Contact

Wat kost een crematie?

Wat zijn de gemiddelde kosten van een crematie?

Een crematie kost gemiddeld rond de € 8.000. Het uiteindelijke kostenplaatje van een crematie hangt af van je persoonlijke uitvaartwensen. Een crematie is doorgaans goedkoper dan een begrafenis.

Hoe zijn kosten crematie opgebouwd?

Natuurlijk kan een crematie goedkoper of duurder uitvallen, afhankelijk van je persoonlijke uitvaartwensen. Ook verschillen de kosten voor een crematie per crematorium.

De kosten van een crematie bestaan niet alleen uit de crematie zelf, maar ook uit de ondersteuning van een uitvaartverzorger, rouwvervoer, de afscheidsdienst en het kleden, verzorgen en opbaren van de overledene. Hoe de kosten voor een uitvaart precies zijn opgebouwd, lees je in het artikel Wat kost een uitvaart?

Wat kost een crematie zonder verzekering?

Een uitvaartverzekering dekt de kosten van een crematie of begrafenis en alle zaken daaromheen. Denk aan de uitvaartverzorging, het rouwvervoer, de rouwkist en de afscheidsceremonie. Heb je geen uitvaartverzekering en niet voldoende (spaar)geld tegen de tijd dat je overlijdt? Dan moeten je nabestaanden je crematie zelf betalen.

Een uitvaartverzekering afsluiten is dus een verstandige keuze. Een uitvaartverzekering kost gemiddeld een paar euro per maand. Lees hier meer over de kosten van een uitvaartverzekering.

Tip! Controleer of je uitvaartverzekering voldoende vergoedt om je uitvaartwensen te dekken. Tijdens je uitvaartverzekering vergelijken op Geld.nl geef je eenvoudig al je uitvaartwensen op. Je ziet vervolgens direct wat de goedkoopste begrafenisverzekering is die op jouw wensen aansluit.

Technische crematie kosten

Een technische crematie kost in Nederland gemiddeld tussen de € 700 en € 2.000. Bij een technische crematie wordt de overledene gecremeerd zonder dat er een uitvaartceremonie plaatsvindt. Het is een sobere en ingetogen vorm van afscheid, waarbij de kist rechtstreeks naar het crematorium wordt gebracht zonder een afscheidsdienst, bloemen, rouwkaarten of andere extra's.

Voor sommige mensen is een technische crematie aantrekkelijk, bijvoorbeeld als ze liever geen uitgebreide ceremonie of dienst willen na hun overlijden. Een technische crematie wordt soms ook geregeld door de gemeente als de overledene geen nabestaanden heeft om de begrafenis te organiseren of te betalen.

Tips kosten crematie laag houden

We geven je graag enkele tips waarmee je de kosten van een crematie laag houdt.

  • Eenvoudige rouwkist: Kies voor een eenvoudige rouwkist. Dit scheelt al enkele honderden euro’s in vergelijking met een luxere kist.
  • Opbaren: Thuis opbaren kost ongeveer € 850. Opbaren in het rouwcentrum scheelt aanzienlijk in de kosten: hiervoor betaal je gemiddeld € 650. Je kunt er ook voor kiezen om helemaal niet opgebaard te worden, dat levert natuurlijk de grootste besparing op.
  • Doordeweekse crematie: Een doordeweekse crematie is goedkoper dan een crematie in het weekend.
  • Geen extra’s: Een crematie zonder extra’s zoals rouwkaarten, een rouwboeket of een rouwadvertentie in de krant is stukken goedkoper. Bepaal voor jezelf welke extra’s voor jou onmisbaar zijn en welke uitvaartwensen minder belangrijk zijn.
  • Offertes aanvragen: Regel jij de crematie van een dierbare? Vraag dan offertes aan bij verschillende uitvaartondernemers. Er zijn namelijk best grote prijsverschillen tussen uitvaartverzorgers en door offertes te vergelijken kies je eenvoudig de goedkoopste uit.
Vind de goedkoopste uitvaartverzekering voor jouw crematie!

Op Geld.nl vergelijk je alle uitvaartverzekeringen in Nederland. Vergelijk en vind direct de goedkoopste uitvaartverzekering die aan al je uitvaartwensen voldoet.Uitvaartverzekering vergelijken

De goedkoopste uitvaartverzekering voor je crematie? Vergelijk, kies en bespaar!
;