Contact

Verschil inboedel en opstal

Wat is het verschil tussen inboedel- en opstalverzekering?

Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in je woning en met een opstalverzekering verzeker je de woning zelf. Dat is het belangrijkste verschil tussen een inboedel- en een opstalverzekering. Soms weet je misschien niet precies of jouw schade onder de inboedelverzekering of de opstalverzekering valt. In dit artikel lees je precies wat de verschillen tussen een inboedel- en een opstalverzekering zijn en welke schades beide verzekeringen vergoeden.

Verschil inboedel en opstal

Onder je inboedelverzekering vallen schades aan spullen in je woning die je meeneemt als je verhuist. Denk aan je meubels, kunst, de televisie en de vloer als deze los ligt. Met een inboedelverzekering verzeker je deze bezittingen tegen bijvoorbeeld brandschade, stormschade en diefstal.

Met je opstalverzekering of woonhuisverzekering verzeker je je woning en alles wat daaraan vast zit. Denk bijvoorbeeld aan dakgoten, de regenpijp en dakpannen. Ook schades aan bijgebouwen, zoals je schuur of garage vallen onder de opstalverzekering.

Opstal- of inboedelverzekering: waar claimen

Valt er een boom op je huis door storm of heb je schade aan je bankstel? Dan is het vaak wel duidelijk of je de schade claimt bij je inboedel- of opstalverzekering. Schades aan je bankstel of andere meubels vallen onder je inboedelverzekering, schades aan het dak van je woning claim je bij je opstalverzekering. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met je parketvloer of de jacuzzi in de tuin? Hieronder vind je een lijstje met de meest voorkomende twijfelgevallen en of je deze claimt bij je inboedelverzekering of je opstalverzekering.

SchadeGedekt door opstalverzekeringGedekt door inboedelverzekering
Losse bouwmaterialen zoals planken om een schuurtje mee te bouwenJaNee
Een parket- of laminaatvloerAls die vast ligtAls die los ligt
Een AED die aan de buitenmuur van je woning hangtJaNee
SatellietschotelJaNee
Jacuzzi in de tuinAls die niet  verplaatsbaar isAls die wel verplaatsbaar is
BuitenkeukenAls vaststaat in de tuinAls dit los staat

Let op: dit lijstje biedt geen garantie dat de inboedelverzekering of opstalverzekering schade aan de betreffende zaken ook vergoedt. Verzekeraars stellen voorwaarden aan hoe en waar de schade is ontstaan en wat je hebt gedaan om de schade te voorkomen. Controleer dus altijd de voorwaarden van je eigen verzekering.

Tip! Op zoek naar de goedkoopste inboedel- of opstalverzekering die past bij jouw wensen? Ga verzekeringen vergelijken op Geld.nl en vind de inboedelverzekering of opstalverzekering die past bij jouw situatie en bezittingen!

Is een woonhuisverzekering hetzelfde als een opstalverzekering?

Met een woonhuisverzekering verzeker je je woonhuis. Dit is dus precies hetzelfde als een opstalverzekering.

Verschil woonverzekering en inboedel- of opstalverzekering

Let op! Een woonhuisverzekering is iets anders dan een woonverzekering. Met een woonverzekering bedoelen verzekeraars een pakket waarmee je zowel je inboedel- als je opstal verzekert. Ook op Geld.nl kun je zulke woonverzekeringen vergelijken. Het voordeel hiervan is dat je vaak korting krijgt als je de inboedel- en opstalverzekering in zo'n woonpakket afsluit.

Daarnaast hoef je je met zo'n verzekering nooit zorgen te maken over of een schade onder je inboedel- of opstalverzekering valt. Je claimt gewoon de schade bij je verzekeraar en die regelt voor jou dat het op de juiste verzekering geclaimd wordt.

Op zoek naar een inboedel- of opstalverzekering?Op Geld.nl vergelijk je inboedel- en opstalverzekeringen van het grootste aanbod verzekeraars in Nederland. Zo vindt je altijd de goedkoopste woonverzekering die bij je past! Woonverzekeringen vergelijken
;