Contact

Uitvaartverzekering natura of kapitaal?

Wat is het verschil tussen een natura of kapitaal uitvaartverzekering?

Ga je een uitvaartverzekering afsluiten? Dan kun je kiezen uit een natura of kapitaal uitvaartverzekering. Het belangrijkste verschil tussen beiden is hoe ze uitkeren na overlijden. Met een natura uitvaartverzekering verzeker je diensten en producten. Denk daarbij aan de kosten voor je begrafenis of crematie, een rouwkist en de laatste verzorging van de overledene. Met een kapitaal uitvaartverzekering verzeker je een geldbedrag waarmee je nabestaanden zelf je uitvaart kunnen regelen. In dit artikel lees je wat het verschil tussen een natura- en kapitaal uitvaartverzekering is. Zo maak je makkelijker een goede keuze die past bij jouw situatie.

Natura of kapitaal uitvaartverzekering, hoe werkt het?

Om het verschil tussen een natura- en kapitaalverzekering te begrijpen, leggen we je eerst uit wat beide precies inhouden.

Natura uitvaartverzekering

Een natura uitvaartverzekering of dienstenverzekering vergoedt een basispakket van diensten en producten die nodig zijn om jou een waardig afscheid te geven. Bijvoorbeeld de kosten voor de begrafenis of crematie, ondersteuning van een uitvaartondernemer en het opbaren en verzorgen van de overledene.

Heb je specifieke uitvaartwensen, bijvoorbeeld een rouwadvertentie in de krant, bloemen of een luxere rouwkist? Je kunt bij veel uitvaartverzekeraars een vrij te besteden bedrag voor aanvullende wensen meeverzekeren. Met dit bedrag kunnen je nabestaanden dit soort extra’s betalen.

Kapitaal uitvaartverzekering

Met een kapitaal uitvaartverzekering of uitvaartverzekering in geld, verzeker je een geldbedrag. Je bepaalt van tevoren een vast geldbedrag waarvoor je verzekerd wilt zijn. Elke maand betaal je een premie tot een bepaalde periode. Na je overlijden keert de uitvaartverzekeraar het bedrag uit aan je nabestaanden. Hiermee kunnen zij vervolgens de uitvaart regelen.

Verschillen tussen natura of kapitaal uitvaartverzekering

Naast de manier van uitkeren, zijn er nog wat verschillen tussen een natura en kapitaal uitvaartverzekering:

 • Premie: Voor een natura uitvaartverzekering betaal je vaak een lagere premie dan voor een kapitaal uitvaartverzekering.
 • Keuzevrijheid: Een kapitaal uitvaartverzekering geeft je nabestaanden meer vrijheid om je uitvaart te regelen zoals zij dat willen. Bij een natura uitvaartverzekering liggen de diensten van tevoren al vast. Ook ben je vaak aangewezen op een uitvaartondernemer van de uitvaartverzekeraar. Neem je een andere uitvaartondernemer in de arm? Dan vergoedt de uitvaartverzekering dit niet volledig.
 • Afkopen uitvaartverzekering: Je kunt een kapitaal uitvaartverzekering in veel gevallen afkopen. Dit is met een natura uitvaartverzekering niet mogelijk.

Natura of kapitaal uitvaartverzekering, wat past bij mij?

We zetten de voor- en nadelen van de natura en kapitaal uitvaartverzekering graag overzichtelijk voor je op een rij. Zo maak je makkelijker de keuze voor een begrafenisverzekering die past bij jouw situatie.

Natura uitvaartverzekering, de voor- en nadelen

Voordelen natura uitvaartverzekering:

 • Uitvaartwensen zijn bekend: Met een natura uitvaartverzekering zijn je uitvaartwensen al vastgelegd in het verzekeringspakket. Je nabestaanden weten dus precies wat je wel en niet wilt.
 • Volledige dekking van uitvaartkosten: Een natura uitvaartverzekering dekt de kosten van je uitvaart volledig, tenzij je nabestaanden aanvullende uitvaartwensen hebben.
 • Nabestaanden worden ontzorgd: Je nabestaanden komen niet onverwacht voor hoge kosten te staan. Ook helpt de uitvaartverzorger van de uitvaartverzekering met het regelen van praktische zaken. Hierdoor kunnen je geliefden zich focussen op de rouw.
 • Lagere premie: De premie voor een natura uitvaartverzekering is vaak lager in vergelijking met andere soorten verzekeringen.

Nadelen natura uitvaartverzekering:

 • Beperkte keuzevrijheid: Omdat de diensten en producten al vastliggen in het pakket, heb je minder vrijheid om zelf keuzes te maken voor je uitvaart.
 • Mogelijk bijkomende kosten: Als je nabestaanden aanvullende wensen hebben die niet in het standaardpakket zitten, moeten zij deze zelf betalen.
 • Maximale leeftijdsgrens: Wil je een natura uitvaartverzekering afsluiten? Dit kan, afhankelijk van de uitvaartverzekeraar, tot je maximaal 60 tot 70 jaar oud bent.
 • Teveel betaalde premie niet terug: Als je meer premie hebt betaald dan de kosten van je uitvaart, krijgen je nabestaanden dit niet terugbetaald bij een natura uitvaartverzekering.

Kapitaal uitvaartverzekering, de voor- en nadelen

Voordelen kapitaalverzekering:

 • Volledige keuzevrijheid: Met een kapitaalverzekering heb je alle vrijheid om zelf te bepalen hoe je uitvaart eruit moet zien. Je kunt zelf kiezen welke diensten en producten je wilt afnemen.
 • Je krijgt teveel betaalde premie terug: Als je meer premie hebt betaald dan de kosten van je uitvaart, krijg je het teveel betaalde bedrag terug, afhankelijk van de voorwaarden van de verzekering.
 • Is afkoopbaar: Je kunt een kapitaal uitvaartverzekering afkopen als je er op een gegeven moment geen gebruik meer van wilt maken. Hoewel sommige mensen dit als voordeel zien, ben je dan niet meer verzekerd als je komt te overlijden.

Nadelen kapitaalverzekering:

 • Nabestaanden moeten alles regelen: Bij een kapitaalverzekering moeten je nabestaanden zelf alle zaken rondom je uitvaart regelen, zoals het kiezen van een uitvaartondernemer en het betalen van facturen.
 • Relatief hoge premie: De premie voor een kapitaalverzekering is vaak hoger dan die voor een natura uitvaartverzekering, omdat je meer vrijheid hebt in het kiezen van je uitvaart.
 • Je betaalt belasting over het uitgekeerde bedrag: Wanneer het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd aan je nabestaanden, moeten zij hier belasting over betalen.
De beste en voordeligste uitvaartverzekering voor jouw situatie?

Op Geld.nl vergelijk je het meest complete aanbod uitvaartverzekeringen in Nederland. Vergelijk en vind direct de beste én goedkoopste natura of kapitaal uitvaartverzekering voor jouw situatie! Uitvaartverzekering vergelijken

De beste uitvaartverzekering voor jouw situatie? Vergelijk, kies & bespaar!
;