Woonverzekering

Garantie tegen onderverzekering

Hoe werkt garantie tegen onderverzekering?

Als er sprake is van onderverzekering, dan krijg je nooit het hele schadebedrag uitgekeerd. Bij onderverzekering ontvang je alleen een uitkering naar rato van de verzekerde waarde. Door gebruik te maken van een inboedelwaardemeter kun je onderverzekering van je inboedel voorkomen. Als je de inboedelwaardemeter naar waarheid invult geeft de verzekeraar een garantie tegen onderverzekering. De inboedelverzekering garandeert dat er bij een schade geen beroep wordt gedaan op eventuele onderverzekering.

Voorbeeld onderverzekering 

Stel je hebt een inboedel ter waarde van 30.000 euro, maar hebt een inboedelverzekering afgesloten voor 25.000 euro. Wegens een kleine brand in de woning heb je een schadepost van 10.000 euro. Omdat er sprake is van onderverzekering krijgt je slechts 83,4 procent van het schadebedrag terug van zijn verzekeraar.

Garantie tegen onderverzekering - Inboedelwaardemeter

Het kan zijn dat je verzekeraar op een gegeven moment vraagt om de waardemeter opnieuw in te vullen. De waardemeter moet in ieder geval om de vijf jaar opnieuw ingevuld worden om de garantie tegen onderverzekering te behouden. Niet alle verzekeringsmaatschappijen werken met een inboedelwaardemeter om het verzekerde bedrag vast te stellen. Sommige maatschappijen kiezen voor vaste bedragen. Vaak zijn deze vaste bedragen zo hoog dat onderverzekering niet snel mogelijk is.

Onderverzekering bij opstalverzekering

Bij opstalverzekeringen kan er ook sprake zijn van onderverzekering. Dit is het geval wanneer de werkelijke herbouwwaarde van de woning hoger is dan de verzekerde herbouwwaarde bij je opstalverzekering. Ook voor opstalverzekeringen geldt een uitkering naar verhouding van de verzekerde waarde. Onderverzekering bij een opstalverzekering kan dus flink wat geld kosten. Met een herbouwwaardemeter kun je eenvoudig narekenen of je onderverzekerd bent. 

Besparen op je woonverzekering?Vergelijk nu het grootste aanbod woonverzekeringen op Geld.nl! Sluit eenvoudig online de verzekering met de laagste premie af en bespaar tot wel 350 euro per jaar! Woonverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten
;