Woonverzekering

Eigen gebrek

Wat verstaan verzekeraars onder eigen gebrek?

Schadeverzekeringen, zoals je inboedel-, auto- en woonhuisverzekering, vergoeden vaak alleen schades die veroorzaakt worden door 'van buiten komend onheil'. Dit zijn oorzaken die buiten jezelf liggen en waar je geen invloed op hebt, zoals een storm of een blikseminslag. Soms kan je inboedel echter ook beschadigd raken door een oorzaak die in het product zelf ligt, zoals slijtage of een slechte kwaliteit. Dit noemen verzekeraars ‘eigen gebrek’. In dit artikel leggen we uit wat verzekeraars verstaan onder eigen gebrek en wat dit betekent voor je verzekering.

Voorbeeld eigen gebrek verzekering

Stel je bent aan het strijken met een 20 jaar oud strijkijzer en ineens ontstaat er kortsluiting in de strijkbout, waardoor deze vlam vat. Je schrikt en laat het strijkijzer uit je handen vallen. Voor je weet staat de hele woonkamer in brand. De kortsluiting in het strijkijzer is ontstaan door een oorzaak in het strijkijzer zelf en valt dus onder ‘eigen gebrek’. De schade die ontstaat door de brand noemen verzekeraars gevolgschade.

Gevolgen eigen gebrek

Verzekeraars zijn niet verplicht om schade als gevolg van een eigen gebrek te vergoeden. Zoals bovenstaand voorbeeld echter laat zien, kan de gevolgschade van eigen gebrek schade groot zijn. Daarom vergoeden de meeste woon- en inboedelverzekeraars in zo’n geval wel de gevolgschade. De schade aan het strijkijzer zelf  zal niet vergoed worden, omdat dat onder het ‘eigen gebrek’ valt, maar de schade door de brand in de woonkamer is wel gedekt.

Sommige verzekeraars zijn coulant en vergoeden in een dergelijk geval ook de eigen gebrek schade. Als je wilt weten of eigen gebrek schade vergoed wordt door jouw verzekeraar, kun je dit opzoeken in de voorwaarden van je verzekering.

Eigen gebrek en de autoverzekering

Eigen gebrek speelt niet alleen een rol bij woonverzekeringen, zoals bij de inboedelverzekering. Ook bij de autoverzekering geldt dat schade door een eigen gebrek van de auto niet wordt vergoed. Als je dus rondrijdt in een auto en je verliest grip op de weg doordat een versleten band lek raakt, zal de verzekeraar de kosten van de lekke band niet vergoeden. De lekke band is tenslotte ontstaan door een eigen gebrek van de autoband. Rijd je echter tegen een paaltje door het slippen en heb je schade aan je auto, dan is er sprake van gevolgschade en zal de schade door de botsing tegen het paaltje wel worden vergoed.

Let op! De schade aan het paaltje wordt altijd vergoed. Maar de schade aan je eigen auto wordt alleen vergoed als je een all risk verzekering hebt. Als je alleen een WA-verzekering hebt afgesloten, wordt schade aan je eigen auto per definitie niet vergoed.

Betaal jij nog altijd te veel?Check het snel! Vergelijk simpel online het grootste aanbod woonverzekeringen. Stap over en bespaar tot wel 350 euro per jaar! Woonverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten
;