Contact

Eigen gebrek verzekering

Wat is eigen gebrek bij je verzekering?

Als je een woonverzekering hebt, heb je de term 'eigen gebrek' misschien al eens langs zien komen. Met schade door eigen gebrek bedoelen verzekeraars schade veroorzaakt door een product zelf. Denk aan schade door een fabrieksfout, slechte kwaliteit of omdat het product oud en/of versleten is. Veel verzekeraars vergoeden geen schade aan je woning of spullen door eigen gebrek. In dit artikel lees je precies hoe het eigen gebrek bij je inboedel- en opstalverzekering werkt.

Wat vergoedt je verzekering bij eigen gebrek?

De meeste woonverzekeraars vergoeden alleen schade aan je woning of spullen door van buiten komend onheil. Denk daarbij bijvoorbeeld aan schade door inbraak, brand, storm of blikseminslag. De verzekeraar vergoedt schade aan een product door eigen gebrek meestal niet. Dat is echter anders als er sprake is van gevolgschade.

Voorbeeld van gevolgschade: De filters van je wasdroger zijn verstopt, waardoor het apparaat oververhit raakt. Hierdoor ontstaat er brand in de wasruimte. De brand verspreidt zich al snel naar de woonkamer, waardoor je meubels onherstelbaar beschadigen. Deze schade is het gevolg van de kapotte wasdroger. De verzekeraar vergoedt de schade door eigen gebrek niet: je betaalt dus zelf een nieuwe wasdroger. Wel dekt de verzekeraar de gevolgschade: de brandschade in je woonkamer.

Eigen gebrek inboedel- en opstalverzekering

Zowel je spullen als je woning zelf kunnen beschadigen door eigen gebrek. In bovenstaand voorbeeld zorgt de oververhitte wasdroger voor een brand in de woonkamer. Je inboedelverzekering vergoedt de gevolgschade aan je meubels. Als je woning zelf ook beschadigd is, bijvoorbeeld roetschade aan de muren of het dak, claim je de schade bij je opstalverzekering.

Tip! Een woonverzekering biedt het gemak van een inboedel- en opstalverzekering ineen. Ga verzekeringen vergelijken op Geld.nl en vind direct de goedkoopste woonverzekering voor jouw situatie.

Schade door eigen gebrek voorkomen

Veroorzaakt een product schade door eigen gebrek? Dan vergoedt je verzekeraar de schade aan het product zelf vrijwel nooit. Zorg er dus altijd voor dat je schade door eigen gebrek voorkomt. Vervang oude apparatuur op tijd en laat wasdrogers en andere elektronische apparatuur op tijd onderhouden en repareren. Zo voorkom je niet alleen schade aan het product zelf, maar ook eventuele gevolgschade.

Vind direct de beste woonverzekering voor jouw situatie!Op Geld.nl vergelijk je woonverzekeringen van het meest complete aanbod verzekeraars in Nederland. Zo vindt je altijd de goedkoopste woonverzekering die genoeg vergoedt bij gevolgschade door eigen gebrek.Woonverzekering vergelijken