Contact

Uitvaartverzekering in geld

Wat is een uitvaartverzekering in geld?

Met een uitvaartverzekering in geld of kapitaal uitvaartverzekering, verzeker je een vooraf afgesproken geldbedrag. Na je overlijden keert de uitvaartverzekering dit bedrag uit aan je nabestaanden. Hiermee kunnen zij je begrafenis of crematie regelen. In dit artikel lees je precies hoe een uitvaartverzekering in geld werkt en in welke situaties dit type uitvaartverzekering een goede keuze is voor jou.

Hoe werkt een uitvaartverzekering in geld?

Met een uitvaartverzekering in geld verzeker je een geldbedrag waarmee je nabestaanden je uitvaart kunnen regelen. Hoe hoog dit bedrag is, bepaal je zelf. Bij veel uitvaartverzekeraars kun je maximaal € 15.000 verzekeren.

Vervolgens betaal je elke maand een premie aan de uitvaartverzekeraar. Hoe hoog deze premie is, hangt af van het door jou verzekerde geldbedrag. Hoe hoger het verzekerde bedrag, hoe hoger de premie die je betaalt.

Je kunt een bedrag verzekeren voor een sobere uitvaart, of juist voor specifieke uitvaartwensen zoals een uitvaart in het buitenland, een luxere kist of je favoriete bloemen. Met een uitvaartverzekering in geld geef je jouw nabestaanden de vrijheid om je uitvaart te organiseren zoals jij dat wilt.

Verschil uitvaartverzekering in geld en uitvaartverzekering in diensten

Een uitvaartverzekering in geld (kapitaal) is het tegenovergestelde van een uitvaartverzekering in diensten (natura). Dit zijn de verschillen tussen een kapitaal- en een natura uitvaartverzekering:

 • Uitvaartverzekering in geld: Na je overlijden keert de uitvaartverzekering het verzekerde geldbedrag uit aan je nabestaanden. Hiermee regelen zij de uitvaart en betalen ze alle facturen van de uitvaartondernemer.
 • Uitvaartverzekering in diensten: Met een natura uitvaartverzekering verzeker je een pakket basisdiensten. Denk aan de kosten voor de begrafenis of crematie, de rouwkist, zaalhuur en ceremonie. De verzekering keert geen geld uit aan je nabestaanden, tenzij je een bedrag voor specifieke uitvaartwensen hebt meeverzekerd. Dit staat bekend als een combinatie uitvaartverzekering.

Wanneer kies ik voor een uitvaartverzekering in geld?

Een uitvaartverzekering afsluiten in geld is een goede keuze voor jou in de volgende gevallen:

 • Je wilt in het buitenland begraven worden of hebt andere speciale uitvaartwensen. Denk aan een luxere rouwkist of je lievelingsbloemen.
 • Je wilt dat je nabestaanden alle vrijheid hebben om je uitvaart zelf te organiseren zoals jij dat gewild had.
 • Je wilt zelf je uitvaartondernemer uitkiezen. Bij een natura uitvaartverzekering ben je namelijk vaak aangewezen op een uitvaartondernemer van de verzekeraar. Met een uitvaartverzekering in geld kies je deze zelf.

Tip! Bij het uitvaartverzekeringen vergelijken op Geld.nl geef je eenvoudig al je uitvaartwensen aan. Je ziet vervolgens direct welke uitvaartverzekeringen passen bij jouw behoeften én hoeveel premie je gaat betalen. Zo kies je eenvoudig de goedkoopste uitvaartverzekering die naadloos aansluit op jouw wensen.

Voor- en nadelen uitvaartverzekering in geld

We zetten de voor- en nadelen van een uitvaartverzekering in geld voor je op een rij.

Voordelen uitvaartverzekering in geld

 • Flexibiliteit: Je bepaalt zelf wat je uitvaart gaat kosten. Daarnaast bepalen je geliefden zelf hoe ze het geld besteden aan de uitvaart. Zo houden ze regie over de uitvaart en kunnen ze specifieke uitvaartwensen realiseren.
 • Keuzevrijheid: De nabestaanden hebben de vrijheid om zelf een uitvaartverzorger te kiezen, zonder vast te zitten aan een uitvaartondernemer van de uitvaartverzekeraar.
 • Uitkering ongeacht locatie: De uitvaartverzekeraar keer het verzekerde bedrag altijd uit, ongeacht waar de uitvaart plaatsvindt. Je nabestaanden kunnen met deze uitvaartverzekering dus ook een uitvaart in het buitenland organiseren.
 • Indexatie: Bij een uitvaartverzekering met indexatie blijft het verzekerde bedrag waardevast. Het bedrag stijgt mee met de prijsstijgingen, waardoor het bedrag zijn waarde behoudt, zelfs bij inflatie. Check altijd eerst de polis van je uitvaartverzekering om te zien of de uitvaartverzekering een indexatie toepast.

Nadelen uitvaartverzekering in geld

 • Zelf regelen: Je nabestaanden moeten je uitvaart van A tot Z zelf regelen. Ook moeten ze de facturen van de uitvaartondernemer zelf betalen.
 • Soms hogere premie: Voor een uitvaartverzekering in geld betaal je soms een hogere premie dan voor een natura uitvaartverzekering.
 • Indexatie: Kies je niet voor een uitvaartverzekering met indexatie? Dan kan het zo zijn dat het geldbedrag na je overlijden niet hoog genoeg blijkt om je uitvaartwensen te realiseren. Controleer altijd de polisvoorwaarden van je uitvaartverzekering in geld. Zo weet je zeker of je uitvaartverzekering geïndexeerd is of niet.

Uitvaartverzekering in geld, waar afsluiten?

Wil je een uitvaartverzekering in geld afsluiten? In 2024 bieden DELA en Monuta deze aan. Let op: Bij Monuta kun je alleen via een financieel verzekeringsadviseur een begrafenisverzekering in geld afsluiten.

Vind de beste en goedkoopste uitvaartverzekering in geld

Op Geld.nl vergelijk je het meest complete aanbod uitvaartverzekeringen in Nederland. Vergelijk en vind direct de goedkoopste uitvaartverzekering in geld die aansluit op jouw wensen! Uitvaartverzekering vergelijken

Goedkoopste uitvaartverzekering in geld? Vergelijk, kies en bespaar!