Contact

Uitvaartverzekering afkopen

Hoe werkt een uitvaartverzekering afkopen?

Je uitvaartverzekering afkopen houdt in dat je de waarde van je uitvaartverzekering in één keer laat uitbetalen. Dit kan alleen als je een kapitaal uitvaartverzekering hebt. Nadat je je verzekering hebt afgekocht, ben je niet langer verzekerd en zal de verzekeraar geen geld meer uitkeren bij overlijden.

Uitvaartverzekering afkopen, wat houdt dat in?

Als je je begrafenisverzekering afkoopt, stop je met het betalen van premie en ontvang je de eventuele afkoopwaarde van je uitvaartverzekering. Je bent dan niet meer verzekerd. Als je komt te overlijden, moet je uitvaart dus worden betaald van je spaargeld. Heb je niet voldoende spaargeld? Dan moeten je nabestaanden de kosten van je begrafenis of crematie betalen.

Kan ik mijn uitvaartverzekering afkopen?

Je kunt je uitvaartverzekering alleen afkopen als je een kapitaal uitvaartverzekering of uitvaartverzekering in geld hebt. Je bouwt daarmee namelijk een geldbedrag op. Na je overlijden keert de uitvaartverzekering dit bedrag uit aan je nabestaanden, zodat deze je begrafenis of crematie kunnen regelen met het geld.

Met een natura uitvaartverzekering verzeker je diensten en producten om je uitvaart mee te regelen. Denk aan de kosten voor de begrafenis of crematie, maar ook zaken als een rouwkist en de ondersteuning van de uitvaartondernemer. Omdat je geen geldbedrag maar diensten verzekert, kun je een natura uitvaartverzekering niet afkopen.

Heb je bij je natura uitvaartverzekering een extra bedrag meeverzekerd dat je nabestaanden vrij kunnen besteden aan aanvullende uitvaartwensen? Dan kun je dit vrij te besteden geldbedrag soms wel afkopen. Vraag dit na bij je uitvaartverzekeraar.

Wanneer uitvaartverzekering afkopen?

In sommige gevallen is het beter om je uitvaartverzekering af te kopen. Bijvoorbeeld in de volgende situaties:

  • Je emigreert naar het buitenland: Sommige uitvaartverzekeringen hebben een wereldwijde dekking. Controleer de polisvoorwaarden van je uitvaartverzekering om te zien of dit voor jou ook geldt. Mogelijk moet je in het land waar je gaat wonen een uitvaartverzekering afsluiten. Je kunt je Nederlandse uitvaartverzekering dan opzeggen of afkopen.
  • Je wilt van uitvaartverzekering overstappen: Wil je om welke reden dan ook van uitvaartverzekering overstappen? Dan kun je je oude uitvaartverzekering afkopen. Ga je een nieuwe uitvaartverzekering afsluiten? Ga dan altijd eerst uitvaartverzekeringen vergelijken om de beste en goedkoopste uitvaartverzekering te vinden die bij jouw uitvaartwensen past.
  • Je hebt meerdere uitvaartverzekeringen: Als je meerdere uitvaartverzekeringen hebt, ben je misschien oververzekerd. In dat geval kun je één van de uitvaartverzekeringen opzeggen of afkopen.

Uitvaartverzekering afkopen, zo werkt het

Wil je jouw uitvaartverzekering afkopen? Dit kan door een opzegformulier in te vullen in de online omgeving van je uitvaartverzekeraar. Ook kun je je uitvaartverzekering opzeggen door een brief of e-mail te sturen naar de uitvaartverzekeraar. Bij veel verzekeraars geldt er een maand opzegtermijn.

Als je al een tijdje premie hebt betaald, heeft je uitvaartverzekering een bepaalde waarde opgebouwd: de afkoopwaarde. Na het opzeggen van je uitvaartverzekering krijg je deze waarde uitbetaald door de verzekeraar. Het bedrag is opgebouwd uit alle premies die je betaald hebt, min de afkoopkosten die de uitvaartverzekeraar berekent.

Hoeveel geld je precies terugkrijgt, hangt af van de regels van de verzekeraar en je eigen polisvoorwaarden. Wil je weten hoeveel geld je precies terugkrijgt bij het afkopen van je uitvaartverzekering? Neem dan contact op met de uitvaartverzekeraar. Die kan precies berekenen hoeveel geld je in jouw situatie terugkrijgt.

Uitvaartverzekering afkopen of premievrij maken?

Een alternatief voor je uitvaartverzekering afkopen, is je uitvaartverzekering premievrij maken. Hierbij stop je met het betalen van premie, maar blijft de uitvaartverzekering wel bestaan. Je uitvaartverzekeraar berekent, op basis van de door jou betaalde premies, een nieuw verzekerd bedrag. Als je overlijdt, keert de verzekeraar dit bedrag uit aan je nabestaanden. Hiermee kunnen zij vervolgens je begrafenis of crematie regelen.

Je ontvangt de opgebouwde waarde van je uitvaartverzekering dan niet op je rekening na het opzeggen van de polis. Zo stop je wel met het betalen van premie, maar heb je nog steeds iets geregeld voor je uitvaart.

Je uitvaartverzekering afkopen en direct een nieuwe afsluiten?

Op Geld.nl vergelijk je het meest complete aanbod uitvaartverzekeringen in Nederland. Vergelijk en vind direct de goedkoopste uitvaartverzekering die aan jouw uitvaartwensen voldoet! Uitvaartverzekering vergelijken

Uitvaartverzekering afkopen en een nieuwe afsluiten? Vergelijk, kies en bespaar!