Contact

Kosten uitvaart

Wat zijn de gemiddelde kosten van een uitvaart?

Een uitvaart kost in Nederland al snel tussen de € 7.000 en € 11.000, afhankelijk van je uitvaartwensen. Een begrafenis is vaak duurder dan een crematie. Een uitvaartverzekering dekt de kosten van een uitvaart vaak (bijna) volledig. In dit artikel lees je hoe de kosten voor een uitvaart zijn opgebouwd en hoe je kunt besparen op de kosten voor een begrafenis of crematie.

Alle kosten uitvaart op een rij

Bij een uitvaart komen meer kosten kijken dan alleen de kosten van de begrafenis of crematie. We zetten voor je op een rij hoe de kosten van een uitvaart doorgaans zijn opgebouwd.

 • Uitvaartverzorging: De uitvaartverzorger plant en regelt de hele uitvaart en alle administratieve zaken eromheen. Ook begeleid de uitvaartverzorger de nabestaanden. Het basistarief voor uitvaartverzorging ligt meestal tussen de € 1.500 en € 2.400.
 • Laatste verzorging: Bij de laatste verzorging van de overledene wordt het lichaam gewassen en aangekleed. Daarnaast wordt er make-up aangebracht om ervoor te zorgen dat de overledene er zo natuurlijk mogelijk uitziet tijdens de opbaring. Meestal regelt de uitvaartverzorger de laatste verzorging. De laatste verzorging kost gemiddeld tussen de € 200 en € 400.
 • Vervoer: Het vervoer van de overledene naar de opbaarlocatie kost gemiddeld € 395. De rouwauto die de overledene naar de laatste rustplaats begeleidt kost doorgaans ongeveer € 300.
 • Opbaren: Het opbaren van de overledene gebeurt thuis of in het uitvaartcentrum. Thuis opbaren kost gemiddeld € 650. Voor het opbaren in het uitvaarcentrum betaal je gemiddeld € 850.
 • Rouwkist: De prijzen voor een rouwkist lopen erg uiteen. De eenvoudigste kist kost ongeveer € 300. Wil je een luxere kist? Dan kost deze al gauw tussen de € 500 en € 1.250, afhankelijk van het materiaal en de afwerking. Een alternatief voor een rouwkist is een opbaarplank. Deze kost gemiddeld tussen de € 200 en € 800. Ook kun je kiezen voor een lijkwade. De kosten hiervan liggen tussen de € 250 en € 1.000.
 • Rouwboeket: Wil je bloemen op je uitvaart? Een rouwboeket kost meestal tussen de € 150 en € 250.
 • Afscheidsdienst: De afscheidsbijeenkomst vindt meestal plaats in de aula van het uitvaartcentrum, crematorium of begraafplaats. Ook kan een afscheidsdienst in de kerk worden gehouden, of bij een Islamitische uitvaart in de moskee. Gemiddeld kost deze dienst ongeveer € 300 tot € 500 euro.
 • Begrafenis of crematie: Een begrafenis is vaak duurder dan een crematie. Gemiddeld liggen de kosten voor grafrechten en begraafkosten op een gemeentelijke begraafplaats rond de €3300. Ter vergelijking, de kosten voor een crematie zonder dienst bedragen gemiddeld €730. Voor een crematie met gebruik van de aula ligt dit gemiddeld rond de €1500. Let op: de gemiddelde grafkosten kunnen sterk verschillen per begraafplaats, gemeente en provincie.
 • Rouwadvertentie: Voor een rouwadvertentie in een lokale krant betaal je gemiddeld € 500 tot € 800. Een rouwadvertentie in een landelijke krant kost rond de € 2.250.
 • Rouwkaarten: Voor het versturen van 50 rouwkaarten betaal je ongeveer € 300. Wil je bedankkaarten sturen naar de mensen die bij de afscheidsdienst waren? Dan kost dit ongeveer € 200 voor 50 bedankkaarten.

Kosten uitvaart laag houden

Zoals je in bovenstaand overzicht kunt zien, is een uitvaart niet goedkoop. Toch kun je best besparen op de kosten van een uitvaart. Bijvoorbeeld op de volgende manieren:

 • Niet opbaren: Je kunt ervoor kiezen om niet te worden opgebaard. Dit scheelt € 650 tot € 850 in de kosten.
 • Doordeweekse uitvaart: Om kosten te besparen kun je kiezen voor een doordeweekse uitvaart. In het weekend geldt er vaak een weekendtoeslag voor een begrafenis of crematie, maar soms ook voor zaken als rouwvervoer.
 • Standaard rouwkist: Kies voor een standaard rouwkist of een opbaarplank. Een kartonnen rouwkist is doorgaans goedkoper dan een exemplaar van hout. Dit scheelt al snel een paar honderd euro.
 • Geen rouwadvertentie: Als je geen rouwadvertentie in de krant plaatst ben je ook een stuk goedkoper uit.
 • Uitvaartverzekering afsluiten: Als je nog niets geregeld hebt voor je eigen uitvaart, is een uitvaartverzekering afsluiten een slimme stap. Een begrafenisverzekering dekt de (meeste) kosten die gepaard gaan met je uitvaart. Het is eigenlijk de beste manier om ervoor te zorgen dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan wanneer het tijd is om afscheid te nemen.

Kosten uitvaart zonder verzekering

Een uitvaart regelen kost altijd geld, of je nu een uitvaartverzekering hebt of niet. Maar met een uitvaartverzekering hoef je je geen zorgen te maken dat je nabestaanden na je overlijden met hoge kosten achterblijven. De uitvaartverzekering dekt namelijk het grootste deel van de kosten van de uitvaart. Zo kunnen je nabestaanden zich volledig richten op de rouw, zonder zich zorgen te maken om de kosten van je uitvaart.

In dit artikel lees je wat een uitvaartverzekering in geld is en hoe deze werkt.

Vind nu de beste én goedkoopste uitvaartverzekering!

Op Geld.nl vergelijk je alle uitvaartverzekeringen in Nederland. Vergelijk en vind direct de goedkoopste uitvaartverzekering die aan al jouw wensen voldoet. Uitvaartverzekering vergelijken

Goedkoopste uitvaartverzekering afsluiten? Vergelijk, kies en bespaar!