Woonverzekering

Verzekerd bedrag woonhuisverzekering

Hoe wordt het verzekerd bedrag woonhuisverzekering bepaald?

Omdat een woonhuisverzekering een inboedel- en opstalverzekering ineen is, bestaat het verzekerde bedrag ook uit twee delen. Je hebt bedrag waarvoor de inboedel is verzekerd en het bedrag waarvoor de woning (opstal) is verzekerd. In dit artikel leggen we uit hoe beide bedragen worden bepaald.

Verzekerd bedrag inboedel

Het verzekerd bedrag voor de inboedel wordt bepaald aan de hand van de waarde van je inboedel. Om die goed te kunnen bepalen, kun je gebruik maken van een inboedellijst of een inboedelwaardemeter. Bij het afsluiten van de woonverzekering, zal de verzekeraar je meestal vragen deze in te vullen.

Ga je een woonverzekering afsluiten dan is het van belang de inboedelwaarde juist op te geven. Verzeker je de inboedel namelijk voor een te laag bedrag, dan krijg je bij schade slechts het percentage van het schadebedrag uitgekeerd waarvoor je daadwerkelijk was verzekerd. Je zult dan dus een deel van de schade zelf moeten betalen. Verzeker je de inboedel tegen een te hoog bedrag, dan betaal je een onnodig hoge premie.

Verzekerd bedrag opstal

Ook voor de woning zelf geldt dat je niet het volledige schadebedrag krijgt uitgekeerd als je het huis tegen een te lage waarde hebt verzekerd. Om de verzekerde waarde voor een woning te bepalen, gaan verzekeraars uit van de herbouwwaarde. Dat is het bedrag dat nodig is om de woning vanaf de grond opnieuw op te bouwen op dezelfde locatie. Om de herbouwwaarde te bepalen, gebruiken veel verzekeraars de herbouwwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars. Sommige verzekeraars hanteren echter een eigen instrument.

Voor zowel de inboedelwaarde als de herbouwwaarde geldt dat als je de instrumenten hebt gebruikt die de verzekeraar aanbiedt, je in veel gevallen een garantie tegen onderverzekering krijgt. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. 

Verzekerd bedrag woonhuisverzekering aanpassen

Omdat de waarde van je inboedel en je woning wel eens kunnen veranderen, kan het nodig zijn om de verzekerde waarde van je woonverzekering aan te passen. 

Verzekerd bedrag samenwonen

Ga je bijvoorbeeld samenwonen dan voeg je jouw inboedel samen met die van je partner en zal de waarde van de verzekerde inboedel meestal stijgen. Ga je scheiden, dan wordt de inboedel juist verdeeld en kan het nodig zijn om de inboedelwaarde naar beneden bij te stellen. Je dient de nieuwe gegevens over je inboedel dan zo snel mogelijk door te geven aan je verzekeraar. Zo voorkom je dat je over- of onderverzekerd raakt.

Waarde van woning verandert 

Ook de waarde van je woning kan veranderen, bijvoorbeeld als je een verbouwing aan je woning uitvoert. Bij een verbouwing is het van belang dat je dit doorgeeft aan je verzekeraar of tussenpersoon. Deze zal dan opnieuw de herbouwwaarde van je woning vaststellen. Ook hierbij geldt dat je de nieuwe gegevens over je woning het best zo snel mogelijk kunt doorgeven aan je verzekeraar.

Woonhuisverzekering via Geld.nl

Heb je een woonverzekering afgesloten via Geld.nl dan kun je voor het aanpassen van de verzekerde waarde van je inboedel of opstal contact opnemen met ons Service Team. Dit kan via het telefoonnummer 040-7513968 of per e-mail via service@geld.nl.

Bespaar nu op je woonverzekering!Vergelijk eenvoudig het grootste aanbod online. Sluit af en bespaar tot wel 350 euro per jaar op je woonverzekering. Woonverzekering vergelijken