Woonverzekering

Recreatiewoning verzekeren

Waarop letten bij recreatiewoning verzekeren?

Als je een recreatiewoning bezit, is het verstandig deze goed te verzekeren. Wanneer je de woning wilt financieren met een hypotheek stellen veel hypotheekaanbieders zelfs verplicht dat je een woonverzekering voor je vakantiewoning afsluit. In dit artikel lees je hoe je de recreatiewoning goed kunt verzekeren.

Recreatiewoning verzekeren - Welke verzekering?

Voor het verzekeren van je recreatiewoning kun je gebruik maken van een reguliere opstalverzekering. Deze dekt de schade aan de woning als gevolg van bijvoorbeeld storm, brand of inbraak. Maar je kunt bij sommige verzekeraars ook kiezen voor speciale recreatiewoningverzekering. Hiermee verzeker je tegelijk de recreatiewoning zelf en de inboedel die je erin hebt staan.

Een recreatiewoningverzekering kan handig zijn, omdat je alles dan bij dezelfde verzekeraar geregeld hebt. Als je dan bijvoorbeeld schade krijgt aan zowel de woning als de inboedel, hoef je niet na te denken over wat je bij welke verzekeraar moet claimen. Daarnaast krijg je vaak korting op de premie als je beide verzekeringen combineert in één verzekering.

Recreatiewoning verzekeren – Welke dekking?

Of je nu een gecombineerde recreatiewoningverzekering of een aparte opstal verzekering en een inboedelverzekering afsluit, je kunt altijd kiezen uit drie dekkingsvormen. In volgorde van minst naar meest uitgebreid zijn dit: de uitgebreide verzekering, de extra uitgebreide dekking en de all risk verzekering. Met deze laatste dekking is de recreatiewoning verzekerd tegen alle van buitenkomend onheil, zoals storm, brand of waterschade.

Dekking bij verhuur recreatiewoning

Een belangrijk voordeel van een recreatiewoningverzekering ten opzichte van een gewone opstal-  of woonverzekering, is dat de voorwaarden voor het verhuren van de recreatiewoning doorgaans ruimer zijn. Zo mag je met een recreatiewoningverzekering de woning meestal maximaal zes maanden per jaar verhuren. Sommige verzekeraars stellen wel voorwaarden aan de dekking. Wil je de recreatiewoning verhuren, dan mag je soms alleen een (extra) uitgebreide dekking kiezen. Een all risk dekking is dan bij sommige verzekeraars niet mogelijk.

Premie recreatiewoning verzekeren

Als je een verzekering voor je recreatiewoning gaat afsluiten, bepaalt de verzekeraar de premie aan de hand van de herbouwwaarde. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om de recreatiewoning op dezelfde plaats van de grond af opnieuw te bouwen. Deze waarde stellen verzekeraars vast met behulp van een herbouwwaardemeter. Hierbij geldt hoe hoger de herbouwwaarde van de recreatiewoning, hoe hoger de premie is die je moet betalen voor de opstal- of recreatiewoningverzekering.

Kies je voor een gecombineerde recreatiewoningverzekering? Dan zal de verzekeraar ook kijken naar de waarde van de inboedel. Hiervoor zal de verzekeringsmaatschappij je vragen een inboedellijst of inboedelwaardemeter in te vullen. Op basis hiervan bepaalt de verzekeraar hoeveel je inboedel waard is en wordt de premie voor het inboedeldeel van je recreatiewoningverzekering vastgesteld. Ook hierbij geldt hoe hoger de waarde van de inboedel, hoe hoger de premie zal worden.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod verzekeringen vergelijkt? Zo vind je zeker de best passende woonverzekering tegen de laagste premie! Woonverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten
;