Contact

Uitvaartverzekering kapitaal

Wat is een kapitaalverzekering uitvaart?

Met een kapitaal uitvaartverzekering verzeker je een geldbedrag naar keuze. Na je overlijden keert de uitvaartverzekeraar het geld uit aan je nabestaanden. Die kunnen hiermee jouw begrafenis of crematie regelen. Een kapitaal uitvaartverzekering of geldverzekering is het tegenovergestelde van een natura uitvaartverzekering, waarbij je diensten en producten voor je uitvaart verzekert in plaats van een geldbedrag. In dit artikel lees je hoe een uitvaartverzekering in kapitaal werkt en of deze uitvaartverzekering een goede keuze is voor jou.

Hoe werkt een uitvaartverzekering in kapitaal?

Ga je een uitvaartverzekering afsluiten? Dan kun je kiezen uit twee verschillende soorten uitvaartverzekeringen: een natura of kapitaal uitvaartverzekering.

Met een naturaverzekering of dienstenverzekering verzeker je diensten en producten voor je uitvaart. Een kapitaal uitvaartverzekering is eigenlijk precies het tegenovergestelde: een uitvaartverzekering in geld. Met dit type uitvaartverzekering verzeker je een geldbedrag. Na je overlijden keert de uitvaartverzekeraar dit bedrag aan je nabestaanden uit. Hiermee kunnen ze vervolgens jouw begrafenis of crematie betalen.

Je bepaalt zelf welk bedrag je wilt verzekeren. Vervolgens betaal je elke maand een premie aan de uitvaartverzekeraar. Hoeveel premie je betaalt, hangt af van het verzekerde bedrag.

Lees hier meer over het verschil tussen een natura en kapitaal uitvaartverzekering.

Is een kapitaal uitvaartverzekering iets voor mij?

In de volgende gevallen is een begrafenisverzekering in kapitaal een goede keuze voor jou:

  • Aanvullende uitvaartwensen:: Je hebt specifieke wensen voor je begrafenis of crematie die niet door een standaardpakket worden gedekt.
  • Flexibiliteit: Je wilt je nabestaanden de vrijheid geven om zelf te bepalen hoe ze het geld besteden aan de uitvaart. Daarnaast wil je flexibiliteit om je eigen uitvaartondernemer te kiezen.
  • Zelf je verzekerde bedrag kiezen: Je wilt de hoogte van het verzekerde bedrag kunnen aanpassen aan je eigen behoeften en wensen. Of je nu een sobere uitvaart wilt of juist specifieke uitvaartwensen hebt, je betaalt een premie naar het verzekerde bedrag.

Tip! Tijdens het uitvaartverzekeringen vergelijken op Geld.nl geef je eenvoudig jouw uitvaartwensen aan. Je ziet vervolgens direct welke uitvaartverzekeringen passen bij jouw behoeften én hoe hoog je premie wordt. Je kunt zelf filteren of je alleen natura of kapitaal uitverzekeringen wilt vergelijken, of beide. Zo kies je eenvoudig de goedkoopste uitvaartverzekering voor jouw situatie uit.

Kapitaalverzekering uitvaart belasting

De Belastingdienst beschouwt een kapitaal uitvaartverzekering als vermogen. Als de totale afkoopwaarde van je polis in 2024 hoger is dan €8.665, moet je belasting betalen. Je geeft dit op bij je belastingaangifte in box 3.

Goed om te weten: de kans is klein dat je je uitvaartverzekering moet opgeven. De afkoopwaarde van je kapitaal uitvaartverzekering is meestal lager dan het verzekerde bedrag. Wel groeit de afkoopwaarde met de tijd. Alleen als je een langere tijd verzekerd bent voor een hoog bedrag, kan het zijn dat je dit moet opgeven bij de belasting. Op de website van de Belastingdienst lees je precies wanneer je belasting moet betalen over je kapitaal uitvaartverzekering.

Waar kan ik een kapitaal uitvaartverzekering afsluiten?

Wil je een kapitaal uitvaartverzekering afsluiten? In onze vergelijking filter je eenvoudig of je een natura of kapitaal uitvaartverzekering wilt afsluiten. Zo zie je direct welke uitvaartverzekeraars een kapitaal uitvaartverzekering aanbieden.

Goed om te weten! Bij veel uitvaartverzekeraars kun je ook kiezen voor een natura uitvaartverzekering in combinatie met een vrij te besteden bedrag. Je verzekert dan een basispakket van diensten, zoals de betaling van je begrafenis of crematie, een rouwkist en de zaalhuur. Heb je aanvullende uitvaartwensen? Dan verzeker je een vrij te besteden bedrag mee. Hiermee kunnen je dierbaren na je overlijden specifieke uitvaartwensen betalen. Dit heet ook wel een combinatie uitvaartverzekering.

De beste en goedkoopste kapitaal uitvaartverzekering?

Op Geld.nl vergelijk je het meest complete aanbod uitvaartverzekeringen in Nederland. Vergelijk en kies direct de goedkoopste kapitaalverzekering die bij jouw uitvaartwensen past. Uitvaartverzekering vergelijken

De beste natura uitvaartverzekering voor jou vinden? Vergelijk, kies & bespaar!
;