Contact

Wat kost een begrafenis?

Wat zijn de gemiddelde kosten van een begrafenis?

Een begrafenis kost in Nederland gemiddeld € 10.000, maar afhankelijk van je persoonlijke uitvaartwensen liggen de kosten vaak ergens tussen de € 8.000 en € 11.000. Een sobere, eenvoudige uitvaart is natuurlijk goedkoper dan een begrafenis met luxe rouwkist, je favoriete bloemen en uitgebreide catering voor de gasten.

Hoe zijn de kosten van een begrafenis opgebouwd?

Bij een begrafenis komen meer kosten kijken dan alleen het begraven zelf. Zo betaal je ook kosten voor het rouwvervoer, het verzorgen en opbaren van de overledene en de uitvaartceremonie. In het artikel ‘Wat kost een uitvaart?’ lees je hoe de kosten van een uitvaart precies zijn opgebouwd.

Kosten begrafenis hoger dan kosten crematie

Een begrafenis is vaak duurder dan een crematie. Dit komt omdat je bij een begrafenis ook grafkosten betaalt. Deze kosten verschillen per gemeente, maar doorgaans kun je rekenen op een bedrag dat ergens tussen de € 800 en € 7.000 ligt. Daarnaast kost een grafmonument ook geld: gemiddeld betaal je hiervoor € 2.000 euro.

Deze kosten komen bij een crematie natuurlijk niet kijken. Lees hier meer over in het artikel Wat kost een crematie?

Hoeveel kost een begrafenis zonder verzekering?

Een uitvaartverzekering of begrafenisverzekering dekt de kosten van de begrafenis en alle zaken eromheen. Heb je geen uitvaartverzekering of niet voldoende (spaar)geld om je begrafenis mee te betalen? Dan moeten je nabestaanden je uitvaart uit eigen zak betalen.

De kosten voor een uitvaartverzekering liggen vaak tussen enkele euro’s en een paar tientjes per maand. Een uitvaartverzekering afsluiten is dus een goede keuze als je jouw nabestaanden wil ontzorgen. Tijdens je uitvaartverzekering vergelijken op Geld.nl geef je eenvoudig jouw uitvaartwensen aan. Vervolgens zie je direct wat de goedkoopste uitvaartverzekering voor jouw situatie is.

Wat kost een eenvoudige begrafenis?

Ook met een klein budget kun je een begrafenis regelen. Een eenvoudige begrafenis is een stuk goedkoper dan een gemiddelde uitvaart. Je kunt op de volgende manieren besparen op je begrafenis:

  • Rouwkist: Een eenvoudige rouwkist is vaak honderden euro’s goedkoper dan een luxe rouwkist van mahoniehout. De goedkoopste optie is een kist van karton of een opbaarplank, maar er zijn ook goedkope houten kisten verkrijgbaar.
  • Doordeweekse begrafenis: Een begrafenis op een doordeweekse dag is goedkoper. Dat komt omdat er vaak een weekendtoeslag geldt voor zaken als rouwvervoer.
  • Niet opbaren: Sommige mensen willen niet opgebaard worden. Dit scheelt ook aanzienlijk in de kosten van je begrafenis. Opbaren in een uitvaartcentrum kost gemiddeld namelijk € 650. Thuis opbaren is prijziger: hiervoor betaal je rond de € 850.
  • Uitvaartwensen: Je kunt vaak veel geld besparen door je uitvaartwensen goed onder de loep te nemen. Wil je bijvoorbeeld een rouwboeket op je kist, rouwkaarten versturen en een rouwadvertentie in de krant? Dit soort zaken kunnen vaak flink in de papieren lopen. En dat is natuurlijk zonde als je deze zaken niet zo belangrijk vindt.

Wat kost een Islamitische begrafenis?

Een Islamitische begrafenis kan fors duurder zijn dan een gemiddelde begrafenis, zeker als je in het buitenland begraven wilt worden. Gelukkig dekt een Islamitische uitvaartverzekering deze kosten (grotendeels). We raden moslims vaak aan om te kiezen voor een kapitaal uitvaartverzekering of een uitvaartverzekering in geld. Hiermee verzeker je een vooraf bepaald geldbedrag, dat de verzekeraar na je overlijden uitkeert aan je nabestaanden. Die kunnen vervolgens je uitvaart regelen met dit bedrag.

Het voordeel van een kapitaal uitvaartverzekering is dat je extra kosten, zoals het vervoer van de overledene naar het land van herkomst, kunt meeverzekeren. Zo weet je zeker dat je nabestaanden niet achterblijven met hoge kosten.

Op zoek naar de goedkoopste begrafenisverzekering?

Op Geld.nl vergelijk je het meest complete aanbod uitvaartverzekeringen in Nederland. Vergelijk en vind direct de beste én goedkoopste uitvaartverzekering voor jouw begrafenis.Uitvaartverzekering vergelijken

Besparen op begrafenisverzekering? Vergelijk, kies en bespaar!