze verzilveren? Dan kun je soms de uitvaartverzekering afkopen of de uitvaartverzekering premievrij maken. Doe dit alleen als je intussen al een nieuwe uitvaartverzekering hebt afgesloten. Zo weet je zeker dat je goed verzekerd bent.

Op zoek naar een nieuwe uitvaartpolis?

Op Geld.nl vergelijk je alle uitvaartverzekeringen in Nederland. Op zoek naar een nieuwe uitvaartpolis? Vergelijk en vind direct de goedkoopste uitvaartverzekering voor jouw situatie! Uitvaartverzekering vergelijken

De beste en goedkoopste uitvaartverzekering? Vergelijk, kies & bespaar!