Woonverzekering

Voorkom onderverzekering

Hoe voorkom je onderverzekering?

Verzekeren is een ding op zich. Je moet goed letten waar jij je allemaal voor verzekert en zorgen dat er geen dubbele verzekeringen lopen. Maar niet alleen dubbele verzekeringen zijn een valkuil. Je moet ook goed oppassen dat je geen onderverzekering bij je woonverzekering hebt. Bij onderverzekering krijg je namelijk nooit de hele schade uitgekeerd.

Voorbeeld onderverzekering: Je hebt de inboedel verzekerd voor € 30.000,- Na een keukenbrand ontstaat er een schade van € 7.000,-. Door een expert wordt vastgesteld, dat de werkelijke waarde van de inboedel € 45.000,- bedraagt. De verzekerde som is met €30.000 te laag, dus je hebt een onderverzekering.
In dit geval wordt er niet het hele schadebedrag uitgekeerd maar wordt er uitgekeerd naar rato van de onderverzekering. €30.000 / € 45.000 = 66%. Je krijgt van het schadebedrag van € 7.000 slechts 66% uitgekeerd wat neerkomt op € 4.666. De rest zal je dus zelf moeten betalen.

Onderverzekering opstal

Om onderverzekering van de opstal te voorkomen moet de herbouwwaarde nauwkeurig worden vastgesteld. We raden aan het verzekeringspakket eens in de vijf jaar tegen het licht te houden. Ook als je hebt verbouwd is het verstandig de herbouwwaarde opnieuw te laten berekenen en, indien nodig, de opstalverzekering hierop aan te passen. Als je gebruikt maakt van de herbouwwaardemeter kun je onderverzekering van de opstal voorkomen. De meeste verzekeraars bieden bij gebruik van de herbouwwaarde meter een garantie tegen onderverzekering aan.

Onderverzekering inboedel

De premie inboedelverzekering is gebaseerd op nieuwwaarde. Dat betekent dat je bij schade recht hebt op een uitkering op basis van nieuwwaarde. Let erop dat je hier bij het berekenen van de inboedelverzekering rekening mee houdt. Om onderverzekering van jouw inboedel te voorkomen kun je gebruik maken van de inboedelwaardemeter. Als je gebruikt maakt van de inboedelwaardemeter kun je onderverzekering van de inboedel voorkomen. Ook bij de inboedel bieden verzekeraars vaak een garantie tegen onderverzekering. Let op, dit is vaak wel gemaximeerd tot een bepaald bedrag. Weet jij zeker dat jouw inboedel meer waard is, dan op basis van de inboedelwaardemeter naar voren komt, geef dit dan aan.

Betaal jij nog altijd te veel?Check het snel! Vergelijk simpel online het grootste aanbod woonverzekeringen. Stap over en bespaar tot wel 350 euro per jaar! Woonverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten