Woonverzekering

Eigen risico woonverzekering

Wat is het eigen risico bij een woonverzekering?

Ga je een woonverzekering afsluiten dan is één van de termen die je tegenkomt het eigen risico. Dit is een bedrag dat je per schadegeval zelf moet betalen. Dit eigen risico hanteren verzekeraars om te voorkomen dat mensen hele kleine schades claimen. Een kleine schade levert voor een verzekeraar namelijk relatief hoge kosten op om te verwerken.

Hoogte eigen risico woonverzekering

Het eigen risico woonverzekering dat gehanteerd wordt, verschilt per verzekeraar. In de meeste gevallen gaat het om 50 tot 100 euro per schadegebeurtenis. In de voorwaarden van je woonhuisverzekering kun je precies terugvinden hoe hoog het eigen risico is. 

Bij sommige verzekeraars kun je ervoor kiezen het eigen risico te verhogen of te verlagen. Als je het eigen risico wilt verlagen, betaal je echter wel meer premie.Andersom kan kiezen voor een hogere risico ervoor zorgen dat je minder premie hoeft te betalen.

Eigen risico woonverzekering grote steden

Omdat in grote steden het eigen risico op inbraak en diefstal groter is, rekenen veel verzekeraars als je hier woont een hoger eigen risico voor inboedelschades. Om de hoogte van het eigen risico te bepalen, delen woonverzekeraars het land op in vijf regio’s. In regio 1 wordt het hoogste eigen risico gehanteerd en in regio 5 het laagste eigen risico. De regio’s zijn:

  • Regio 1: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht
  • Regio 2: Arnhem, Breda, Den Bosch, Eindhoven, Heerlen, Kerkrade, Lelystad, Nijmegen en Tilburg
  • Regio 3: De rest van het land (met uitzondering van regio 4 en 5)
  • Regio 4:Almelo, Deventer, Enschede, de stad Groningen, Hengelo en Leeuwarden.
  • Regio 5: Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Oost-Gelderland, de Kop van Noord-Holland, Texel, Zeeland en de meeste Zuid-Hollandse eilanden. (Hierbuiten vallen Almelo, Deventer, Enschede, de stad Groningen, Hengelo en Leeuwarden)

Eigen risico woonverzekering en stormschade

Ook voor stormschades hanteren verzekeraars vaak een afwijkend eigen risico. Dit is meestal 2 procent van het verzekerd bedrag van de woonverzekering met een minimum van 250 en een maximum van 450 euro. Dit eigen risico geldt over het algemeen alleen voor schades aan de woning en niet voor inboedelschades.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod woonverzekeringen. Zo vind je makkelijk de best passende woonverzekering tegen de laagste premie. Woonverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten